Maloprodajne cene testenine ove su godine u Evropi porasle oko 12 odsto, a u SAD osam odsto. Očekuje se dalji rast
Suša u Kanadi i loše vreme u Evropi značajno su oštetili useve durum pšenice, smanjili zalihe mlinara i prehrambenih kompanija zbog čega može da se očekuje poskupljenje testenine, piše Reuters.
Italijanska vlada je još u maju sazvala krizni sastanak jer su cene osnovnih prehrambenih namirnica skočile više nego dvostruko od nacionalne stope inflacije. S globalnom proizvodnjom durum pšenice koja je pala na najniži nivo u 22 godine poznati italijanski proizvođači testenine morali su da se okrenu neuobičajnim dobavljačima kao što je Turska.
Na drugoj strani sveta, u Torontu cena vreće od 20 kilograma griza, dobijene od ove vrste pšenice, porasla je 24 odsto u nekoliko nedelja jula, na 26 kanadskih dolara (17,69 evra, op.a.).
Strahuje se da će cene još više da porastu u toj zemlji, najvećem izvozniku ove vrste pšenice.
Maloprodajne cene testenine ove su godine u Evropi porasle oko 12 odsto, a u SAD osam odsto, prema kompaniji za istraživanje tržišta Nielsen.
Međunarodni savet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023./24. biti najniža u 22 godine, čime će svetske zalihe da budu najmanje u tri decenije.
U Italiji se oslanjaju na uvoz kako bi namirili nedostatak domaćih useva, a Turska je tu preuzela glavnu ulogu. Tržišne procene pokazuju da je ovogodišnji izvoz duruma iz te zemlje iznosio 300.000 tona, od čega je većina namenjena Italiji. Očekuje se da će izvoz dostići 500.000 tona, a možda i jedan milion, zavisno od odobrenja vlade za izvoz.
Kratkoročna olakšica u snabdevanju stigla je i iz Rusije, koja je od jula isporučila preko 100.000 tona u Evropsku uniju prema podacima o uvozu iz EU-a.
Konsultantska kompanija "Strategie Grains" kaže da bi proizvođači testenine mogli da koriste više meke pšenice tamo gde to propisi dopuštaju i da su prihodi potrošača ograničeni.
Od ove najtvrđe pšenice proizvodi se testenina s "al dente" čvrstom teksturom, za razliku od meke pšenice. U Severnoj Africi se koristi za izradu kus-kusa.
"Neće biti dovoljno duruma za snabdevanje celog sveta na normalnom nivou potražnje", rekla je analitičarka "Strategie Grains" Severine Omnes-Maisons.
Tagovi
Autorka