Na površini od 12 hektara gaji lubenice po najsavremenijem Global GAP sistemu.
Sava Kompalić iz Deronja kraj Odžaka osvojio je nagradu za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti povrtarstva na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ovaj uspešni, mladi proizvođač, na površini od 12 hektara gaji lubenice po najsavremenijem Global GAP sistemu.
Priču o porodičnoj tradiciji višedecenijskog uzgoja lubenice i nagradi koju je osvojio rado je podelio sa nama.
"Lubenicu je 1965. godine počeo da gaji deda, pa otac i sada ja. Proizvodnja je iz kalema, i u etapama, pa već krajem juna imamo prve zrele plodove, sve do septembra", počinje on priču za Agroklub.
U uzgoju lubenica pomažu mu kako porodično iskustvo, tako i sopstveno znanje - završio je studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i član je Udruženja Poljoprivrednici nove generacije.
Pripreme za proizvodnju ove povrtarske kulture počinju tokom zimskih meseci kada se nabavljaju semena, uglavnom iz Holandije, Švajcarske i sa Tajlanda. U februaru kreće proizvodnja rasada, pa kalemljenje koje traje sve do kraja maja.
"Lubenica najpre 35 dana provede u niskim tunelima na njivi kako bi bila zaštićena od niskih temperatura i nepovoljnih vremenskih uslova. Time se omogućava da njen početni rast i razvoj protekne nesmetano", ističe on i dodaje da se nakon mesec dana skida folija i lubenica svoj razvoj nastavlja na potpuno otvorenom polju.
Prvi plodovi, zbog hladnijih prolećnih dana, stižu ove sezone dve nedelje kasnije nego što je to bio slučaj prošle godine. Iako su bile zaštićene folijom, niže temperature su svakako usporile njihov rast.
"Prvu berbu očekujemo početkom jula meseca. Nije lako naći radnike, jer u Deronjama i okolini ima dosta lubeničara."
Od izuzetne važnosti je, kaže, imati siguran plasman, jer je ulaganje u proizvodnju lubenice veoma skupo. Pogotovo ove godine kada je cena agrorepromaterijala, hemijskih preparata, semena, ali i radne snage znatno skočila.
Pored sezonskih radnika, čitava porodica Kompalić je uključena u radne obaveze na njivi i van nje, jer su izazovi u poljoprivredi veliki i često nepredvidivi.
"Najveći izazov su visoke temperature koje se očekuju krajem juna i tokom jula meseca kada treba održati lubenicu, da ne sazri prevremeno, ali i naterati vrežu da zaštiti svoj plod", objašnjava naš sagovornik i dodaje da se tada zapravo pokazuje da li je neko stručan ili nije.
U Kini za uspešniji uzgoj stavljaju kamenje na lubenice - znate li zašto?
S obzirom na to da biljke nisu u mogućnosti da usvajaju hraniva iz zemljišta kada vladaju visoke temperature jako je teško sniziti temperaturu zemljišta u tim mometima.
"Navodnjavanjem i dodavanjem mikroelemenata podstiče se usvajanje esencijalnih makroelemenata pri čemu se biljka dalje razvija. Činjenica je da ona na temperaturi od 40 stepeni nažalost zaustavlja svoj rast i jako je teško u momentu kada gori i nebo i zemlja naterati je da usvaja hraniva."
Zbog sigurnog tržišta odlučio je da uđe u sistem Global GAP GRASP-a čime se nesmetano prate svi procesi u proizvodnji počev od analize zemljišta, mineralne ishrane, tretiranja hemijskim preparatima za zaštitu od bolesti i štetočina.
"Proizvodnja se kontroliše od početka do kraja, a mi planiramo koliko ćemo mineralnog đubriva dati biljkama u fazi intenzivnog porasta, zametanja plodova, nalivanja i samog sazrevanja", ističe Kompalić.
Kako nam kaže, smatra da je nagradu "Najbolji u agrobiznisu" na Sajmu poljoprivrede dobio upravo zbog toga što se trudi da proizvodnja lubenice protiče po najsavremenijim svetskim standardima.
"To prvenstveno znači da se biljka hrani isključivo prema njenim potrebama i zahtevima za određenim makro i mikroelementima, jer se time obezbeđuju stabilni i rekordni prinosi."
Ove godine očekuje prinos od oko 80 tona lubenice po hektaru.
Kada je u pitanju pojava bolesti i štetočina, savremeni način proizvodnje podrazumeva redovnu zaštitu i blagovremenu primenu hemijskih preparata. Usled visokih temperatura i velikih isparavanja dolazi do pojave plamenjače, pepelnice i antraknoze.
Leptirasta vaš i grinje takođe mogu naneti ozbiljne štete, jer ih je na visokim temperaturama jako teško suzbiti. Zato je važno odreagovati čim se primete prvi simptomi bolesti ili prisustvo štetočina.
Počela je sezona lubenice: Kako odabrati onu pravu?
"Što se tiče nekih planova u budućnosti, radimo na tome da proširimo proizvodnju mini lubenica koje će se, nadamo se od ove godine izvoziti", kaže on, dodajući da se bave i stočarskom i ratarskom proizvodnjom.
Na farmi imaju 20 muznih krava čije mleko predaju mlekari, dok deo koriste za proizvodnju sira. Od ratarskih kultura na njegovom gazdinstvu preovadavaju kukuruz, pšenica i soja.
Foto prilog
Tagovi
Autorka