Pretraživanje tekstova
Tradicija proizvodnje ovog kajmaka je duga, a ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim - kremast, idealno slan i punog ukusa.
Porodica Milićević iz sela Samaila kod Kraljeva poznata je po mlečnom govedarstvu, ali i po brendu koji promovišu - kraljevačkom kajmaku. Imaju oko 20-ak muznih krava, koje daju do 200 litara mleka.
"Inače, puštam teliće, koji se prirodno hrane majčinim mlekom bez pijenja na kofu, tako da dobijem i kvalitetno tele. Sve što ostane od mleka se preradi i proda", kaže Jovan Milićević.
Na pijaci u Čačku red je ispred tezge Milićevića. Za cenu se ne pita, a najčešće Jovanova majka prva i zatvori tezgu jer proda sve što je i donela. Tradicija proizvodnje ovog kajmaka je duga, a ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim - kremast, idealno slan i punog ukusa.
"Pretpostavljam da je u pitanju stara proizvodnja sira i kajmaka. Predlagali su mi da malo osavremenim proizvodnju, ja sam hteo, ali sam posle odustao jer smatram da će to promeniti ukus proizvodu", skeptičan je Milićević.
Mnogo je do umeća majstora, ali ima što šta i u kvalitetu sirovine.
"Za ishranu krava gledam da je prirodno, da ne bude mnogo koncentrata. Više sam za detelinu", kaže Milićević.
Detaljnije, pogledajte u narednom videu:
Foto prilog
Tagovi
Kraljevački kajmak Jovan Milićević Tradicija pravljenja Stari recept Telad Pijaca Cena kajmaka
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊