Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pekarijada
  • 16.11.2025. 10:00

Pet sati za savršenu štrudlu: Učenici iz Prokuplja i Pirota u finalu "Pekarijade"

Maja Miletić i Viktor Mladenović, učenici srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" iz Prokuplja, kao i Lana Stamatović, učenica Mlekarske škole u Pirotu, plasirali su se u finale prestižnog takmičenja i nestrpljivo čekaju 26. novembar kada je najavljeno proglašenje pobednika.

Pet sati za savršenu štrudlu: Učenici iz Prokuplja i Pirota u finalu "Pekarijade"
Foto: AK grafika*
41
0
0

Tokom oktobra ove godine, u okviru pekarskog centra francuske kompanije "Lesaffre" u Beogradu održano je polufinale i finale "Pekarijade" koja već peti put okuplja kako amatere, tako i profesionalne pekare širom Srbije. Takmičari su 2. oktobra imali priliku da svoje znanje i umeće pokažu u sledećim kategorijama: burek, kroasan, hleb, pica i štrudla, dok su budući pekari, učenici srednjih škola imali zadatak da naprave štrudlu sa makom. Dvadeset dana kasnije održano je finale i tom prilikom je učestvovalo 19 takmičara u kategoriji štrudla sa makom koju su pripremali budući pekari.

Maja Miletić i Viktor Mladenović, učenici srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" iz Prokuplja plasirali su se u finale ovog takmičenja i nestrpljivo čekaju 26. novembar kada je najavljeno proglašenje pobednika. S tim u vezi razgovarali smo sa njihovom profesorkom prehrambene grupe predmeta Danijelom Radičević iz Prokuplja.

"Učenici su zadovoljni kako su odradili zadatak, ali i posebno oduševljeni pekarskim centrom koji je inovativan, moderan i savremen", kaže ona.

Pet sati za pravljenje štrudle

Kako dodaje, imali su tačno pet sati da naprave štrudlu i to svaki učenik po dve. Komisija je sve vreme pratila njihov rad i ocenjivala izgled, težinu, ukus i recepturu.

"Štrudla je trebala da bude teška jedan kilogram, a recept je bio proizvoljan", ističe profesorka.

Učenici i profesorka
Učenici Maja Miletić i Viktor Mladenović sa profesorkom Danijelom Radičević (foto: Danijela Radičević)

Učenici su za izradu štrudle koristili brašno, ulje, šećer, koru limuna, kvasac i mleko, dok je nadev bio od maka. Konačni rezultati kao i proglašenje pobednika, kaže ona, planirano je 26. novembra kada će se takmičari ponovo okupiti u pekarskom centru u Beogradu.

Kako napraviti dobru štrudlu?

Na pomenutom takmičenju učestvovali su i učenici Mlekarske škole u Pirotu, a predvodio ih je profesor prehrambene grupe predmeta, Radosav Pejčić. Na pitanje, koja je tajna dobre štrudle, on nam otkriva:

"Izbalansiran odnos kvasnog testa i fila je jako važan. Takođe, potrebno je na adekvatan način voditi ceo tehnološki postupak, a učenici tokom školovanja svakako dolaze do tih znanja i veština", pojašnjava on i dodaje da kvasno testo treba da bude dobro umešeno.

U finale se plasiralo dvoje učenika ove škole, ali se sticajem okolnosti takmičila samo Lana Stamenović (naslovna fotografija, op.ur.).

Učenici na takmičenju
Konačni rezultati kao i proglašenje pobednika planirano je 26. novembra kada će se takmičari ponovo okupiti u pekarskom centru u Beogradu (foto: Radosav Pejčić)

Kada je reč o utiscima sa "Pekarijade", oni su, kaže profesor, izvanredni. Pekarski centar ima sjajne mogućnosti za organizaciju ovakve vrste takmičenja, a sami organizatori su ljubazni i srdačni.

"Deca se druže, upoznaju, razmenjuju kontakte, ali i na najbolji mogući način pokazuju znanje i veštine", ističe Pejčić.

Nižu i druga priznanja

Do sada su nagrade, dodaje on, bile u vidu diploma i opreme za školske radionice. Međutim, jedna njegova učenica je 2015. godine učestvovala i na Evropskom takmičenju u Lionu gde je osvojila četvrto mesto. Imala je priliku da godinu dana bude promoter kompanije Lesaffre.

"To je bilo jedno predivno iskustvo, ali to sada više nije praksa."

Kada je u pitanju manifestacija "Dani hleba i sira" koja se tradicionalno održava svake godine u Mlekarskoj školi u Pirotu, profesor Pejčić navodi da je ove godine učestvovalo 13 srednjih škola iz Srbije i tri iz Bugarske.

Učenici na takmičenju
Imali su pet sati da naprave štrudlu po svom receptu

"Poseban segment ovog događaja je takmičenje u pripremi slavskog kolača gde su dvanaestoro učenika mesili testo po proizvoljnim recepturama, dok se u Domu kulture nalazilo 16 štandova koji su učenici sami osmislili sa već pripremljenim slavskim kolačima", ističe naš sagovornik.

Milan Šešum: Ne pravim štrudlu sa makom, nego mak sa štrudlom!

Interesovanje za ovu manifestaciju je, kaže, iz godine u godinu sve veće, a posetioci imaju priliku da vide nove ideje za ukrašavanje i pripremu slavskih kolača.

Prvo mesto u kategoriji slavski kolač osvojila je talentovana Maja Miletić iz srednje Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju.

Naslovna fotografija: AK grafika/Radosav Pejčić/Danijela Radičević


Tagovi

Pekarijada Štrudla sa makom Mlekarska škola Mak Takmičenje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.