Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kenchic
  • 29.10.2025. 12:00
  • Thika, Kenija

Mađarske začinjene pileće kobasice hit u Keniji!?

U sklopu IFAJ svetskog kongresa agrarnih novinara posetili smo Keniju, evo kako funkcioniše njihova najveća fabrika za preradu piletine

Mađarske začinjene pileće kobasice hit u Keniji!?
Foto: Vedran Stapić
36
0
0

Tokom naše posete Keniji, imali smo priliku da obiđemo Kenchic, ovdašnju najveću fabriku piletine, koja u širokoj paleti proizvoda, na naše iznenađenje, ima i mađarske kobasice?! Otkud začinjeni delikates u srcu Afrike, otkrio nam je domaćin, Alun Maskel, direktor fabrike.

U Keniju je ljutkasta receptura pristigla iz Južnoafričke republike, otkriva naš sagovornik i dodaje: “Mađarska kobasica nam je danas druga po prodaji u segmentu kobasica, odmah nakon dimljenih”.

Saznajemo i da su napravili i “ekstra ljutu varijantu” koja takođe ima sve brojniju publiku.

Alun Maksell
Uprava KenChic fabrike, Alun Maskel u sredini

Ova fabrika za klanje, obradu i preradu piletine izgrađena je pre 10 godina, drži 58 odsto tržišta Kenije, a nedeljno preradi 350 tona pilećeg mesa. Radi se svaki dan, u smenama. Proizvodnja zapošljava 200-njak radnika, pa je time jedan od većih poslodavaca u okolini grada Thika, Kiambu okrug.

Tehnologija prerade je u najvećoj meri Nemačka, ali ima tu instalirane opreme i iz Španije i Južnoafričke republike.

Piletina postaje glavni izvor proteina ovog dela Afrike, tržišni udeo raste”, priča Alun okupljenim novinarima i dodaje da deo mesa na tržište ide kao sveže, a ostatak kao smrznuto. Otkriva i da procenat svežeg postepeno raste.

Visoki higijenski standardi

Ova fabrika je po mnogo čemu nalik evropskim pandanima. Higijenski su standardi visoki, nosioci su različitih sertifikata kvaliteta, sljedivost je izuzetno važna, što je svakako podloga za plasmane velikim sistemima, poput KFC-a.

Deo su veće grupacije, koja uz Keniju deluje i u Tanzaniji, Zambiji i Ugandi.

Da li Afrika uči na greškama Evrope? Razvoj da, ali ne po svaku cenu!

Trend je da se traže jeftini proteini”, kaže Maskel da u tome vide priliku, te otkriva da je ovdašnji standard držanja pilića - njih 14 na metar kvadratni.

Domaće tržište im je važno, a raduje ih podatak da “potrošnja piletine raste iz više razloga”, kazuje Makena Kiara, rukovodilac marketinga ove fabrike.

Makena Kiara
Makena Kiara, rukovodilac marketinga

U sistemu kenijskog diela grupacije nalazi se 18 farmi, a otkup ugovaraju i s 40-ak ovdašnjih kooperanata. Genetika je Aviagen.

Da je voda izvor života dobro znamo, u Africi tu tezu s razlogom vrlo ozbiljno doživljavaju. Jer ova fabrika u preradi troši i 15 litara vode po kljunu, što uz 240.000 komada koje obrade nedeljno, znači potrošnju 3,6 miliona litara vode.

Upravo zato njihovo postrojenje za obradu tehničke vode igra važnu ulogu - zbog kontinuiteta snabdevanja, ali i uticaja na životnu sredinu.


Foto prilog


Tagovi

Kenchic Kenija Piletina Fabrika


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li ste znali da se vino može napraviti i od breskve i od kajsije? U priči koja dolazi vodimo Vas na tradicionalni vršački Grožđebal i u malu porodičnu vinariju Dušana Tatalovića koja pravi ova neobična voćna vina. :)