Društvenim mrežama širi se fotografija lubenice na čijoj deklaraciji je navedena godina berbe 2022. Da li je moguće da se radi o lubenici staroj čak tri godine?
"Jedemo voće staro nekoliko godina", jedna je od tvrdnji koje se navode ovih dana u opisu fotografije koja je prepravila društvene mreže. Radi se o objavi stranice Halo inspektore, a koju su preneli i brojni drugi.
Reč je o oznaci na deklaraciji lubenice u kojoj se godina berbe navodi 2022., dok je rok trajanja naveden do 13. maja ove godine, čime se implicira da je lubenica stara tri godine.
Radi li se tu o slučajnoj grešci u označavanju hrane ili o zamrznutom proizvodu koji se danas prodaje pod svežim voćem upitao je portal foodfacts.news trgovački lanac Plodine, kao i Hrvatsku agenciju za sigurnost hrane (HAPIH).
"Rok trajanja sveže lubenice zavisi od toga da li je cela ili isečena", odgovaraju iz HAPIH-a ističući da cela lubenica nije pogodna za zamrzavanje jer zbog nakupljanja leda može da pukne u zamrzivaču.
Pregledom dostupne literature, dodaju, kao i važećih propisa Republike Hrvatske i Evropske unije utvrđeno je kako ne postoje posebni tržišni standardi isključivo za lubenice. Umesto toga, podležu Opštim tržišnim standardima (GMS) skladno Sprovedbenoj uredbi Komisije (EU) br. 543/2011 koji propisuju zahteve u vezi sa kvalitetom, označavanjem, pakovanjem i prezentacijom voća i povrća.
Rok trajanja sveže lubenice zavisi od toga da li je cela ili nasečena:
Lubenica se može zamrznuti, ali zbog vrlo visokog procenta vode koja čini čak oko 92 odsto, njena tekstura se nakon odmrzavanja znatno menja. "Postaje mekana i gubi karakterističnu hrskavost zbog čega nije pogodna za konzumaciju kao sveže voće", poručuju iz HAPIH-a.
Neslužbeno iz trgovačkog lanca Plodine saznajemo da je do greške na deklaraciji došlo usled štamparske greške tokom grafičke pripreme.
Kako kažu, deklaracije se svakodnevno izrađuju u velikim količinama za sve poslovnice širom Republike Hrvatske te je u brzini rada greškom pritisnuta brojka "2" umesto "5" zbog čega je kao godina proizvodnje navedena 2022. umesto 2025.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/