Matovilac je nutritivno bogata salata, poznata kao jedna od najzdravijih na svetu zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina.
Matovilac, Valerianella locusta, poznat i kao "poljska salata" ili "ovčji jezik", smatra se jednom od najzdravijih salata na sjetu, ali, treba napomenuti da za to ne postoji službena potvrda. Bogat je hranljivim materijama, a njegov blagi ukus i nežna tekstura čine ga popularnim izborom u zdravoj ishrani.
Idealna je salata za uzgoj u plasteniku, gdje zahteva plodno zemljište, umerenu vlagu i minimalnu zaštitu od štetočina.
Uzgoj matovilca u plasteniku je jednostavan i zahteva minimalne resurse, dok pruža visokokvalitetan i zdrav proizvod. Neophodno je pripremiti zemljište koje treba biti plodno, rastresito, neutralne do blago kisele pH vrednosti (6,0–7,0). Dodaje se organsko đubrivo poput komposta ili stajnjaka, jer matovilac preferira hranivo, dobro drenirano zemljište.
Obično se seje u jesen (od septembra do novembra), ali ako ste zakasnili nema brige, jer setvu možete obaviti i u rano proleće. Seme se seje direktno u redove na razmak od 10 do 15 cm između redova i 2 do 3 cm unutar reda, na dubini od 1 cm.
Može se saditi i u obliku hranljivih kocki, koje omogućavaju lakšu sadnju i optimalnu ishranu biljaka zahvaljujući unapred pripremljenom supstratu bogatom hranljivim materijama.
Kod nege useva obratite pažnju na zalivanje, jer zemljište treba da bude umereno vlažno, ali ne preplavljeno. Plastenik se redovno provetrava kako bi se sprečile bolesti poput plijesni. Matovilac je otporan na većinu štetočina, ali redovno praćenje je važno za prevenciju problema.
Matovilac se bere ručno, kada biljke razviju rozete od šest do osam listova. Obično se obavlja šest do osam sedmica nakon setve. Listovi se seku tik iznad korena kako bi se očuvala svežina i produžio rok trajanja.
Prava je riznica vitamina i minerala, pa je iz toga izvučen zaključak o njegovim koristima za zdravlje, sadrži:
Njegova nutritivna vrednost i jednostavna priprema čine ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani. Ako tražite biljku koja će obogatiti vašu ishranu i unaprediti zdravlje, matovilac je savršen izbor! Koristi se svež u raznim jelima.
Ako odlučite da ga pripremiti kao salatu, njegovi nežni listovi odlično se slažu s maslinovim uljem, limunovim sokom, orašastim plodovima i sirevima. Možete ga dodati smutiju jer povećava njegovu nutritivnu vrednost i daje blagu aromu. Takođe, koristi se kao prilog, kada se servira uz pečeno povrće, ribu ili meso. U sendviču se koriste sveži listovi, dodaju hrskavost i ukus.
Pre upotrebe, listove matovilca treba dobro isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonila prljavština ili eventualni insekti.
Zahvaljujući niskom sadržaju kalorija, a bogatstvu hranljivih materija, idealan je za osobe koje žele da održe zdravu jelesnu težinu i poboljšaju opšte zdravlje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor