Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska proizvodnja
  • 14.12.2025. 12:00

Uzgoj mladog luka tokom zime: Kako do maksimalnog prinosa?

Kako osigurati zdrave, tamnozelene i ujednačene biljke čak i kada temperature padnu ispod nule?

Uzgoj mladog luka tokom zime: Kako do maksimalnog prinosa?
Foto: Jasmin Hodžić
68
0
0

Mladi luk je jedna od najzahvalnijih kultura za zimski uzgoj u plastenicima. Otporan je na hladnoću, brzo raste i ima stabilnu potražnju na tržištu. Ipak, da bi bio kvalitetan, odnosno čvrst, tamnozelen, sočan i ujednačen, zahteva pravilnu prihranu, dobro upravljanje vlagom i zaštitu tokom minusa.

Prihrana mladog luka

U zimskom ciklusu mladi luk raste sporije zbog manjeg intenziteta svetla i nižih temperatura. Zbog toga se prihrana mora raditi umereno, ali redovno.

Osnovna potreba podrazumeva dovoljno azota (N) – za tamnozelenu boju i rast lista, malo fosfora (P) za razvoj korena (pogotovo nakon sadnje), kao i kalijum (K) koji je ključan u zimskim uslovima jer jača otpornost na mraz i bolesti.

Napomena: Previše azota zimi vodi ka izduženim, mekanim i lomljivim biljkama.

Nakon sadnje ili rasađivanja preporuka je da se primeni blaga vodotopiva prihrana tipa 20-20-20 ili 10-40-10 (za jačanje korena). Tokom aktivnog porasta lista (najčešće 15–20 dana nakon sadnje) jednom nedeljno 0,2–0,3% urea ili KAN kroz sistem, ali u malim dozama. U hladnim talasima, kada temperatura padne ispod -5°C, koristiti kalijum nitrat ili kalijum sulfat (K), jer daje biljci elastičnost lista i sprečava izmrzavanje.

Koliko vode treba zimi?

Mladi luk ne voli previše vlage, posebno u zimskim uslovima kada je isparavanje minimalno. Zato se zaliva ređe, sa manjim količinama. Zemlju treba održavati umereno vlažnom, nikako mokrom.

mladi luk
Mladi luk je najčešće spreman za berbu 45 do 60 dana nakon sadnje

U proseku, dovoljno je jedno zalivanje svake dve do tri nedelje, zavisno od temperature i vrste zemljišta. Ako se koriste folije ili agroplatno, zemlja dodatno kondenzuje – pa još manje vode treba.

Najbolji trenutak za zalivanje je tokom dana kada je temperatura iznad 5°C. Previše vode može izazvati: žutilo lista, truljenje korena i slabiji porast.

Zaštita tokom minusa

Ova kultura dobro podnosi hladnoću, ali ako se ciljaju tržišno atraktivne, debele olovke – treba ga zaštititi.

U plasteniku preko biljaka postavite agrotekstil (17–23 g/m²). Noću treba podizati temperaturu (ako je moguće) na 0 do +2°C, jer biljka tada ne zaustavlja metabolizam. U toplijim danima provetravajte plastenik jer mladi luk voli svež vazduh, a bez provetravanja javlja se izdužen rast i blede biljke.

Idealan termin za berbu

Mladi luk je najčešće spreman za berbu 45 do 60 dana nakon sadnje (zavisno od sorte, gustoće i temperature). Bere se ručno, povlačenjem cele biljke iz zemlje.

Najbolji je kada je visina 25 - 35 cm, beli deo dugačak oko 10 cm, list uspravan i tamnozelen.

Nakon čupanja, lagano se otresu zemlja i višak listova. Navodnjavanje dva do tri dana pre berbe olakšava čupanje i daje svež izgled. Ako se pretera sa azotom pred berbu list može biti mekan i brzo gubi svežinu na tržištu.

Saveti za maksimalan prinos

Za maksimalan prinos sadite gušće (3 - 5 cm razmaka) za mladi luk namenjen vezicama. Koristiti kvalitetnu zemlju bogatu humusom. Ne preterivati sa zimski prihranama, bolje manje, ali češće. Obavezno provetravanje plastenika. Ako želiš ekstra ranu berbu - koristiti dvostruko prekrivanje (agrotekstil + folija plastenika).

Uz pravilnu prihranu, umereno zalivanje i dobru zaštitu od niskih temperatura, mladi luk može biti jedna od najprofitabilnijih zimskih kultura u plasteniku. Biljka je otporna, zahteva malo rada, a uz strogo kontrolisanu vlagu i prihranu donosi ujednačen, kvalitetan i tržišno odličan proizvod.


Tagovi

Mladi luk Plastenik Zimska proizvodnja Prihrana mladog luka Žutilo lista Saveti


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.