Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobar vid
  • 16.08.2025. 15:00

Šargarepa ili paradajz - koja hrana poboljšava naš vid?

Da li je šargarepa namirnica koja "oštri pogled" i da li je paradajz dobar za naš vid, kako se veruje već generacijama, proverio je portal foodfacts.

Šargarepa ili paradajz - koja hrana poboljšava naš vid?
Foto: Shutterstock/Nastya.ivs/webwind Medienagentur
38
0
0

Kada je reč o hrani i zdravlju, uvek se provuče teza da je šargarepa namirnica koja oštri, a paradajz taj koja čuva naš vid. Istražili smo da li postoje naučni dokazi iza ovih tvrdnji ili su to samo mitovi koje prenosimo kroz generacije.

Printscreen 24 sata

Obe su namirnice bogate hranljivim materijama i često se povezuju sa "zdravljem očiju". Šargarepa se tradicionalno povezuje sa dobrim vidom zbog visokog sadržaja beta-karotena, dok je paradajz bogat likopenom i drugim antioksidansima.

Portal foodfactsnews o ovoj je temi razgovarao sa Almom Milak, magistarkom prehrambene tehnologije i nutricionistkinjom.

Od čega zavisi kvalitet vida?

"Vid u velikoj meri zavisi od zdravlja sitnih krvnih sudova koji snabdevaju oči kiseonikom i hranljivim materijama - na sličan način na koji se srce oslanja na velike arterije", upoređuje.

Ona savetuje da je najbolji način za unos hranljivih materija jesti ishranu bogatu raznim voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama, kao što su one koje se nalaze u lososu, tunjevini i sardinama.

Paradajz ima mnogo toga da ponudi kada je u pitanju zdravlje očiju. "A to je zahvaljujući njegovom bogatom antioksidativnom sastavu. Likopen, lutein i zeaksantin. Sva su to jedinjenja koja se nalaze u ovom povrću, a koja igraju važnu ulogu u očuvanju vida, posebno kako starimo", ističe Milakova.

Kako objašnjava, antioksidanti u paradajzu pomažu u zaštiti očiju od oštećenja izazvanih svetlošću i mogu smanjiti rizik od stanja poput makularne degeneracije i katarakte, degenerativnog stanja koje može ozbiljno narušiti kvalitet vida i svakodnevno funkcionisanje.

Alma Milak
Likopen, lutein i zeaksantin iz paradajza imaju važnu ulogu u očuvanju vida, kaže Milak ​​​​(Foto: Alma Milak)

"U tom smislu, ima snažnu preventivnu ulogu u dugoročnom zdravlju očiju, dok je šargarepa više usmerena na direktno podržavanje vizuelne funkcije, i upravo je to ključna razlika između šargarepe i paradajza u njihovoj ulozi u poboljšanju vida", istakla je ona.

Vitamini i antioksidanti u šargarepi i paradajzu koji podržavaju dobar vid

Stručnjakinja Alma Milak navodi koji to vitamini doprinose dobrom vidu:

  • Vitamin C - snažan antioksidans koji štiti osetljivo tkivo oka i povezan je sa smanjenim rizikom od katarakte
  • Vitamin E - štiti oči od oksidativnog stresa, koji je povezan sa razvojem brojnih bolesti oka
  • Likopen - antioksidans i nutraceutik koji pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti oka
  • Cink - važan za funkciju mrežnjače i transport vitamina A do oka; njegov nedostatak pogađa velik deo svetske populacije
  • Lutein - filtrira štetno plavo svetlo i štiti od makularne degeneracije i katarakte
  • Zeaksantin - zajedno sa luteinom štiti mrežnjaču od oštećenja izazvanih sunčevom svetlošću i svetlošću ekrana

"Ako već imamo probleme sa očima, više će se postići eliminisanjem štetne hrane i slatkiša, rafinisanih šećera, koji lišavaju telo mikronutrijenata i tako čiste telo od toksina, što će omogućiti telu da sprovodi svoje redovne biohemijske i druge procese i regeneriše delove tela, uključujući i oko", napominje ona.

O istoj su temi razgovarali i sa Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ. mag. pharm.

"Svakodnevna konzumacija šargarepe i paradajza može biti koristan doprinos zdravlju očiju, ali efekat neće biti optimalan ako celokupna ishrana nije raznovrsna i uravnotežena. Našim očima je "potrebno" mnogo više hranljivih materija nego karotenoida iz šargarepe i paradajza", objašnjava sagovornica.

Milak, međutim, upozorava da prekomerna konzumacija šargarepe može prouzrokovati da koža izgleda žuto ili žuto-narandžasto zbog nakupljanja većeg nivoa karotena u krvi i savetuje da sve treba raditi umereno.

Karmen Matković Melki
Važan je i celokupan životni stil, rekla je Matković Melki (Foto: Karmen Matković Melki)

Takođe, Matković Melki naglašava da je jednako važan i celokupan životni stil, jer ishrana i dobar nutritivni status čine samo mali deo onoga što utiče na zdravlje očiju. "Na vid značajno utiču i čimbenici poput pušenja, telesne aktivnosti, izloženosti UV zračenju i ekranima, kao i proces starenja", istaknula je.

Sirove ili termički obrađene namirnice?

Ona takođe navodi da je raznovrsno tamnozeleno povrće, kao i kukuruz i mahunarke, integralne žitarice i jaja, neophodno za održavanje zdravlja očiju. "Važno je konzumirati hranu koja sadrži antioksidante, pre svega sveže voće, posebno citrusno voće, bobičasto voće i žuto-narandžasto povrće".

Omega-3 masne kiseline iz masne ribe i algi su takođe neophodne, dodaje on, jer sprečavaju isušivanje sluzokože oka. "Na kraju, ne smemo zaboraviti orašaste plodove i semenke, koji su izvor cinka i omega-3 masnih kiselina“, naglašava.

Ona kaže da bioraspoloživost hranljivih materija u paradajzu i šargarepi u velikoj meri zavisi od načina pripreme. "Kod paradajza, kuvanje, dinstanje ili pečenje značajno povećava dostupnost likopena, posebno kada se kombinuje sa mastima kao što je maslinovo ulje, iako smanjuje količinu vitamina C“.

Isto, kaže ona, važi i za šargarepu. Termička ili mehanička obrada oslobađa beta-karoten i poboljšava apsorpciju luteina i zeaksantina, posebno uz dodatak masti, dok se vitamin C gubi tokom kuvanja. Kao primere jela koja povećavaju iskorišćenje ovih supstanci navodi paradajz sos ili salatu od rendane šargarepe i paradajza sa maslinovim uljem.

Tvrdnja da šargarepa i paradajz poboljšavaju naš vid delimično je tačna. Naime, oni sadrže vredne supstance poput beta-karotena, luteina, zeaksantina i likopena, koje mogu doprineti dugoročnom zdravlju očiju. Međutim, oni sami po sebi nisu čudotvorna rešenja za bolji vid, već se optimalna zaštita vida postiže uravnoteženom ishranom koja uključuje raznovrsno povrće, voće, zdrave masti i druge hranljive materije važne za zdravlje očiju, uz druge životne navike poput fizičke aktivnosti, izlaganja UV zračenju i ekranima.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Vid Karmen Matković Melki Alma Milak Šargarepa Paradajz


Autorka

Viktorija Đukić

Više [+]

Diplomirana je ekonomistica, smjer marketing, s iskustvom u vođenju društvenih mreža.


Partner

FoodFacts

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na obroncima Fruške gore, gde se priroda nežno spušta ka ravnicama, raste posebna biljka Smilje — Santolina chamaecyparissus. Ovaj srebrnkasti žbun sa sitnim, baršunastim listićima donosi mediteranski šarm našem planinskom pejzažu. Njeni zl... Više [+]