Pretraživanje tekstova
Epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja, a mogu se očekivati novi slučajevi.
Moguća je povezanost epidemije bakterijom Salmonella Agona na području više zemalja sa gotovom hranom, istakli su stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a (Evropske agencije za sigurnost hrane i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti). Naime, broj prijavljenih slučajeva ljudi zaraženih bakterijom S. Agona iznosi 147, a epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja. U Velikoj Britaniji prijavljeno je 129 obolelih, u Finskoj 15, a u Danskoj, te Nemačkoj i Irskoj po jedan slučaj.
"Na temelju raspoloživih informacija, stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a sugerisali su da bi gotova hrana (engl. ready-to-eat), koja sadrži krastavce i proizvedena je u Velikoj Britaniji, mogla biti izvor zaraze. Uprkos tomu, nisu mogli da identifikuju specifičnu tačku u proizvodnom lancu gde se kontaminacija dogodila.
Stručnjaci upozoravaju da se mogu očekivati novi slučajevi oboljenja, sve dok se tačno ne identifikuje izvor infekcije i tačno mesto kontaminacije u proizvodnom lancu. Od početka 2017. godine zabeleženo je 122 slučaja, dok je u vremenu od 2014. do 2016., naknadnim istraživanjem, s ovom epidemijom povezano preostalih 25 slučajeva.
Ceo tehnički izveštaj "Moguća povezanost epidemije sa bakterijom Salmonella Agona u više zemalja sa gotovom hranom" pročitajte ovde.
Izvori
Hrvatska agencija za hranu HAH
Tagovi
Hrana Salmonella Agona Epidemija Bakterija
Autorka
Više [+]
Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊