Prvo mesto u pripremi šoder čvaraka na nedavno održanoj Čvarkijadi u Valjevu odneli su đaci Poljoprivredne škole iz ovog grada
Na nedavno održanom Festivalu čvaraka u Valjevu učenici Poljoprivredne škole iz ovog grada osvojili su prvo mesto u izradi šoder čvaraka. Njihova profesorka, Ivana Savić, otkrila nam je kako izgleda priprema ovog delikatesa i ko su učenici koji ih tako dobro spremaju.
"To su uglavnom deca iz seoskih domaćinstava koji još od ranog detinjstva učestvuju u klanju svinja, samim tim i u pripremi čvaraka. Sve im je već dobro poznato", kaže Savićeva, inače profesorka prehrambene grupe predmeta Poljoprivredne škole u Valjevu.
Na čuvenoj Čvarkijadi, održanoj 19. put, prvog dana takmičenja učesnici su imali zadatak da naprave šoder čvarke, dok je drugi dan bio rezervisan za izradu duvan čvaraka.
Takmičarski dan počinje rano ujutru kada se okupe i zajedno odlaze po opremu i materijal koji im je neophodan za spremanje. Profesori praktične nastave su sve vreme sa njima kako bi ih ispratili i svojim znanjem i iskustvom sugerisali tokom trajanja takmičenja. Učestvovali su učenici: Uroš Urošević, Marko Raković, Nikola Pantelić, Nenad Knežević, Vladimir Kojić i Kristina Pavlović.
"Postupak spremanja šoder čvaraka traje oko tri sata uz konstantno mešanje mase. Tada učenici iskazuju svoje umeće i znanje koje su stekli na praktičnoj nastavi koja se održava u klanicama i prehrambenim radnjama", ističe profesorka.
Izrada ove vrste čvaraka podrazumeva korišćenje kazana koja ima svoje ložište, kao i rešetkaste kašike, krpe i rešetke za hlađenje.
"Meso koje se koristi u pripremi čvaraka treba da bude od plećke ili buta. Preporučuje se, takođe, da odnos meso-slanina bude 1:1,5."
Dalji postupak, kaže ona, podrazumeva seckanje mesa i slanine na krupnije kocke, a voda se dodaje srazmerno količini mase uz konstantno mešanje. Veoma je važno da čvarci imaju karakterističnu zlatnu boju, ne previše tamnu, jer to onda znači da je temperatura tokom spremanja bila previše visoka ili da nije adekvatno mešano.
"Neophodno je da miris bude karakterističan i prijatan, a ukus aromatičan, bez gorčine. Takođe, šoder čvarci moraju biti hrskavi", pojašnjava Savićeva.
Drugog dana manifestacije održano je i takmičenje u izradi duvan čvaraka. Učestvovalo je petoro učenika, ali je nagrada u ovoj kategoriji izostala. Prema rečima naše sagovornice, postupak pripreme duvan čvaraka traje između šest i osam sati, a meso i slaninu je neophodno iseći na manje kocke.
"Tokom kuvanja masnoća i meso se pretvaraju u kašu koja se vremenom bistri. Važno je da voda potpuno ispari kako bi na kraju ostala samo mast", navodi ona.
Kada je proces pri kraju i kada je neophodno da se mast iscedi, a iskustvo, kaže, igra ključnu ulogu.
"Čvarci se cede pomoću stega i treba ih dobro ocediti kako bi se dobio vlaknasti čvarak nalik na sitan končić ili sitno rezani duvan. Na kraju se doda so po ukusu", zaključuje profesorka.
Tagovi
Autorka