Slatko od slanine je prvi put odneo na sajam hrane i pića i tada su ljudi sa čuđenjem gledali u malu teglicu sa neobičnim natpisom.
Oduvek se slanina konzumirala u svežem stanju, osušena i tanko naseckana, a može da se koristi i kao dodatak raznim jelima. Ali da li ste znali da se od slanine može napraviti slatko? Ovaj poseban delikates neobičnog ukusa pripremio je Vlada Jovanović iz Venčana kod Aranđelovca i svoj inovativni proizvod izložio na sajmu hrane i pića, prenosi Toppress.
"Recept sam našao na internetu, odatle je nastala ideja da pokušam i ja da napravim tako nešto, naravno na svoj način. Koristio sam namirnice koje sam imao u svojoj kuhinji ali sam dodao i one koje su kupljene - biber, so, šećer, tako da je nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da se igraju sa ukusima", kaže Jovanović.
On dodaje da je slatko od slanine prvi put odneo na sajam hrane i pića i tada su ljudi sa čuđenjem gledali u malu teglicu sa neobičnim natpisom.
"Kada sam se pojavio na sajmu sa slatkim od slaline ljudi su me sa čuđenjem gledali, bilo je svima neobično, probali su, ali su bili skeptični, kako to od slanine slatko. Međutim, posle nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još", ističe ovaj domaćin i dodaje da se ovaj proizvod relativno lako priprema i da receptura nije tajna, a za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine i od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatkog i pet-šest malih od 35 grama.
"Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova povadi se, a u masnoću koja je ostala dodajemo luk crni i beli koje smo izblendirali, so, biber. Dinsta se pa se zatim doda paradajz koji je takođe izblendiran da bi dobili sitne komadiće koji će se lakše obraditi u paradajz pire, dodajemo potom i žuti šećer i jabukovo sirće, još malo se dinsta a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila", kaže tvorac ovog delikatesa i dodaje da sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se ukrčka i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara dok se ne ohladi.
Naglašava da ko voli ljuto može da doda čili, a gotovo slatko može da se konzumira na različite načine.
"Pre upotrebe se malo zagreje da se masnoća otpusti, može da se služi uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, a može i da se stavi na hleb pa tako samo da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi, a malo je i slano. Meni se sviđa, a i mojim mušterijama koje su ga do sada konzumirale", naglašava Jovanović.
Cena ovog neobičnog delikatesa je 700 dinara za malu teglicu od 35 grama. Inače, pored ovog neobičnog recepta Vlada na svom imanju priprema i razne vrste likera, džinova, domaćih sirupa i tradicionalne recepte za slatku i slanu zimnicu. Sa svojim proizvodima pojavljuje se na sajmovima hrane i pića i sajmovima turizma, a kupcima proizvode nudi i putem društvenih mreža.
Izvori
Tagovi
Autor