Vegetacija paprika trajaće do prvih mrazeva što je moguće da se desi i u oktobru, pa obratite pažnju na stenicu i paprike tretirajte insekticidima s kratkom karencom.
Loši vremenski uslovi u aprilu i maju nisu bili povoljni za ukorenjavanje i rast sadnica paprika, naročito na otvorenom. Zbog vrućina, a tokom proleća i hladnijeg vremena, paprike su kasno počele sa sazrevanjem. Trenutno, najveći problem proizvođačima predstavljaju stenice.
April je bio hladan sa kasnim jutarnjim mrazevima, a u maju je, osim hladnog vremena, skoro svaki dan padala kiša, pa su biljke na početku doživele “šok" od kog dugo nisu mogl da se oporave.
Drugi šok usledio je u junu i julu, zbog manjka padavina i visokih temperatura, zbog čega je došlo do usporenog rasta jer su temperature dostizale i više od 40 stepeni, a na takvim temperaturama biljke "vegetiraju", odnosno, mnogo sporije rastu.
Prvi zreli plodovi, naročito oni sa žutom pokožicom, počeli su da se pojavljuju tek početkom avgusta, a u plastenicima nešto ranije. Gledajući prošlu godinu, ove godine kasnije je stiglo plodonošenje. Sorte za pravljenje ajvara tek su nedavno u plastenicima počele da dobijaju crvenu boju, a na otvorenom, još kasnije.
Cene su nešto veće u odnosu na lane i kreću se, na pijacama i u marketima od oko 120 do oko 400 dinara. Na veliko, cena ajvarke je oko 120, 130 dinara po kilogramu.
Bilo je za očekivati da će cene biti nešto veće jer nema mnogo domaćih paprika koje, iako su "tropske biljke" i prija im toplo vreme, ne vole šokove, tj. visoke temperature praćene hladnijim jutrima i ponekim pljuskom. Zbog klimatskih promena sunčevi zraci toliko su jaki da strana ploda koja je ceo dan na suncu, često počne da dobija smeđu boju, a zatim i trulež, jer je lakše štetnim insektima da naprave proboj u unutrašnjost ploda.
Među štetnim insektima najopasnija je zelena stjenica, Nezara viridula, koja u septembru, čim malo popusti pažnja proizvođača, u velikom broju napada plodove, pa se može videti nekoliko jedinki na jednom plodu, što mladih, što starijih.
Vegetacija paprika trajaće do prvih mrazeva što je moguće da se desi i u oktobru, pa zato proizvođačima preporučujemo da obrate pažnju na stenicu i paprike tretiraju insekticidima s kratkom karencom.
Berba paprike počela, ali štetočine ne odustaju: Kako reagovati?
Ko ne želi da koristi hemijska sredstva, može da pokuša sa sirćetom, cimetom, čilijem, karanfilčićem, sodom, Neem uljem, algama, domaćim nekuvanim mlekom, lišćem kiselog drveta, belim lukom. Sirće, lišće kiselog drveta, čili i alge, daju najbolje rezultate, mada bi trebalo češće da se koriste, tj. dva do tri puta nedeljno. Naravno, obavezno je i navodnjavanje jer, iako su jutra s rosom, visoke dnevne temperature "poništavaju" njen pozitivni efekat.
Ukoliko se ne zaštite plodovi, zbog brojnosti stenica, doći će do gubljenja boje, pojave žućkastih fleka i truleži.
Tagovi
Autor