Tehnologija toplog vazduha obećava zdravije kuvanje bez masti, što takođe smanjuje vreme pripreme obroka. Manje nafte, više zdravlja - ili je to samo marketing?
Popularni uređaji kao što su friteze su danas sve traženiji zbog, kako kažu, zdravijeg načina kuvanja, praktičnosti i uštede vremena.
Međutim, portal foodfacts.news je saznao da li je pripremanje hrane na ovaj način štetno.
Prof. dr. sc. Mirela Planinić sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku kaže da su, ukoliko su uređaji tehnički ispravni i neoštećeni, delovi uređaja koji dolaze u direktan kontakt sa hranom izrađeni od zakonom dozvoljenih materijala koji na povišenim temperaturama ne stupaju u interakciju sa sastojcima hrane, a uređaji se koriste i održavaju u skladu sa uputstvima proizvođača - njihova upotreba neće negativno uticati na zdravlje ljudi.
"Sa druge strane, važno je imati na umu da zdravlje i kvalitet pripremljenog obroka podjednako zavise od svojstava i pripreme sirovina pre kuvanja, kao i od samog procesa kuvanja", napominje.
Friteze su stekle reputaciju "zdravog" uređaja za praktično i brzo pripremanje jednostavnih jela pre svega zbog mogućnosti pripreme hrane uz minimalno dodavanje masti ili ulja.
Svoju popularnost duguju i činjenici da, u zavisnosti od proizvođača i modela, ovi uređaji imaju unapred programirane režime kuvanja za različite vrste hrane (od predjela do deserta), mogu se pokrenuti na daljinu, na primer preko mobilnog telefona, automatski se isključuju po završetku programa i drže pripremljenu hranu toplom određeno vreme nakon kuvanja.
Pripremom hrane u Air fryeru troši se i do 100 puta manje ulja, ističe profesorica
Kako ljudi postaju svesniji direktne veze između navika u ishrani i zdravlja, menja se i način na koji pripremaju hranu. "Ako se prženje u klasičnim fritezama smatra tradicionalnom metodom kuvanja, onda priprema hrane prženjem na vazduhu u fritezi ima više prednosti", kaže.
Jer, umesto potpunog potapanja namirnica u vrelo ulje, hrana se "štedljivo" prska uljem i izlaže vrelom vazduhu, što znači da se obrokom u organizam unosi znatno manje masti i do izražaja dolaze prirodni ukusi originalnih namirnica, kaže on.
Na ovaj način se, ističe, troši i do 100 puta manje ulja, što pored nutritivnog aspekta doprinosi i ekonomičnosti i održivosti pripreme hrane, s obzirom na to da nema otpadnog ulja od kuvanja.
Međutim, ako smatrate da je pečenje u tradicionalnoj rerni sa cirkulacijom vazduha pomoću papira za pečenje i minimalnog dodavanja ulja tradicionalni način kuvanja, onda se ova dva načina pripreme hrane ne razlikuju bitno.
"Razlika će biti u manjem kapacitetu friteze i u tome što kod većine modela ne možete da vidite hranu tokom pripreme, a da ne otvorite uređaj, što morate hranu prethodno više seckati i češće okretati ili protresti kako biste obezbedili ravnomernu distribuciju toplote", zaključuje Planinić i dodaje da ukupna potrošnja energije i vremena ide u prilog korišćenju ove friteze.
Preporučuje li se zagrevanje hrane u plastičnim posudama s oznakom "sigurno za mikrotalasnu rernu"?
Prema njenim rečima, ako ovi uređaji olakšavaju kućne poslove, u ovom slučaju pripremu hrane sa manje ulja, štede vreme i energiju, a bezbedni su za upotrebu, svakako su pametna ulaganja.
Na primer, kaže, važno je saznati od kog materijala su napravljeni delovi uređaja koji dolaze u direktan kontakt sa hranom, uzeti u obzir za koliko ljudi spremate obrok i kapacitet uređaja, proveriti uputstva za korišćenje, održavanje i čišćenje uređaja.
"Prednost dajte uređajima sa kružnom cirkulacijom zagrejanog vazduha, proverite energetsku klasu uređaja i ne zaboravite da proverite da li imate dovoljno mesta u kuhinji da smestite još jednog "pomoćnika" i sve njegove dodatke", kaže Planinićeva.
Prof. dr. sc. Ines Banjari navodi da istinski ljubitelji pržene hrane kažu da ukus nije ni sličan prženju u fritezi, odnosno dubokom ulju. "Međutim, sama činjenica da se hrana prži bez ulja predstavlja zdravstvenu korist, posebno ako se podsetimo da je ograničenje unosa masti neophodno za veliki broj ljudi sa hroničnim bolestima, od srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa, nekih karcinoma do neurodegenerativnih bolesti i nekih (auto)imunih bolesti", naglašava.
Kako saznajemo, hrana pripremljena na ovaj način sadrži manje količine akrilamida, jedinjenja koje se dovodi u vezu sa brojnim negativnim efektima na zdravlje, uključujući povećan rizik od razvoja raka.
Međutim, upozorava, treba biti svestan da ovakav način pripreme hrane nije bez rizika i da dovodi do oksidacije masti, negativnih promena koje takođe negativno utiču na zdravlje ako se ovaj način pripreme hrane kontinuirano koristi, ali upotreba začina i bilja može da umanji ovaj efekat, pa ako ste pristalica ovakvog načina pripreme hrane, poigrajte se sa začinima sledeći put kada budete pripremali hranu u Air Fryeru.
Banjari kaže da se, u smislu gubitka hranljivih materija, tokom dužeg toplotnog tretmana gube vitamini rastvorljivi u vodi poput vitamina C i vitamina B. Ali možemo li govoriti o pomfritu kao dobrom izvoru vitamina C? "Naravno da ne! Posegnućemo za narandžama, borovnicama ili svežom paprikom", otkriva nutricionista.
Može se reći, dodaje, da smo postali opsednuti novim gedžetima, bez obzira da li je reč o novoj informatičkoj opremi ili kuhinjskom alatu. Ali, ako možemo da olakšamo i ubrzamo svoj rad i da se u isto vreme hranimo zdravijom hranom, onda su svi novi uređaji dobrodošli.
U ovom konkretnom slučaju, rekla bih da je to dobra investicija za ljude koji zaista vole prženu hranu, ali iz zdravstvenih razloga treba da paze na unos masti. "Međutim, ne treba preterivati i jesti takvu hranu prečesto, pa su rizici koje sam ranije pomenula zanemarljivi", skreće nam pažnju profesorka i napominje da ne bi preporučila ovakav način pripreme hrane deci, posebno deci sa neurorazvojnim smetnjama.
Na kraju, možemo reći da friteza nije štetan alat u kuhinji, u stvari može biti koristan uređaj, pogotovo što se hrana priprema bez dodavanja ulja. Međutim, ne preporučuje se često jesti prženu hranu.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/