Carska salata, paprika sa medom, ali i ona sa senfom, pa turšija, ajvar, tumbana paprika i još mnogo toga ukusnog ove jeseni pripremaju vredne domaćice iz knjaževačkog sela Jakovac. Podelile su sa nama recepte.
Septembar je mesec kada se miris sveže, ali i pečene paprike oseća i širi u mnogim našim domaćinstvima. Domaćice se tom prilikom nadmeću koja će što bolje da pripremi zimnicu, ali zato recepte uglavnom nesebično dele među sobom. Kube ili furunu za pečenje paprike na kojoj se spremaju i ostale zimske đakonije, ima skoro svaka seoska kuća, pa se sa pripremom počinje na vreme kako bi se sve postiglo.
U knjaževačkom selu Jakovac odnedavno se sprema turšija, ajvar, ali i salate od raznog povrća. Domaćice vredno rade na tome da svojim ukućanima ugode i naprave sve ono što vole.
Dve jetrve, Dragana i Biljana Cvetković iz ovog sela, decenijama zajedno prave zimnicu i jedna drugoj u svemu pomažu. Kuhinju, kao i obaveze u njoj dele, a rad u bašti im nikada ne pada teško, jer se uvek dobro organizuju.
Na početku razgovora Biljana nam pojašnjava da priprema zimnice počinje ubiranjem plodova iz bašte, sukcesivno, kako koje povrće pristiže.
"Bojala sam se niskih temperatura, pa sam najpre ubrala papriku od koje sam napravila ajvar, turšiju i tumbanu papriku. Ona koja sazri kasnije ostavljam za zamrzivač", kaže ona.
Kada je u pitanju priprema turšije, ova jakovačka domaćica nam otkriva recept koji godinama koristi.
"U 10 litara vode dodajem čašu šećera, pola kilograma soli, 200 mililitara esencije, 10 grama konzervansa i 10 grama vinobrana."
U međuvremenu se bure napuni paprikom, a po želji se dodaje i paradajz, krastavac, šargarepa, celer, u zavisnosti ko šta voli. Potom se povrće prelije prethodno pripremljenom vodom sa dodacima.
"Po pravilu, prava turšija se pravi samo sa paprikom, ali mi uvek dodajemo i zeleni paradajz", ističe naša sagovornica.
Kako dalje napominje, ove godine je po prvi put pravila i takozvanu tumbanu papriku za koju je neophodno pripremiti 10 kilograma paprike, 200 grama soli, 400 grama šećera, 100 mililitara esencije, 30 grama vinobrana i 20 grama konzervansa.
"Paprika se najpre probuši kako bismo uklonili peteljku i seme. Potom se prelije prethodno pripremljenom smesom i ostavi da odstoji 24 sata u buretu", objašnjava.
U međuvremenu se bure istumba nekoliko puta tokom 24 sata, kako bi se smesa koju smo dodali fino sjedinila i rastopila. Kada istekne vreme, paprika se ređa u tegle, dodaje se beli luk i šargarepa i na kraju zalije takozvanom čorbom iz bureta.
Sa pripremom zimskih salata kao i paprike sa senfom, Dragana Cvetković će početi ovih dana kada odvoji i opere sve tegle, poklopce i pritiskivače.
"Papriku sa senfom pravim svake godine, jer je svi u kući volimo, a tu je i carska salata sa šargarepom, paprikom, karfiolom, celerom i belim lukom bez koje ne možemo da zamislimo zimsku trpezu", kaže ona.
Recept po kome pravi papriku sa senfom, ova domaćica rado deli sa nama.
"Paprika se najpre poređa na pleh i stavi u rernu da omekša. Potom se tegla obloži senfom sa unutrašnje strane, a od začina pripremi so, šećer, zejtin, beli luk i celer po ukusu, kao i pola šolje alkoholnog sirćeta."
Nakon što se paprika posloži u tegle, stavi se već pripremljena smesa sa začinima i potom ostavi da se hladi.
Iako su jakovčanke većinu recepata nasledile od baka i prabaka, svake godine se ipak proba nešto novo što upotpuni zimsku trpezu. Tako je ove godine, jedna mlada domaćica i majka troje dece, pored redovnog posla stigla da spremi nekoliko zimskih specijaliteta - između ostalog i medenu papriku, kao i papriku sa tikvicama.
Koju sortu paprike izabrati: Da li želite gušći, kremastiji ili aromatičniji ajvar?
Po struci inženjer zaštite životne sredine, Tamara Prvulović uživa u kulinarstvu i raznim, novim đakonijama. Čak i da niste neki gurman, kada je slušate da priča o jelima, dobijate poseban apetit. Zimnica je svakako nezaobilazna u njenom domu, a svekrva je tu da pomogne, ako treba.
Za papriku sa tikvicama, kaže ona, neophodno je 2,5 litra vode, 300 grama šećera, 4 kašike soli i 400 mililitara alkoholnog sirćeta.
"Sastojci se prokuvaju i ohlade, a u međuvremenu se tikvice iseku na kolutove, paprika na četvrtine i tako iseckana ređa u tegle, doda se beli luk i na kraju nalije prelivom i pasterizuje", navodi ova mlada domaćica.
Kada je reč o pripremi paprike sa medom, neophodno je očistiti papriku, pa u 2 litra vode dodati 100 grama šećera, 100 grama soli, 100 mililitara esencije, 200 grama meda, konzervans i vinobran.
"U vreo sirup spuštati papriku kako bi promenila boju, a potom ređati u pleh i ostaviti da se ohladi", ističe Prvulovićeva i dodaje da se nakon toga paprika ređa u tegle koje se odlažu na suvo i hladno mesto.
A da li i Vi pripremate zimnicu? Pišite nam u komentarima svoje recepte.
Foto prilog
Tagovi
Autorka