Porodica Jarkovački iz Dolova kraj Pančeva osvaja medalje za bebi kukuruz, vitaminske salate i inovativne specijalitete, spajajući ljubav prema kulinarstvu i prirodi.
Ljubav prema kulinarstvu, jedinstvenim i naizgled nespojivim ukusima donela je porodici Jarkovački iz Dolova kraj Pančeva pregršt priznanja, nagrada i zlatnih medalja na prehrambenim sajmovima, a zahvaljujući njihovom brendu "bebi kukuruz" postali su poznatiji i istaknutiji, ne samo u svom kraju, već i šire.
U kuhinji Vere Jarkovački prave se najneobičnije vitaminske salate, voćni sirupi, pekmezi i kompoti od raznog voća koje se ne tretira hemijskim preparatima. Za radove u polju zadužen je domaćin Stojan Jarkovački, dok najlepše fotografije na imanju pravi njihov sin Relja, pa su na taj način svi članovi uključeni u porodičan biznis.
Domaćica Vera nam na početku razgovora pojašnjava zašto su njihovi proizvodi atipični i po čemu se razlikuju od drugih.
"Obožavam da kuvam, igram se sa ukusima i začinima. Tako su nastale najzanimljivije salate sa raznim vrstama povrća, potom grožđe sa ljutim papričicama, i još mnogo toga", kaže ona.
Ipak, jedan proizvod se posebno ističe u njihovoj ponudi, a to je gore pomenuti bebi kukuruz. Ovaj mali kukuruz šećerac osvojio je srca i nepca mnogih koji su ga probali, a zahvaljujući kome su Jarkovački osvojili zlatnu medalju na prestižnom Novosadskom sajmu poljoprivrede već dve godine za redom.
O samom procesu proizvodnje u polju i uslovima gajenja razgovarali smo sa domaćinom koji nam je najpre ispričao zašto su ove godine dva puta sejali kukuruz šećerac, jednom u aprilu, drugi put u julu.
"Suša je ove godine, nažalost smanjila prinos za 30 % u odnosu na prošlu godinu, iako smo orošavanjem pokušali da pomognemo biljkama da se izbore. Zato smo i sejali dva puta", kaže on.
Setva ove kulture izvodi se mašinski, dok je ručna berba obavezna i vrši se pre tehnološke zrelosti, zbog čega primena bilo kog hemijskog preparata nije preporučljiva. Berba traje desetak dana, a nakon toga se mali klipovi selekcionišu, ređaju u tegle od 370 i 580 ml i na kraju nalivaju mešavinom vode, sirćeta i soli.
"Ukus ovako pripremljenog bebi kukuruza najviše podseća na kisele krastavčiće, i jako je tražen", ističe Jarkovački.
Pored toga što se trude da tržištu stalno nude neke nove vitaminske salate od raznog povrća sa dodatkom začina koji upotpunjuju ukus i aromu, na ovogodišnjoj Štrudlijadi u Dolovu predstaviće novi specijalitet - namaz od kukuruzne svile.
"Kukuruzna svila je jako zdrava i uglavnom se koristi za spremanje čajeva protiv upalnih procesa bešike. Međutim, mi smo rešili da se malo zaigramo i probamo nešto nesvakidašnje", ističe domaćica.
Kako dalje nastavlja, namaz pored kukuruzne svile sadrži i kukuruz šećerac, maslinu ili ren, u zavisnosti kome se šta dopadne i začinsko bilje. Nakon što se svi sastojci sjedine, ubace se u blender, dodaju se začini i na kraju se odradi pasterizacija, objašnjava i dodaje da su ukućani već probali i ukus je fantastičan.
Kada je reč o težim poslovima na imanju koji podrazumevaju setvu, zalivanje, negu, berbu i pranje zrelih plodova, tu je njen suprug Stojan.
"Meni je ulaz u kuhinji zabranjen, osim kada treba da probam sve njene pokušaje", kaže kroz osmeh.
Pored zlatne medalje za bebi kukuruz, Jarkovački su osvojili još jedno zlatno odličije na sajmu i to za najukusniju vitaminsku salatu od pet vrsta povrća: cvekla, šargarepa, kupus, paprika i krastavac.
"Ove godine nije bilo boranije, pa će salata od ovog povrća sa dodatkom belog luka nažalost izostati", navodi naša sagovornica.
Kada su u pitanju planovi za budućnost, ova vredna žena želi da se više posveti slanim specijalitetima koji će biti drugačiji, jer kaže, klasične zimnice ima na svakom koraku.
Tagovi
Autorka