Ovo voće, osim što je ukusno i zdravo, navodno može da očisti zube. Evo šta o tome kažu stručnjaci.
Jabuka se često opisuje kao prirodna četkica - voće koje, osim što je ukusno i zdravo, navodno može da očisti zube i spreči nastanak karijesa. Mnogi portali poput ovog članka kojeg je objavio zadovoljna.hr ističu njezin sadržaj fosfora, kalcijuma i fluora te sposobnost da zube čisti dvostruko: mehanički i fizički.
Da li je zaista moguće da jedenje jabuke zameni četkicu i pastu za zube? Da bi to saznali, portal foodfactsnews je pitao Josipa Česa, dr. med. dent. šta misli o ovoj tvrdnji.
"Ova tvrdnja je apsolutno netačna, jabuka nikako ne može da zameni četkicu za zube, iako može mehanički da ukloni meke naslage, ne može da ukloni sve bakterijske naslage i plak koji se stvara tokom dana", objašnjava osiječki stomatolog.
Međutim, on ističe da konzumiranje ovog voća pozitivno utiče na oralnu higijenu. "Iako jabuke imaju određenu kiselost, one stimulišu značajnu proizvodnju pljuvačke, što pomaže u ispiranju hrane, neutralizaciji kiselina i zaštiti zubne gleđi", ističe on. Takođe napominje da mogu pomoći u kontroli lošeg zadaha.
Pitali su ga da li kiselost jabuka potencijalno može biti štetna za zubnu gleđ. "Imaju kiselost pH 3,5-4,0, što kod prekomerne konzumacije može izazvati blago oštećenje gleđi, ali je ta šteta zanemarljiva u poređenju sa štetom koju izazivaju gazirana pića", upozorio je naš sagovornik.
Četkanje zubi nakon konzumacija jabuka preporučuje nakon pola sata od konzumacije. "Isto je kao i kod gaziranih pića i drugih kiselih napitaka. Toliko vremena otprilike treba slini da ublaži i sanira blaga oštećenja na gleđi uzrokovana kiselinama", zaključio je Čes.
Magistar nutricionizma Eleonora Jažić napominje da jabuke sadrže nekoliko važnih sastojaka koji mogu imati pozitivan efekat na zdravlje usne duplje. "Među bioaktivnim jedinjenjima ističe se vitamin C, koji doprinosi normalnoj sintezi kolagena, važnog za zdravlje desni i potpornih tkiva zuba", pojašnjava.
Tu su, kaže, i polifenoli koji pokazuju antioksidativno i antimikrobno dejstvo, pomažući u smanjenju rasta bakterija povezanih sa nastankom karijesa. "Osim toga, sadrže prehrambena vlakna koja podstiču dulje žvakanje, stimulišući lučenje pljuvačke koja prirodno ispire usnu duplju i neutrališe kiseline. Visok sadržaj vode u jabuci doprinosi hidrataciji usne sluznice, dok organske kiseline poput jabučne pružaju osećaj svežine u ustima", napomenula je.
I nju su upitali da li mehaničko grickanje ovog voća može uticati na čistoću zuba ili je to samo mit.
"Iako rezultati studija na ovu temu nisu u potpunosti usklađeni, većina potvrđuje da jabuka ne može da zameni pravilnu oralnu higijenu u mehaničkom čišćenju zuba", istaknula je. Iako, kaže, neke studije su utvrdile da njezino žvakanje može kratkoročno da smanji broj živih bakterija u ustima, što je pozitivan efekat, no nije efikasno za uklanjanje zubnog plaka.
"Taj lepljivi bakterijski sloj, koji je glavni uzrok karijesa, ostaje na teško dostupnim mestima poput međuzubnih prostora i područja uz vrat zuba", dodala je.
Ona takođe ističe da prirodni šećeri u jabukama, pre svega fruktoza, kada dođu u kontakt sa oralnim bakterijama stimulišu proizvodnju kiselina koje mogu izazvati demineralizaciju gleđi. "Organske kiseline, poput jabučne, privremeno omekšavaju gleđ i povećavaju njenu podložnost habanju, posebno ako se zubi operu odmah nakon konzumiranja", objasnila je.
Osim toga, ostaci ovog voća mogu da se zadrže u međuzubnim prostorima i služe kao hrana bakterijama. Međutim, negativni efekti uglavnom su povezani sa učestalom konzumacijom jabuka tokom dana bez pravilne oralne higijene. "Njihovo dejstvo može da se ublaži jedenjem ovog voća u sklopu obroka ili u kombinaciji sa namirnicama bogatim kalcijumom, poput mlečnih proizvoda, kao i ispiranjem usta vodom nakon jela", kazala je ova stručnjakinja.
Ona smatra da jabuka može biti korisna kao privremeno rešenje u situacijama kada oralna higijena nije moguća. "Njezina konzumacija može da pomogne u uklanjanju nekih ostataka hrane, osvežavanju daha i delimičnom smanjenju bakterijske aktivnosti u ustima. Ipak, ona nikako ne može da zameni četkicu i pastu za zube kao dugoročnu meru zaštite", poručila je.
Kako kaže, temeljna oralna higijena ostaje nezaobilazna za prevenciju karijesa i bolesti desni, stoga jabuka treba biti promatrana isključivo kao dopuna, a ne kao zamena za pranje zubi.
Pitali su postoji li neka druga namirnica koja ima sličan efekat kao jabuka na usnu duplju, a ona kaže da su to hrskave i vodom bogate namirnice poput šargarepe ili stabljike celera.
"Oni stimulišu lučenje pljuvačke i pomažu u uklanjanju vidljivih ostataka hrane. Intenzivno žvakanje ove hrane prirodno ispire usnu duplju i doprinosi osećaju svežine", objasnila je ona, dodajući da se i sir preporučuje jer pomaže u neutralizaciji kiselina, podiže pH vrednost u ustima i zahvaljujući kalcijumu i fosfatima doprinosi remineralizaciji gleđi.
Dakle, tvrdnja da jabuke zamenjuju četkicu za zube nije tačna. Ona, kao i namirnice slične njoj pružaju određene koristi. Njihov efekat na uklanjanje plaka je ograničen i ne može zameniti redovitu oralnu higijenu. Kao takve, služe kao vredan dodatak prehrambenim navikama za očuvanje oralnog zdravlja, ali ne kao zamena za temeljito čišćenje zubi.
Tagovi
Autorka
Partner
FoodFacts
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/