EFSA je objavila izveštaj o ostacima pesticida koji se nalaze u hrani na tržištu Evropske unije, a sprovedena su istraživanja na preko 90.000 uzoraka iz država članica, zatim sa Islanda i iz Norveške.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je objavila godišnji izveštaj o ostacima pesticida koji se nalaze u hrani na tržištu Evropske unije. Osnovu izveštaja čine podaci iz službenih aktivnosti nacionalne kontrole koje sprovode države članice, ali i Island i Norveška. Analizirano je preko 90.000 uzoraka.
Od ispitivanih uzoraka u 95,5 odsto slučajeva je utvrđeno da se nalaze unutar zakonom dopuštenog nivoa, dok je 4,5 odsto premašilo maksimalnu granicu ostatka (MRL).
Stopa prekoračenja MRL-a povećala s 4,1 odsto u 2017. na 4,5 odsto u 2018. godini, a predstavlja sažetak prisutnosti ostataka pesticida u hrani, pa i moguć rizik za zdravlje potrošača. Takođe, pruža informacije na kojima se mogu temeljiti odluke u vezi sa budućim merama kontrole robe.
Nešto više od polovine, odnosno 52,2 odsto testiranih namirnica nema vidljivih ostataka, iako je utvrđeno da neke vrste voća i povrća sadrže više tragova pesticida od ostalih.
Na primer, u izveštaju EFSA-e piše da je za 75 odsto ribizla i kupina i preko 65 odsto grožđa, jagoda, trešanja i krušaka pronađeno dva ili više ostatka. Pojedinačni uzorak godži bobica iz Kine je sadržao 29 različitih ostataka.
Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?
Uzorkovanje je napravljeno na način koji je omogućio direktno poređenje s uzorcima uzetim pre tri godine. Između 2015. i 2018. godine utvrđeno je da se udeo uzoraka s prekoračenjem dozvoljenih ostataka povećao na nekim namirnicama poput banane, slatke paprike, patlidžana i stonog grožđa, ali je za neke proizvode i pao, kao što je brokoli, devičansko maslinovo ulje i jaja.
"Ovaj izveštaj duži niz godina podržava napore Evropske komisije i država članica da obezbede pravilnu upotrebu pesticida u skladu sa zakonodavstvom i ciljevima EU-a", rekao je Bernar Url, izvršni direktor EFSA-e.
Geraldin Kutas, direktorka Evropskog udruženja zaštite bilja za euractiv kaže: "Izveštaj je sjajna vest za poljoprivrednike koji i dalje primenjuju najviše standarde kod upotrebe pesticida i nastavljaju da proizvode sigurnu hranu za sve. Opet je potvrđeno da je snabdevanje hranom u Evropi među najsigurnijim u svetu."
Međutim, u izjavi Mreže za delovanje protiv pesticida (PAN Europe) istaknuto je da izveštaj pokazuje da su ljudi izloženi mešavini pesticida, ističući da trećina hrane koja se konzumira u Evropi sadrži ostatke dva ili više takvih hemijskih jedinjenja.
Naglašavaju da uprkos tome regulatori sprovode procene sigurnosti kao da su ljudi izloženi jednom pesticidu, iako zakon EU zahteva da se bave njihovim sinergičkim učincima.
Na osnovu rezultata, u izveštaju su predložene i preporuke za povećanje efikasnosti evropskih kontrolnih sistema. Posebno se ističe da je nekoliko nedozvoljenih pesticida u EU više puta pronađeno u hrani koja je proizvedena unutar EU. Primer za to je hlorfenapir na plavom patlidžanu.
Budući da ovi rezultati ukazuju na moguće zloupotrebe aktivnih materija, preporučuje se državama članicama da prate te nalaze, istražuju razloge i preduzimaju korektivne mere.
Tagovi
Autorka