Pretraživanje tekstova
Prognozira se da će 2018. godini biti ostvarena nova rekordna godišnja vrednost izvoza, ali ne i suficita, zato što uvoz, naročito iz susedne Hrvatske, raste po znatno višoj stopi od izvoza.
Srpski proizvođači kobasica, kako se trenutno čini, polako, ali sigurno osvajaju svet. Izvoz tog prehrambenog proizvoda je 2017. godine dostigao 31,6 miliona evra (3,74 milijardi dinara) i udvostručen je u petogodišnjem periodu. Kako piše Makroekonomija.org, kobasice i slični proizvodi najviše se izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Rusiju, a počeo je i značajan izvoz u Belorusiju i Mađarsku.
Zabeležen je, takođe, izvoz u Švedsku, Austriju, Hrvatsku i Irak. S druge strane. Srbija kobasice najviše uvozi iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a ima još mnogo zemalja odakle se nabavljaju. Naša zemlja je u 2017. godini imala rekordan suficit u trgovini kobasicama i sličnim proizvodima 18 miliona evra (2,13 milijardi dinara). Prognozira se da će 2018. godini biti ostvarena nova rekordna godišnja vrednost izvoza, ali ne i suficita, zato što uvoz, naročito iz susedne Hrvatske, raste po znatno višoj stopi od izvoza.
Trgovina kobasicama u svetu, izražena u evrima, stagnira od 2013. godine. To je visokozaštićeni tržišni segment, zbog zdravlja potrošača, ali i zbog zaštite lokalnih proizvođača. Nemci i Amerikanci su najveći proizvođači kobasica na svetu, ispred Italijana, a Кinezi su skandalozno nisko na 8. mestu. Međutim, to je posledica jedinstvenih tržišta i zajedničke i visoke carinske zaštite, pa je većina vodećih izvoznika kobasica iz Evropske unije zbog lakoće plasmana na tržišta bilo koje od članica integracije.
Od zemalja u okruženju veću vrednost izvoza imaju Mađarska i Rumunija, Srbija izvozi kao Hrvatska i Bugarska zajedno. Zatim slede Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok Albanija nema izvoz ovih proizvoda.
Izvori
Tagovi
Kobasica Izvoz Uvoz Zarada Srbija
Autor
Više [+]
Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut