Marija Živković pravi slatku i slanu zimnicu, posla je puno, ali sve što napravi to i proda.
Ovih dana na pijacama i gradskim kvantašima velika je ponuda voća i povrća, ali i kupaca koji su spremni da i ove godine pripremaju zimnicu. Naravno, u ponudi ima i gotove zimnice, a kako nam kažu proizvođači, svako bira ono što mu je isplativije.
I ove sezone cene na tezgama su skočile obzirom da je suša umanjila prinose voća i povrća, pa je tako za pripremu zimnice potrebno izdvojiti više para nego prošle godine tako da sama priprema ove godine zahteva nešto dublji džep.
Domaćice koje prave svoju obično se pridržavaju tradicionalnih recepata i ističu da ih povećanje cena neće sprečiti da nastave s tradicijom po receptima koje su prenosile njihove majke i bake.
Za one domaćice koje nemaju vremena ni iskustva te ne vole da zavrnu rukave, peru, seckaju, kuvaju, prže, gotove tegle ajvara ili pekmeza su prava stvar. Za njih to rade neke druge domaćice koje su voljne da na ovaj način zarade platu ili obezbede dopunu kućnog budžeta. Kažu - posao je težak i odgovoran, ali se isplati.
Među domaćicama koje se bave preradom voća i povrća je i Marija Živković iz Topole. Ona se ovim poslom bavi od proleća i prvog ranog voća, pa sve do oktobra. Priprema slatko, džemove, sokove, kako koje voće dospeva, a sredinom leta startuje sa slanom zimnicom.
"Od svakog voća i povrća napunimo najmanje 300 tegli, a najviše mlevenog paradajza. Za naše stalne kupce biramo najkvalitetniju sirovinu", rekla nam je Marija napominjući da imaju dobar deo povrća koga sami uzgajaju, a ono što zafali kupuju i to uvek mora biti prva klasa.
Potražnja za njenim proizvodima je, kaže, velika, a kupci se rado vraćaju, što ukazuje na visok kvalitet proizvoda.
"Suprug i ja sve pripremamo u našem dvorištu, imamo i posebnu prostoriju, mnogo velikih sudova i naravno neizbežni “smederevac”, sve proizvode pasterizujemo, nema konzervansa i aditiva", opisala je.
Naša sagovornica kaže da je nateže napraviti ajvar, a pripremaju ga od paprika kurtovke i slonovo uvo. Kurtovka nema vode te ima najveći procenat suve materije u odnosu na vodu, lepo se peče i lako guli, a kratko upržava. Daje lep izgled i fantastičan ukus ajvaru, a za teglu ajvara od 800 grama potrebno je oko 2,5 do 3 kilograma paprika.
"Proces pripreme ajvara traje dugo. Papriku prvo dobro operemo, očistimo, pečemo, kad se ohladi skidamo kožicu, meljemo i onda u velikim posudama pržimo na vatri", objasnila je Marija i dodala da je teško skuvati i pekmez od šljiva za šta je potrebno najmanje dva sata stalnog mešanja. Najlakše je, kako kaže, napraviti kompot kada se voće ređa u tegle i pasterizuje ili turšiju gde nema procesa kuvanja.
"Naše proizvode prodajemo kod kuće, na manifestacijama i putem društvenih mreža, gde objavljujemo fotografije i cenovnik." Tegla ajvara od 720 ml košta 1.000 dinara. Ista količina belolučene paprika je 600 dinara, šarena salata kao i fileti paprika su 400 dinara koliko košta i tegla kornišona. Litra mlevenog paradajza je 200 dinara, istaknula je Marija objašnjavajući da u ponudi ima još raznovrsnih slanih i slatkih proizvoda.
Ona kaže da je posao ogroman i zahtevan, ali su oni zadovoljni zaradom, sve što pripreme to i prodaju, a da imaju više vremena i kapaciteta, pravili bi i više jer kupci kojima je stalo do domaćih proizvoda znaju da prepoznaju kvalitet i rado se vraćaju svake sezone.
Foto prilog
Tagovi
Autorka