Maja Miletić i Viktor Mladenović, učenici srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" iz Prokuplja, kao i Lana Stamatović, učenica Mlekarske škole u Pirotu, plasirali su se u finale prestižnog takmičenja i nestrpljivo čekaju 26. novembar kada je najavljeno proglašenje pobednika.
Tokom oktobra ove godine, u okviru pekarskog centra francuske kompanije "Lesaffre" u Beogradu održano je polufinale i finale "Pekarijade" koja već peti put okuplja kako amatere, tako i profesionalne pekare širom Srbije. Takmičari su 2. oktobra imali priliku da svoje znanje i umeće pokažu u sledećim kategorijama: burek, kroasan, hleb, pica i štrudla, dok su budući pekari, učenici srednjih škola imali zadatak da naprave štrudlu sa makom. Dvadeset dana kasnije održano je finale i tom prilikom je učestvovalo 19 takmičara u kategoriji štrudla sa makom koju su pripremali budući pekari.
Maja Miletić i Viktor Mladenović, učenici srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" iz Prokuplja plasirali su se u finale ovog takmičenja i nestrpljivo čekaju 26. novembar kada je najavljeno proglašenje pobednika. S tim u vezi razgovarali smo sa njihovom profesorkom prehrambene grupe predmeta Danijelom Radičević iz Prokuplja.
"Učenici su zadovoljni kako su odradili zadatak, ali i posebno oduševljeni pekarskim centrom koji je inovativan, moderan i savremen", kaže ona.
Kako dodaje, imali su tačno pet sati da naprave štrudlu i to svaki učenik po dve. Komisija je sve vreme pratila njihov rad i ocenjivala izgled, težinu, ukus i recepturu.
"Štrudla je trebala da bude teška jedan kilogram, a recept je bio proizvoljan", ističe profesorka.
Učenici su za izradu štrudle koristili brašno, ulje, šećer, koru limuna, kvasac i mleko, dok je nadev bio od maka. Konačni rezultati kao i proglašenje pobednika, kaže ona, planirano je 26. novembra kada će se takmičari ponovo okupiti u pekarskom centru u Beogradu.
Na pomenutom takmičenju učestvovali su i učenici Mlekarske škole u Pirotu, a predvodio ih je profesor prehrambene grupe predmeta, Radosav Pejčić. Na pitanje, koja je tajna dobre štrudle, on nam otkriva:
"Izbalansiran odnos kvasnog testa i fila je jako važan. Takođe, potrebno je na adekvatan način voditi ceo tehnološki postupak, a učenici tokom školovanja svakako dolaze do tih znanja i veština", pojašnjava on i dodaje da kvasno testo treba da bude dobro umešeno.
U finale se plasiralo dvoje učenika ove škole, ali se sticajem okolnosti takmičila samo Lana Stamenović (naslovna fotografija, op.ur.).
Kada je reč o utiscima sa "Pekarijade", oni su, kaže profesor, izvanredni. Pekarski centar ima sjajne mogućnosti za organizaciju ovakve vrste takmičenja, a sami organizatori su ljubazni i srdačni.
"Deca se druže, upoznaju, razmenjuju kontakte, ali i na najbolji mogući način pokazuju znanje i veštine", ističe Pejčić.
Do sada su nagrade, dodaje on, bile u vidu diploma i opreme za školske radionice. Međutim, jedna njegova učenica je 2015. godine učestvovala i na Evropskom takmičenju u Lionu gde je osvojila četvrto mesto. Imala je priliku da godinu dana bude promoter kompanije Lesaffre.
"To je bilo jedno predivno iskustvo, ali to sada više nije praksa."
Kada je u pitanju manifestacija "Dani hleba i sira" koja se tradicionalno održava svake godine u Mlekarskoj školi u Pirotu, profesor Pejčić navodi da je ove godine učestvovalo 13 srednjih škola iz Srbije i tri iz Bugarske.
"Poseban segment ovog događaja je takmičenje u pripremi slavskog kolača gde su dvanaestoro učenika mesili testo po proizvoljnim recepturama, dok se u Domu kulture nalazilo 16 štandova koji su učenici sami osmislili sa već pripremljenim slavskim kolačima", ističe naš sagovornik.
Milan Šešum: Ne pravim štrudlu sa makom, nego mak sa štrudlom!
Interesovanje za ovu manifestaciju je, kaže, iz godine u godinu sve veće, a posetioci imaju priliku da vide nove ideje za ukrašavanje i pripremu slavskih kolača.
Prvo mesto u kategoriji slavski kolač osvojila je talentovana Maja Miletić iz srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju.
Naslovna fotografija: AK grafika/Radosav Pejčić/Danijela Radičević
Tagovi
Autorka