Prvi proizvod koji su napravili bila je lešnik pasta, potom je nastala lešnik pasta sa medom, cimetom, karamelom, karamel kranč, kao i varijante sa belgijskom čokoladom.
U samom srcu plodne Vojvodine, u selu Kačarevo, prostire se plantaža lešnika koju godinama obrađuje porodica Glogovac. Ono što je nastalo kao hobi, vrlo brzo se pretvorilo u strast koja je postala osnova za stvaranje jedinstvenih proizvoda od lešnika. Priču o posvećenosti, ljubavi prema zemlji i lešniku, ispričala nam je domaćica ovog imanja, Sanja Mijatović Glogovac iz ovog pančevačkog sela.
"Suprug Miroslav je još 2005. godine zasnovao prvi zasad, a kasnije smo zajedno proširili proizvodnju na tri hektara", kaže ona.
Nikada nisu imali ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama, osim 2019. godine kada je najezda smrdibuba uništila čitav rod. Izbegavaju da koriste hemijske preparate, osim kada je to neophodno. Čak i tada se trude da primene isključivo organske biopesticide, jer se lešnici stalno šalju na analizu.
"Pre tri godine smo počeli da se bavimo i preradom lešnika, želeći da on ne ostane samo sirovina, već da postane osnova za ukusne poslastice koje mogu zadovoljiti i najzahtevnija nepca", pojašnjava naša sagovornica.
I tako je nastao porodični brend - Lešnik Glogovac.
Prvi proizvod koji su napravili bila je lešnik pasta, potom je nastala lešnik pasta sa medom, cimetom, karamelom, karamel kranč, kao i varijante sa belgijskom čokoladom.
"Vremenom smo proširili sortiment proizvoda, pa sada u ponudi imamo i lešnik praline, hladno ceđeno lešnikovo ulje i prirodnu kozmetiku na bazi ulja: kremu za lice, čvrsti puter za telo i marmeladu za telo."
Kako dalje ističe, postupak izrade lešnik paste počinje čišćenjem lešnika, odvajanjem zdravih i kvalitetnih plodova koji se dalje prerađuju u specijalnom mlinu na bazi prirodnog kamena. S obzirom na to da mlin dodatno ne zagreva lešnik, na taj način ovaj proizvod zadržava sve nutritivne vrednosti, što ga čini kvalitetnijim i bogatijim.
Kada je u pitanju lešnikovo ulje, koje je značajno za očuvanje kardiovaskularnog sistema, ono nastaje ceđenjem u presi u kojoj temperatura ne sme da prelazi 45 stepeni Celzijusa.
"Kvalitetnije je od maslinovog ulja, ali je šteta koristiti ga za prženje. Visoka temperatura bi uništila sve nutritijente koje ovo ulje poseduje", napominje naša sagovornica i dodaje da je najbolje dodati ga jelima, salatama, a ona čak preferira konzumiranje ovog eliksira mladosti i na prazan želudac.
Pakuje ga u bocama od 100, 250 i 500 mililitara i prodaje putem društvenih mreža, na sajmovima, bazarima, uz sve ostale proizvode koje pravi od lešnika.
Kada je reč o kozmetičkim kremama i puterima za telo, Sanja je odlučila da najpre angažuje osobu koja se već bavi time, a onda zajedno da rade na pravoj recepturi.
"Bilo je tu na desetine pokušaja, a onda smo uspeli da pronađemo dobitnu kombinaciju, lešnikovo ulje i smilje sa dodatkom etarskog ulja, zbog mirisa."
Ova potpuno prirodna krema za lice smiruje iritiranu kožu i pogodna je za sve tipove. Ne masti i ostavlja kožu potpuno mekom, glatkom i blistavom.
"Zato kada se namažemo mirišemo na kolače", kaže šaljivo.
Glamočić najavio formiranje okruga izvrsnosti za lešnik - u planu ozbiljno povećanje proizvodnje
Kada je reč o planovima za budućnost, voleli bi da plasiraju još neke proizvode, ali čekaju da se situacija sa cenama i tržištem stabilizuje.
"Naša misija je da pružimo proizvode koji su rezultat pažljive obrade i kombinacije prirodnih sastojaka, kako bi svi uživali u ukusu koji ne samo da zadovoljava, već i čuva zdravlje", zaključuje.
Pogledajte delić atmosfere sa njihovog imanja:
Tagovi
Autorka