Proizvode i seme ove vrste kupusa.
Na imanju Gorana Tasića iz sela Korbevac kod Vranjske banje i ove godine raste prastara sorta belog i roze kupusa koja se u ovoj porodici uzgaja od davnina. Toliko dobro im uspeva da nikada nisu poželeli da je zamene nekom od savremenih. Sami proizvode i seme koje seju u leji posle paprike kako bi na jesen glavice ovog povrća stigle za prodaju.
Goran u ovo doba godine ima pune ruke posla oko prodaje koja je uveliko počela. Trenutno najviše obaveza ima oko snabdevanja dve male prodavnice povrća čiji vlasnici su njegovi redovni kupci. Stigne da podmiri i sve svoje kupce na pijacama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Krivoj Feji.
"Na 30 ari sam zasadio oko devet hiljada belog i hiljadu korenova roze kupusa. Očekujem prinos između osam i deset tona i veoma sam zadovoljan kvalitetom", počinje priču naš domaćin.
Iako je ova godina bila sušna, kaže da je pogodovala ovoj proizvodnji. Zbog toga je samo jednom zasad tretirao protiv gusenica. U vreme najveće suše kupus je polivao svaki drugi dan vodom iz Bujkovske reke. Zahvaljujući ovakvom načinu zalivanja tokom leta značajno uštedi na gorivu. I vode je za zalivanje bilo dovoljno, tako da je na kraju svaki zasađeni koren formirao lepu i zdravu glavicu.
Ovakvom razvoju ove biljke i te kako je pogodovalo kvlitetno zemljišta koje je naš domaćin dva puta izorao traktorom, a potom dobro nađubrio. Zbog toga gotovo svake godine dobije glavice kupusa koje njegovi kupci najviše uzimaju za kiseljenje.
"Nisu ni velike, a ni premale. Taman tolike da mogu lepo da ih slože u buretu kada ga kisele."
Ističe da sada uglavnom prodaje pakovanja od 10 do 15 kilograma ovog povrća. Veće količine će početi da prodaje tek krajem oktobra, kada ljudi počinju masovno da kisele kupus u kacama i burićima. I ove sezone najbolje mu ide prodaja belog kupusa, dok po roze uglavnom dođu mušterije koje smatraju da je kiseli kupus lepši od ove sorte. Kupci su navikli na dobar kvalitet i retko kada pitaju za cenu, koja je ove godine od 80 do 120 dinara za kilogram.
Šta se u oktobru radi u bašti? Evo pet nezaobilaznih aktivnosti
Cena je prouzrokovana manjkom ovog povrća na tržištu, jer je suša na njivama uzela danak i tako ovogodišnju proizvodnju učinila isplativom. Toga je ovaj proizvođač svestan i sa velikim elanom isporučuje svoju robu.
Dok to radi, članovi njegove porodice pripremaju posudu u kojoj će da kisele kupus, ali i biraju glavice koje će ostaviti za seme. Njih će uroviti u plastenik i uz povremeno zalivanje ostaviti da iz sredine glavice poteraju čauru punu semena.
"Čim čaura sazri ubraćemo je i iz nje izvući u proseku od četiri do pet hiljada semenki kupusa koje ćemo potom upotrebiti u setvi", pojašnjava nam ovaj proizvođač.
U ovoj porodici kupus kisele tako što u bure odgovarajuće zapremine naređaju 25 kilograma dobro opranih, očišćenih i izdubljenih glavica napunjenih solju. Ovako složene glavice potom zaliju toplom vodom u kojoj su rastvorili ostatak soli od 1,5 kilograma. Kada to obave, glavice obavezno pritisnu kamenom kako bi skroz potonule u vodu. Na početku dolivaju vodu da glavice ne ostanu suve, a sledećeg meseca, jednom nedeljno pretaču vodu iz bureta i opet je vraćaju na isto mesto.
Tagovi
Autorka