Pretraživanje tekstova
Prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj.
Prethodnih meseci sve je poksupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate da izdvojite i preko 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama, prenosi Rina. Nekada hrana za sirotinju sada je postala delikates koji se prodaje na grame.
"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora da bude puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački", rekao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i dodao da tajna u spremanju čvaraka ne postoji, već je samo potrebna lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.
Na Fejsbuk stranici "Gastronomska nacija", koja broji više od 4.000 članova, jedan od njih je podelio i svoju računicu vezanu za uštedu kada su čvarci u pitanju. Uz "račun", priložio je i snimak pravljenja u kućnim uslovima.
"Kilogram sveže slanine je 400 dinara, od nje ispadne pola kilograma čvaraka, što znači - jedan kilogram čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće je 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000", napisao je.
Komentara je bilo raznih, a ovo su samo neki od njih:
Nema sumnje da je Srbija jedinstvena po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela.
Tagovi
Svinjska mast Cena čvaraka Bombone od svinje Dragoljub Nikolić Gastronomska nacija
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti i štetočina na početku vegetacije. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!