Pretraživanje tekstova
Više od 40.000 tona Riljeta svake se godine proizvede u Francuskoj, a kompanija "Charcuterie Cosme" zajedno s 30 kooperanata, uzgajivača svinja, nedeljno na tržište plasira oko 10.000 kilograma.
Naši seljaci znaju reći da se od svinje ništa ne baca, sve se iskoristi, pa tako na selima imamo čitavu plejadu domaćih proizvoda na bazi svinjetine - od pršute, slanine, kobasica i kulena pa do čvaraka, švargli, krvavica, pihtije i mnogih drugih.
U Francuskoj smo otkrili i jedan novi način pripreme mesa i masti, vrlo ukorenjen u tradiciji francuskog stanovništva.
"Proizvodimo ih tokom cele godine, a najviše pre sezone godišnjih odmora jer ih Francuzi uvek nose sa sobom, gde god da idu", rekao nam je Frederik Lalande, direktor kompanije "Charcuterie Cosme", opisujući Riljet (Rillettes) - njihov mesni delikates.
Saznali smo da se u Francuskoj svake godine proizvede više od 40.000 tona Riljeta, a njihova kompanija zajedno s 30 kooperanata, uzgajivača svinja, nedeljno na tržište plasira oko 10.000 kilograma.
Riljet se sastoji od 70 odsto mesa krmača te 30 odsto masnoće, uz dodatak soli i papra kao jedinih začina. Meso se uz mešanje kuva u masnoći na relativno niskim temperaturama duže od 12 sati u posuđu zapremnine 100 kilograma. Potom se pakuje u ambalaži te naglo hladi u rashladnim komorama na 5°C kroz narednih 10 sati.
Finalni proizvod nalik je pašteti, a i sličnog ukusa, jedino što meso nije mleveno već rezano.
Lalande pojašnjava da iskoriste svo meso i masnoće, osim svinjskog filea (bifteka) kojeg prodaju zbog izuzetno dobre cene, uzrokovane velikom potražnjom.
Samo u regiji grada Le Monsa ima 10-ak takvih proizvođača, a u celoj Francuskoj i nekoliko stotina. Potražnja je prilična pa postoje i industrijska postrojenja značajnih kapaciteta, ali i niz srednje velikih proizvođača uz brojne mesare koje to rade tradicionalno u sklopu svakodnevne ponude.
Ovi proizvođači ostvare prosečnu izlaznu neto cenu od 11 EUR-a za kilogram, što im osigurava održivost.
Tagovi
Rillettes Riljet Svinjsko meso Charcuterie Cosme Frederik Lalande Meso krmače Masnoća Cena
Autor
Više [+]
Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!