Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost hrane
  • 27.07.2025. 18:00

Proizvodnja hrane životinjskog porekla u sledećoj deceniji porašće za 14 odsto?

Svet će do 2034. jesti više mesa, mleka i jaja, posebno u zemljama u razvoju sa rastućim životnim standardom, a 22 odsto svih konzumiranih kalorija dolaziće iz uvoza, stoji u saopštenju FAO-a

Proizvodnja hrane životinjskog porekla u sledećoj deceniji porašće za 14 odsto?
Foto: Shutterstock/UlgenDes
44
0
0

Globalna proizvodnja životinjskih proizvoda, uključujući i morske plodove, porašće za 14 odsto u sledećih deset godina jer se očekuje da će potrošnja nastaviti da raste sa povećanjem od oko šest odsto po glavi stanovnika, navodi Poultry World.

Prognozu su objavile Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD u zajedničkom izveštaju o budućnosti proizvodnje i potražnje za hranom do 2034. godine.

Potrošnja raste, ali ne svugde jednako

Najveći rast potrošnje životinjskih proizvoda očekuje se u zemljama u razvoju sa rastućim životnim standardom. Ipak, zemlje sa visokim prihodima i dalje će prednjačiti u apsolutnoj potrošnji, dok će u najsiromašnijim regijama ona ostati niska.

"Očekuje se da će se proizvodnja mesa, mlečnih proizvoda i jaja povećati za 17 odsto, dok će se ukupne globalne zalihe stoke - goveda, ovaca, svinja i živine, povećati za sedam odsto. U zemljama srednjeg dohotka rast potrošnje podstaknut je i porastom broja stanovnika i većom potrošnjom po osobi “, stoji u izveštaju.

Nasuprot tome, u siromašnim zemljama potrošnja po glavi neće znatno rasti, ali će porasti ukupna zbog demografskog rasta.

Jedan od upečatljivijih zaključaka odnosi se na intenziviranje međunarodne trgovine hranom. U sledećih deset godina čak 22 odsto svih konzumiranih kalorija u svetu dolaziće iz uvoza.

Uz to, u nekim regionima, posebno u Africi i Južnoj Aziji, očekuje se i širenje obradivih površina jer pristup modernoj tehnologiji još uvek nije dovoljan.

Emisija stakleničkih gasova

Predviđa se da će emisije gasova sa efektom staklene bašte iz primarne poljoprivrede porasti za šest odsto, što je sporije od rasta same proizvodnje. Emisije po kilogramu proizvedene hrane smanjiće se, ali izveštaj ističe da postoji prostor za dodatni napredak.

Primenom dostupnih tehnologija sa niskim emisijama moguće je postići povećanje produktivnosti za 15 odsto uz istovremeno smanjenje emisija za sedam.


Tagovi

FAO OECD Proizvodnja mesa Globalna proizvodnja


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotografiju koju Vam šaljem je nastala na jezeru Palić jednog divnog majskog jutra! #RuralFoto#priroda