Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 15.10.2024. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Buđanovci, Ruma

Kad šljivovica zamiriše Sremom - "vesela mašina" ne prestaje da radi

Vesela mašina, kako zovu kazan za pečenje rakije, seli se iz domaćinstva u domaćinstvo. Navikli su Sremci da imaju zalihe rakije, jer kako kažu, godina je duga.

Kad šljivovica zamiriše Sremom - "vesela mašina" ne prestaje da radi
Foto: AK grafika
  • 141
  • 23
  • 0

Ovo je vreme kada domaćini u Sremu peku rakiju. Vesela mašina, kako zovu kazan za pečenje rakije, seli se iz domaćinstva u domaćinstvo. Ove godine se u proseku od jednog kazana ispeče oko 15 litara kvalitetne rakije.

U domu Miloša Vojnovića iz sela Buđanovci kod Rume već nekoliko dana se peče, sve dok ne iscuri i poslednja kap. Vole Sremci dobru rakiju, a ono što je važno je svakako da šljiva odleži dovoljno u kacama, sve dok se ne završi proces fermentacije, onako kako je to potrebno.

"Veoma je važno da šljiva završi proces fermentacije i da se dobro podesi trenutak kada pečenje treba početi. Naravno, prvo se mora kupiti šljiva koja se stavlja u kace i kojoj se dodaje određena količina šećera kako bi se obavila fermentacija. Lično, ne volim da previše dodajem šećer", priča nam ovaj domaćin.

Naš sagovornik ima višegodišnji zasad šljive u svom gazdinstvu. Iako vremenski uslovi nisu bili povoljni, ove godine je dobro rodila. Rod je bio kvalitetan, pa Vojnović očekuje i dobru i kvalitetnu rakiju. Sve što je bilo potrebno je urađeno na vreme, kaže.

"Sve smo radili na vreme. Šljive su kupljene kada je trebalo i odmah stavljane u kace. Šećer je dodat kada je bilo potrebno, a što je najvažnije, dobro smo procenili i trenutak pečenja."

Popije se sve što se ispeče, za prodaju ne ostaje ništa

Sve što ispeče je za sopstvenu upotrebu. Kaže da nikada ne pretekne za prodaju.

Trajanje fermentacije

Kada je u pitanju proces proizvodnje rakije, od izuzetne je važnosti imati precizno znanje o fermentaciji. Tradicionalno se smatralo da je optimalno trajanje fermentacije 21 dan. Međutim, ovog pravila se ne treba slepo pridržavati, jer to može dovesti do grešaka ako se striktno poštuje. U stvarnosti, trajanje fermentacije može značajno varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su temperatura, količina kvasaca u voću, ali i drugi mikrobiološki procesi.

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Kada je šljiva u pitanju, destilacija mora započeti odmah nakon završetka fermentacije. Ako se ona završi ranije, kljuk ne bi trebalo da stoji i čeka određeni broj dana već bi trebalo preći na destilaciju kako bi se zadržala svežina voćnih aroma. U brzini fermentacije veoma važnu ulogu ima i temperatura. Više temperature ubrzavaju proces, dok je niže mogu usporiti ili čak zaustaviti. Zbog toga  je važno pratiti temperaturu kljuka i prilagoditi je prema potrebama procesa fermentacije.

Jedan od korisnih alata u praćenju je širomer. Ovaj uređaj omogućava merenje nivoa šećera u voću, što je pokazatelj završetka fermentacije. Korišćenje širomera je pristupačno i jednostavno, što ga čini korisnim alatom za sve proizvođače rakije.

Kazandžije prate tok pečenja rakije

Za dobru rakiju mora se voditi računa i o vatri. Obično vatru loži i sve kontroliše vlasnik kazana koji najbolje poznaje čitav proces, od stavljanja šljive u kacu, pa do samog curenja rakije. Vatra ne sme biti ni prejaka i tiha, kaže Siniša Pavković, kazandžija iz Buđanovaca.

"Tu sam da vodim računa o tome kako ide proces pečenja rakije. Sa domaćinom se dogovaram kada treba početi i tu sam dok ne iscuri i poslednja kap", kaže nam on.

Širomer je nezaobilazan alat kada se peče rakija

Inače, u Buđanovcima ima nekoliko kazana za pečenje rakije koji su konstantno u pogonu. Mnogi domaćini imaju sopstveno voće, a oni koji nemaju kupuju kako šljivu, tako i jabuku, dunju, kajsiju i krušku. Navikli su Sremci da imaju zaliha rakije, jer kako kažu, godina je duga. Posla ima svakodnevno, pa je dan najbolje početi čašicom domaće rakije.

Dobro dođe i tokom dana kada se radi u polju, ali je važno ne preterati. Samo po koja čašica da bi se dobila snaga.  

Naslovna fotografija: AK grafika/Zlatko Markovinović/Jovana Cvetković


Tagovi

Pečenje rakije Miloš Vojnović Fermentacija Siniša Pavković Kljuk Greške u pečenju rakije Kazan za pečenje rakije


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".