Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarska škola
  • 27.03.2025. 16:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Pirotski kačkavalj, sir sa plesnima i parenica iz učeničke mlekarske radionice

Virtuelna učenička kompanija "Siros" proglašena je najboljom inostranom kompanijom koja je u svojoj ponudi imala različite vrste sireva i kačkavalja sa suvim voćem i začinima.

Pirotski kačkavalj, sir sa plesnima i parenica iz učeničke mlekarske radionice
Foto: AK grafika*
  • 582
  • 163
  • 1

Vredni i marljivi, željni novih saznanja i izazova, učenici srednje Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" u Pirotu ne propuštaju nijedno takmičenje u izradi prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući profesorima uspešno razvijaju svoju kreativnu stranu koju pokazuju ne samo u okviru granica naše zemlje, već i u regionu.

Protekle godine na takmičenju održanom u Plovdivu u Bugarskoj osvojili su prvu nagradu u okviru predmeta preduzetništvo. Virtuelna kompanija "Siros" proglašena je najboljom inostranom kompanijom koja je u svojoj ponudi imala različite vrste sireva i kačkavalja sa suvim voćem i začinima.

"Kompanija Siros je u svojoj ponudi imala beli sir u maslinovom ulju sa začinima, parenicu sa brusnicom, sudžukom, kandiranom pamelom, kandiranom papajom kao i parenicu trougao sa raznim voćem", kaže profesorka stručnih predmeta u ovoj školi, Dragana Jovanović, a dodaje da se za izradu parenice koristilo kravlje, ovčije i kozje mleko.

"Gotov proizvod nije sadržao konzervanse, aditive, kao ni gluten."

Iz njihove mlekarske radionice izlaze vrsni sirevi
Iz njihove mlekarske radionice izlaze vrsni sirevi

Parenica sa suvim voćem je, kako kaže ostavila najveći utisak na sve one koji su je probali i zahvaljujući tom proizvodu učenici i profesori su se u Srbiji vratili sa najprestižnijom nagradom.

Mlekarska radionica kompletno opremljena

Pored volje učenika i profesora koji prate njihove kreativne ideje, važno je da prostor u kojem obavljaju redovnu praktičnu nastavu bude adekvatno i dobro opremljen.

Iz tog razloga je Mlekarska škola u Pirotu kompletno opremljena za potrebe prehrambene industrije. Školska mlekarska radionica poseduje uređaje za preradu mleka i izradu mlečnih proizvoda: kačkavalj, beli sir, pasterizovano mleko, jogurt, a prave se i drugi proizvodi predviđeni planom i programom, polutvrdi sirevi, sirevi sa plesnima i slično.

Mlekarska škola u Pirotu kompletno opremljena za potrebe prehrambene industrije
Mlekarska škola u Pirotu kompletno opremljena za potrebe prehrambene industrije

"Deca kod nas stiču i razvijaju sve kreativne strane, a mi se trudimo da im u tome maksimalno pomognemo. Nagrade i priznanja osvojena na takmičenjima, kako kod nas tako i u regionu, nam puno znače, ali nam je posebno drago kada se naš inovativni proizvod u koji je uloženo mnogo truda i rada dopadne svima."

Učenice smislile inovativan proizvod - Koko keksići za snažne kosti živine

Na nedavno održanom takmičenju "Dostignuća mladih za jugoistočnu Srbiju” u Nišu, u okviru učeničke kompanije “Vegetable Good” učenici ove škole prezentovali su prehrambeni proizvod, jogurt sa začinima. Iako im nije doneo nagradu, rasprodat je u prvih sat vremena što je izazvalo radost i zadovoljstvo kako učenika tako i profesora koji su ih pratili.

"U ponudi smo imali jogurt sa cveklom, mirođijom i krastavcem, bosiljkom, spanaćem i belim lukom", pojašnjava Jovanovićeva.

Pirotski kačkavalj zaštićenog porekla je broj jedan

S obzirom na dobru opremljenost celokupnog prostora za rad u školi, kapacitet prerade školske radionice je oko 5.000 litara mleka, Najveća količina, oko 90 odsto, se ipak koristi za izradu kačkavalja dok ostatak odlazi na proizvodnju jogurta i sireva.

"Naš brend je definitivno pirotski kačkavalj koji ima oznaku geografskog porekla, a do nedavno smo u ponudi imali i organski kačkavalj. Međutim, tržište ne prepoznaje organske proizvode", kaže profesorka.

Učenik pravi sir u radionici
Pobednici su brojnih takmičenja i uspešno "peku zanat"

Osim toga što proizvode ukusne i jedinstvene proizvode i učestvuju na takmičenjima iz oblasti mlekarstva, i učenici pekarskog smera u okviru dana škole organizuju takmičenje u izradi slavskog kolača. Nedavno su bili i na "Pogačijadi" održanoj u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Prokuplju.

Naslovna fotografija: AK grafika/Dragana Jovanović


Foto prilog


Tagovi

Pirotski kačkavalj Parenica Jogurt Dragana Jovanović Učenici Siros


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.