Da li je ova vrsta povrća efikasna kao samostalni tretman za anemiju ili bi trebala da bude kombinovana s drugim prehrambenim navikama i zdravstvenom terapijom?
Anemija je zdravstveno stanje koje pogađa veliki broj ljudi, a uzroci mogu biti različiti - od nedostatka gvožđa do hroničnih bolesti.
S druge strane, cvekla je poznata po svom bogatom sadržaju vitamina i minerala i već dugo ima reputaciju namirnice korisne za zdravlje. To potvrđuju i brojni portali među kojima smo naišli na članak portala telegram.hr u kojem se navodi da se gvožđe iz cikle najlakše apsorbuje u krvotok što je čini odličnom prirodnom terapijom za osobe s niskim hemoglobinom u krvi i anemijom.
Ipak, koliko ona zapravo može pomoći u lečenju anemije istražio je portal foodfacts. news.
Tamara Sorić, mag.nutr. kaže da cvekla može pomoći kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, ali nije lek za spomenuto stanje, kao ni zamena za medicinsku terapiju i suplementaciju ukoliko su isti potrebni.
Gvožđe u ishrani, objašnjava, dolazi u dva glavna oblika: hem i ne - hem. Hem - gvožđe nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla te se u našem organizmu znatno bolje apsorbuje od drugog, dok se ne - hem nalazi u namirnicama biljnog porekla i jedan je od njegovih izvora i cvekla.
"Iako se ona često spominje u kontekstu prirodnog tretmana anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa treba napomenuti kako u njoj nalazimo ne-hem gvožđe koje se slabije apsorbuje u organizmu", ističe ona.
Pojašnjava kako je količina relativno mala odnosno oko 0,8 mg gvožđa na 100 g sirove cvekle u poređenju s nekim drugim biljnim izvorima gvožđa poput sočiva koje sadrži oko 3,3 mg na 100 g ili spanaća (oko 2,7 mg na 100 g).
Sorić takođe navodi da bi je za što uspešniji tretman anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa i što bolju podršku zdravlju, trebalo kombinovati s namirnicama poput crvenog mesa, iznutrica, grahorica i zelenog lisnatog povrća koje su izvor gvožđa.
Dalje, kako bi se poboljšala njegova apsorpcija, preporuka je cveklu, ali i druge izvore ne - hem gvožđa kombinovati s izvorima vitamina C kao što su na primer citrusi i paprika. "Dobro je i izbegavati njenu istovremenu konzumaciju s mlekom i mlečnim proizvodima koji mogu smanjiti apsorpciju gvožđa", savetuje ova nutricionistkinja.
U cvekli se, dodaje, osim spomenutog gvožđa ističu i folat, antioksidansi i nitrati. Nitrati se u telu pretvaraju u azotni oksid koji deluje na način da poboljšava cirkulaciju i snabdevanje tkiva kiseonikom što nam je važno kod anemije jer nizak nivo hemoglobina smanjuje dotok kiseonika do ćelija.
"Zbog sadržaja folata može biti od koristi osobama koje pate od megaloblastične anemije jer doprinosi ukupnom dnevnom unosu ovog esencijalnog nutrijenta", otkriva nutricionistkinja Sorić napominjući da s druge strane antioksidansi iz cvekle mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i na taj način biti od koristi kod hemolitičke anemije.
Da li rakija može da bude prirodni lek za grlobolju i prehladu?
Kako saznajemo, ni sa cvekom kao ni sa jednom drugom namirnicom, nije dobro pretjrivati. Zbog većeg sadržaja oksalata treba da pripaze prvenstveno osobe koje su sklone stvaranju bubrežnog kamenca o koje imaju niži krvni pritisak jer sadrži nitrite.
Prema njenim rečima, kako bismo maksimalno iskoristili sve nutrijente kojima ova vrsta povrća obiluje i na taj način podržali zdravlje, preporuka je kombinovati različite metode konzumacije. Tako će sirova u poređenju s termički obrađenom sadržati veće količine određenih nutrijenata poput na primer folata.
"S druge strane, termičkom obradom povećaće se bioraspoloživost nekih nutrijenata te će se smanjiti količina oksalata, a svakako ne bismo trebali zaboraviti niti na fermentisanu cveklu jer ista sadrži probiotike odnosno dobre bakterije", poručuje.
Magistar nutricionizma Marko Šimić saglasan je s nutricionistkinjom Sorić da cvekla sama po sebi nije čudesni lek za anemiju. "Najbolji rezultati postižu se kombinovanjem s namirnicama poput agruma, mahunarki ili crvenog mesa, uz izbegavanje jedinjena koja ometaju apsorpciju gvožđa poput kalcijuma i tanina iz čaja", mišljenja je i Šimić.
Što se tiče anemije povezane s hroničnim bolestima, pojašnjava, problem nije samo u gvožđu već u tome što ga telo ne može pravilno iskoristiti zbog upalnih procesa odnosno ono je tu, ali telo ne zna da ga iskoristi. U tom slučaju ne povećava direktno nivo gvožđa, ali njeni antioksidansi i protivupalna jedinjenja mogu pomoći u smanjenju hronične upale što može dugoročno poboljšati metabolizam gvožđa.
Prema njegovim riječima, najbolji način njene konzumacije zavisi od cilja koji želite da postignete. Ako želite maksimalno da iskoristite gvožđe i folate najbolja je sveža sirova cvekla ili njen sok jer termička obrada može smanjiti sadržaj ovih nutrijenata.
Međutim, ako vas zanimaju protivupalna svojstva, onda lagano kuvana ili čak fermentisana cvekla može biti bolji izbor, dok je za najbolju apsorpciju gvožđa dobro dodati malo limunovog soka ili jesti je uz narandžu.
"Nema brzih rešenja za anemiju, ali pravilna ishrana je dugoročna pobeda. Cvekla, citrusno voće i celoviti obroci su tvoji saigrači", poručuje osječki nutricionista.
Ljubičasti kupus ima više antioksidansa od zelenog, ali sadrži li 470 % više kako se tvrdi?
Dakle, tvrdnja da je cvekla prirodna terapija za anemiju nije tačna. Međutim, njena konzumacija u različitim oblicima poput sirove, kuvane i fermentisane u kombinaciji s namirnicama poput citrusa, paprike, mahunarki ili crvenog mesa može doprineti lečenju anemije kao i poboljšanju celokupnog zdravlja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/