Pretraživanje tekstova
25 godina kasnije, eko oznaka nastavlja da pomaže potrošačima kako bi vodili zdraviji, sigurniji i održiviji život širom Evrope, ali i dalje.
EU kompanije i potrošači 23. marta proslavili su 25 godina otkako je lansirana EU šema eko oznaka. Ona je prihvaćena u EU zakonu kao proizvoljna za korištenje.
Oznaka nije obavezna, ali se na njeno korištenje odlučilo mnogo kompanija i pojedinaca.
25 godina kasnije, eko oznaka nastavlja da pomaže potrošačima kako bi vodili zdraviji, sigurniji i održiviji život širom Evrope, ali i dalje.
Postoji 40.000 EU eko označenih proizvoda koji učestvuju u šemi. Za kompanije to znači da:
EU eko oznaka je znak da svi koji imaju licencu veruju u samoodrživost i pomažu u promociji zdravog i odgovornog načina života među EU građanima.
Autorka
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut