Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avangardni eksperiment
  • 11.05.2025. 18:00

Čokoladica sa govedinom, nova britanska gastro-kreacija

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i mesnog osmislio je Heston Blumenthal, kuvar s Mišelinovom zvezdicom, a predstavljena je povodom nacionalne nedelje promocije britanske govedine - Great British Beef Week

Čokoladica sa govedinom, nova britanska gastro-kreacija
Foto: Shutterstock/Leszek Kobusinski (Ilustracija)
  • 50
  • 13
  • 0

Neobična kulinarska kreacija privlači veliku pažnju u Engleskoj: čokoladica s govedinom. Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i mesnog osmislio je Heston Blumenthal, kuvar s Mišelinovom zvezdicom, a predstavljena je povodom nacionalne nedelje promocije britanske govedine - Great British Beef Week, piše Agrarheute.

Kako piše britanski stručni časopis Farmers Guide, čokoladica stiže iz kuhinje poznatog pab restorana The Hinds Head u Mejdenhedu, okrug Berkšir.

Kombinacija ukusa koja izaziva znatiželju

Ova nova poslastica nosi naziv Čokoladica od govedine (The Beef Chocolate Bar,) a rič je o tzv. Petit Fouru, maloj poslastici za kraj obroka, koja u ovom slučaju spaja tamnu čokoladu, slani karamel i mesnatu notu. Sastav uključuje redukovanu domaću goveđu supu, tamno pivo Guinness i začine iz Oxo kocki, a rezultat je, kako se navodi, "slatko-slano-gorki mesni delikates".

Inače, slavni kuvar Heston Blumenthal, poznat je po svojim avangardnim kulinarskim eksperimentima. Njegov pab u Mejdenhedu nudi sofisticirani menu koji slavi britansku govedinu, a uz Čokoladicu od govedine tokom nacionalne nedelje promocije britanske govedine uvrstiće i jela poput engleskog Vagju filea, T-bone odreska, goveđeg tartara i čuvenog Beef Wellingtona.

Nije prvi put da spaja meso i slatko

Blumenthal nije nov u spajanju poslastica i mesa, već ranije je u svom poznatom restoranu s tri Mišelinove zvezdice The Fat Duck posluživao “OxChoc”, čokoladicu od mlečne čokolade s karamelom, nugatom i redukovanim Vagju mesom.

Govedina koja se koristi u The Hinds Headu dolazi s britanske porodične farme koja deluje već treću generaciju, čime se dodatno naglašava lokalni i održivi karakter ove kulinarske inicijative.

Nedelja promocije britanske govedine je nacionalna kampanja koja slavi britansku govedinu, ali i odaje priznanje marljivom radu i predanosti svojih farmera. Upravo kroz ovakve inovacije poput mesne čokoladice, žele da pokažu koliko je domaća govedina svestrana i cenjena u visokoj gastronomiji.


Tagovi

Čokoladica s govedinom Farmers Guide Heston Blumenthal Nacionalna kampanja Poslastica


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.