Virtuelna učenička kompanija "Siros" proglašena je najboljom inostranom kompanijom koja je u svojoj ponudi imala različite vrste sireva i kačkavalja sa suvim voćem i začinima.
Vredni i marljivi, željni novih saznanja i izazova, učenici srednje Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" u Pirotu ne propuštaju nijedno takmičenje u izradi prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući profesorima uspešno razvijaju svoju kreativnu stranu koju pokazuju ne samo u okviru granica naše zemlje, već i u regionu.
Protekle godine na takmičenju održanom u Plovdivu u Bugarskoj osvojili su prvu nagradu u okviru predmeta preduzetništvo. Virtuelna kompanija "Siros" proglašena je najboljom inostranom kompanijom koja je u svojoj ponudi imala različite vrste sireva i kačkavalja sa suvim voćem i začinima.
"Kompanija Siros je u svojoj ponudi imala beli sir u maslinovom ulju sa začinima, parenicu sa brusnicom, sudžukom, kandiranom pamelom, kandiranom papajom kao i parenicu trougao sa raznim voćem", kaže profesorka stručnih predmeta u ovoj školi, Dragana Jovanović, a dodaje da se za izradu parenice koristilo kravlje, ovčije i kozje mleko.
"Gotov proizvod nije sadržao konzervanse, aditive, kao ni gluten."
Parenica sa suvim voćem je, kako kaže ostavila najveći utisak na sve one koji su je probali i zahvaljujući tom proizvodu učenici i profesori su se u Srbiji vratili sa najprestižnijom nagradom.
Pored volje učenika i profesora koji prate njihove kreativne ideje, važno je da prostor u kojem obavljaju redovnu praktičnu nastavu bude adekvatno i dobro opremljen.
Iz tog razloga je Mlekarska škola u Pirotu kompletno opremljena za potrebe prehrambene industrije. Školska mlekarska radionica poseduje uređaje za preradu mleka i izradu mlečnih proizvoda: kačkavalj, beli sir, pasterizovano mleko, jogurt, a prave se i drugi proizvodi predviđeni planom i programom, polutvrdi sirevi, sirevi sa plesnima i slično.
"Deca kod nas stiču i razvijaju sve kreativne strane, a mi se trudimo da im u tome maksimalno pomognemo. Nagrade i priznanja osvojena na takmičenjima, kako kod nas tako i u regionu, nam puno znače, ali nam je posebno drago kada se naš inovativni proizvod u koji je uloženo mnogo truda i rada dopadne svima."
Učenice smislile inovativan proizvod - Koko keksići za snažne kosti živine
Na nedavno održanom takmičenju "Dostignuća mladih za jugoistočnu Srbiju” u Nišu, u okviru učeničke kompanije “Vegetable Good” učenici ove škole prezentovali su prehrambeni proizvod, jogurt sa začinima. Iako im nije doneo nagradu, rasprodat je u prvih sat vremena što je izazvalo radost i zadovoljstvo kako učenika tako i profesora koji su ih pratili.
"U ponudi smo imali jogurt sa cveklom, mirođijom i krastavcem, bosiljkom, spanaćem i belim lukom", pojašnjava Jovanovićeva.
S obzirom na dobru opremljenost celokupnog prostora za rad u školi, kapacitet prerade školske radionice je oko 5.000 litara mleka, Najveća količina, oko 90 odsto, se ipak koristi za izradu kačkavalja dok ostatak odlazi na proizvodnju jogurta i sireva.
"Naš brend je definitivno pirotski kačkavalj koji ima oznaku geografskog porekla, a do nedavno smo u ponudi imali i organski kačkavalj. Međutim, tržište ne prepoznaje organske proizvode", kaže profesorka.
Osim toga što proizvode ukusne i jedinstvene proizvode i učestvuju na takmičenjima iz oblasti mlekarstva, i učenici pekarskog smera u okviru dana škole organizuju takmičenje u izradi slavskog kolača. Nedavno su bili i na "Pogačijadi" održanoj u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Prokuplju.
Naslovna fotografija: AK grafika/Dragana Jovanović
Foto prilog
Tagovi
Autorka