Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalna poljoprivreda
  • 23.08.2025. 12:00

Med i pčele - vekovna veza između čoveka i prirode

Prvi tragovi proizvodnje meda u organizovanom obliku datiraju iz Egipta pre oko 4.500 godina, a danas je to globalna industrija koja, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), proizvodi skoro dva miliona tona godišnje.

Med i pčele - vekovna veza između čoveka i prirode
Foto: Shutterstock/kosolovskyy
39
0
0

Med, prirodna slastica i jedan od najstarijih ljudskih zaslađivača, prati čovečanstvo hiljadama godina. Najraniji prikaz sakupljanja ovog prirodnog nektara otkriven je u pećini u Valensiji, u Španiji, i star je oko 8.000 godina. Stari Egipćani su ga koristili ne samo za hranu, već i u ritualne i medicinske svrhe, dok su u staroj Grčkoj čak postojali zakoni koji regulišu rastojanje između košnica.

Prvi tragovi proizvodnje u organizovanom obliku datiraju iz Egipta pre oko 4.500 godina, a danas je to globalna industrija koja, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), proizvodi skoro dva miliona tona godišnje.

Svetska proizvodnja i potrošnja

Ubedljivo najveći proizvođač je Kina, sa oko 460.000 tona godišnje, što čini četvrtinu svetskog tržišta. Slede je Turska, Iran, Indija i Etiopija, dok su Argentina i Rusija takođe među vodećim proizvođačima.

Kada je reč o izvozu, Kina prednjači i po obimu i po vrednosti, dok se Novi Zeland posebno ističe zahvaljujući svom skupom manuka medu. Globalno, godišnja vrednost izvoza prelazi 2,6 milijardi dolara.

Globalna poljoprivreda - med
Godišnje se u svetu proizvede gotovo dva miliona tona (Foto: Shutterstock/Lora Liu)

Najveći uvoznici su Sjedinjene Američke Države, sa više od 250.000 tona godišnje, zatim slede Nemačka i Japan. Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države i najveći svetski potrošač.

Globalno, godišnja proizvodnja je oko 1,9 - 2 miliona tona (FAO, 2022). Ako ovo podelimo sa svetskom populacijom (oko 8 milijardi ljudi), dobijamo da se u proseku proizvodi oko 250 grama meda po osobi godišnje.

Naravno, ovo je samo prosek, jer su u nekim zemljama proizvodnja i potrošnja mnogo veće. U Nemačkoj je prosečna potrošnja do jednog kg po glavi stanovnika godišnje. Grčka i Turska konzumiraju do 2-3 kg, zahvaljujući tradiciji i lokalnoj proizvodnji.

U tradicionalnoj i modernoj medicini

Pored toga što je nutritivno bogat jednostavnim šećerima, med sadrži vitamine, minerale, enzime i antioksidante. Istraživanja su pokazala da ima antibakterijska, antiupalna i antioksidativna svojstva, pa se koristi u tradicionalnoj i modernoj medicini, od ublažavanja kašlja do zarastanja rana. Tamnije vrste su bogatije antioksidansima, a sirovi zadržavaju više hranljivih materija od industrijski obrađenih.

Pčele su ključne ne samo za proizvodnju, već i za oprašivanje. Procenjuje se da oprašuju više od 80 % poljoprivrednih useva u Evropi. Pad njihove populacije zabrinjava naučnike i poljoprivrednike, jer pored meda, pčele održavaju stabilnost celog ekosistema.

Globalna poljoprivreda - med
Med se koristi u tradicionalnoj i modernoj medicini (Foto: Shutterstock/Bobex-73)

U svetu postoji više od 300 vrsta, u zavisnosti od njihovog biljnog porekla. Najpoznatije su akacija, lipa, kesten i lavanda, ali i egzotične poput manuke sa Novog Zelanda ili tualanga iz Malezije.

Manuka med, "tečno zlato" sa Novog Zelanda

Manuka med, često nazvan "tečno zlato", jedan je od najcenjenijih i najskupljih na svetu. Potiče sa Novog Zelanda i jugoistočne Australije, gde pčele sakupljaju nektar sa cvetova drveta manuka (Leptospermum scoparium), žbunaste biljke koja raste isključivo u ovim područjima.

Za razliku od običnog meda, manuka med ima izuzetno jaka antibakterijska i antiupalna svojstva. Ključna supstanca u njemu je metilglioksal (MGO), čija se koncentracija koristi za određivanje kvaliteta i vrednosti. Što je MGO broj veći, med je skuplji i lekovitiji. Pored MGO, koristi se i oznaka UMF (Jedinstveni Manuka faktor), koja ukazuje na ukupnu antibakterijsku aktivnost.

Manuka je vrlo redak i zbog ograničene proizvodnje postiže visoke cene. Ovisno o koncentraciji MGO-a i certifikatima, cena može dosegnuti i više od 500 evra po kilogramu.

Tualang med, jedno od najređih prirodnih bogatstava

Na visokim stablima prašuma jugoistočne Azije, na visinama i do 80 metara, skriva se jedno od najređih prirodnih bogatstava, tualang med. Dobiven od džinovskih pčela Apis dorsata, ovaj tamni i aromatični pčelinji nektar poslednjih godina privlači sve veću pažnju naučnika i potrošača širom sveta.

Za razliku od običnog, ovaj nastaje na džinovskim stablima Koompassia excelsa, poznatima kao stabla tualang. Pčele ondje stvaraju goleme saće, a sakupljanje meda postalo je prava avantura. Berači se penju u krošnje usred noći, uz pomoć baklji i dima, rizikujući padove i ubode kako bi došli do ovog dragocenog proizvoda.

Brojne studije su pokazale da sadrži visoke koncentracije antioksidanata, flavonoida i fenolnih jedinjenja. To mu daje jaka antimikrobna i antiupalna svojstva, zbog čega se često poredi sa novozelandskim manuka medom.

Neke studije ukazuju na njegovu efikasnost u lečenju rana i infekcija, ali i kao podršku u lečenju hroničnih bolesti, pa čak i određenih vrsta raka. Posebno je interesantno istraživanje sprovedeno u Maleziji, koje sugeriše da tualang može ublažiti simptome menopauze i doprineti zdravlju kostiju kod žena.

Globalna poljoprivreda - med
Med sadrži vitamine, minerale, enzime i antioksidante (Foto: Shutterstock/Julian heny)

U 2021. godini prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala sa 976.000 košnica. Iste te godine proizvodnja je iznosila 7.438 tona, od čega je ukupan izvoz iznosio 2,175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2023. godini u Hrvatskoj je registrovano 461.497 košnica, a proizvedeno je 8.405 tona. Hrvatska se ponosi oznakama zaštićenog naziva u Evropskoj uniji poput Slavonskog, Dalmatinskog i Istarskog meda, Goranskog meduna i Zagorskog bagremovog meda.

Falsifikovanje meda moglo bi da postane krivično delo?

U godišnjem izveštaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u oblasti poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja za 2024. godinu navodi se da je registrovano 439.032 košnica pčela, a proizvedeno je 3.464 tone.

U ukupnoj proizvodnji, oko 61% proizvodnje ostvaruje se u Federaciji Bosne i Hercegovine, 34 % u Republici Srpskoj i 5% u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

Od pećinskih crteža starih 8.000 godina do modernih laboratorija koje ispituju nutritivne vrednosti, med je ostao simbol prirodnog bogatstva i zdravlja. Istovremeno, pčele, kao njegovi tvorci, podsećaju nas da briga o životnoj sredini i održiva poljoprivreda nisu samo pitanje očuvanja jedne namirnice, već budućnosti cele prehrambene industrije.


Tagovi

Globalna poljoprivreda Proizvodnja meda Kina Manuka Novi Zeland Tualan Malezija


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.