Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajmak
  • 20.09.2023. 12:00
  • Raški okrug, Samaila, Kraljevo

Kraljevački kajmak: Tradicija pravljenja ili savremena proizvodnja?

Tradicija proizvodnje ovog kajmaka je duga, a ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim - kremast, idealno slan i punog ukusa.

Kraljevački kajmak: Tradicija pravljenja ili savremena proizvodnja?
Foto: Nikola Tucović
  • 370
  • 18
  • 0

Porodica Milićević iz sela Samaila kod Kraljeva poznata je po mlečnom govedarstvu, ali i po brendu koji promovišu - kraljevačkom kajmaku. Imaju oko 20-ak muznih krava, koje daju do 200 litara mleka.

"Inače, puštam teliće, koji se prirodno hrane majčinim mlekom bez pijenja na kofu, tako da dobijem i kvalitetno tele. Sve što ostane od mleka se preradi i proda", kaže Jovan Milićević.

Sa savremenijom opremom menja se ukus proizvoda?

Na pijaci u Čačku red je ispred tezge Milićevića. Za cenu se ne pita, a najčešće Jovanova majka prva i zatvori tezgu jer proda sve što je i donela. Tradicija proizvodnje ovog kajmaka je duga, a ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim - kremast, idealno slan i punog ukusa.

Jovan Milićević pristalica je tradicionalnog načina pravljenja kajmaka

"Pretpostavljam da je u pitanju stara proizvodnja sira i kajmaka. Predlagali su mi da malo osavremenim proizvodnju, ja sam hteo, ali sam posle odustao jer smatram da će to promeniti ukus proizvodu", skeptičan je Milićević.

Mnogo je do umeća majstora, ali ima što šta i u kvalitetu sirovine

"Za ishranu krava gledam da je prirodno, da ne bude mnogo koncentrata. Više sam za detelinu", kaže Milićević.

Detaljnije, pogledajte u narednom videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Kraljevački kajmak Jovan Milićević Tradicija pravljenja Stari recept Telad Pijaca Cena kajmaka


Autor

Nikola Tucović

Više [+]

Novinar emisije Farma