Uvrežena je pretpostavka da je smeđi šećer zbog sadržaja minerala i vitamina nutritivno potpunija namirnica. Treba li mu dati prednost nad uobičajenim belim?
Smeđi šećer često se smatra zdravijom alternativom belom zbog svoje prirodnije boje i blagog karamelnog okusa.
Mnogi veruju da je manje prerađen i nutritivno bogatiji, a da li iza toga krije li stvarna korist za zdravlje pitao je portal foodfacts.news stručnjake.
Doc. dr sc. Marizela Šabanović kaže da smeđi sadrži male količine minerala poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. "Međutim, ove količine su vrlo male i ne doprinose značajno prehrambenom unosu minerala", naglašava ova nutricionistkinja.
Štaviše, navodi da izvor minerala treba da bude povrće, voće, semenke, orašasti plodovi i sva druga celovita hrana.
Mislim da je, dodaje, do zabune došlo zbog boje i zamene sa brašnom.
"Naučili smo da je crno brašno integralno i poželjno u ishrani, pa se onda prenelo i na šećer, a nije se ulazilo u dublje analize ima li to smisla kada pričamo o njemu", ističe.
Prerađeni se ne preporučuje da se koristi često u ishrani bez obzira na njegovu boju. Kako kaže, zdravlje ne treba tražiti tako što ćemo probati naći "najbolji šećer na svetu" nego fokus treba staviti na ono što čini ostatak naše ishrane.
Beli, poznat i kao rafinisani, dobija se iz trske ili šećerne repe, prolazi kroz proces rafinisanja u kojem se uklanjaju sve nečistoće i melasa, pa i mikronutrijenti odnosno minerali. Rezultat je beli kristalni šećer koji se sastoji gotovo isključivo od saharoze.
Smeđi šećer, otkriva, zapravo je beli koji sadrži određenu količinu melase koja mu daje tamniju boju i specifičan ukus, pa ga čini malo bogatijim u mineralima.
"Na kraju, kalorijski su oba gotovo jednaka te ako se konzumiraju sami ili u lošim kombinacijama, na isti način će uticati na porast nivoa glukoze u krvi", pojašnjava ona
Smatra smeđi izvrsnim za pečenje, karamelizovanje, mariniranje i poboljšanje dubine ukusa dok je beli bolji kada želite čisti, neutralni ukus ili u receptima koji zahtevaju svetliju boju.
Ipak, postoje kulinarski trenuci jer hrana nije samo tu da nam osigura energiju i zaštitne materije. "Hrana je i društveni trenutak, ali i uživanje za sva čula", poručuje nutricionistkinja Šabanović.
Magistar nutricionizma Iva Tokić navodi da se smeđi i beli razlikuju u ukusu i kulinarskim primenama, a smeđi je, ponavlja, mešavina belog šećera i melase, sirupa zbog kojeg ima drugačiju boju i nešto drugačiji nutritivni profil.
"Ima nešto više kalcijuma, kalijuma i gvožđa iako razlike nisu značajne i ne možemo reći da je dobar izvor ovih nutrijenata", mišljenja je i nutricionistkinja Tokić.
Kašičica smeđeg sadrži 15 kilokalorija (kcal), a kašičica belog 16 kcal, pa ni kalorijske vrednosti nisu značajno različite.
Prema njenim rečima, nema manje negativan uticaj na zdravlje od bielog jer takođe ima visoki glikemijski indeks, a konzumacija hrane koja je bogata namirnicama visokog glikemijskog indeksa podstiče gojaznost, bolesti krvnih sudova i upalne procese u organizmu.
Kako saznajemo, profil mikronutrijenata smeđeg šećera je beznačajan, pa konzumacija istog neće imati veliki uticaj na njihov ukupan unos, na primer minerala u danu odnosno konzumacija ove vrste šećera neće nutritivno obogatiti ishranu.
U nekim receptima, kaže, koristićemo smeđi zbog njegovih specifičnih svojstava.
"Konkretno, on daje tamnije, smeđe obojenje namirnicama i blagi karamel ukus, pa ima široku primenu u čokoladnim kolačima, voćnim kolačima i keksovima", zaključuje ova nutricionistkinja.
Himalajska sol je skuplja od obične kuhinjske, a je li i nutritivno bolja?
Dakle, tvrdnja da je smeđi šećer zdraviji od belog “ne stoji“ i nije tačna. Smeđi ima više minerala, ali u zanemarivim količinama koje ne doprinose zdravlju, zato je važnije obratiti pažnju na celokupnu ishranu.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/