Da li je šargarepa namirnica koja "oštri pogled" i da li je paradajz dobar za naš vid, kako se veruje već generacijama, proverio je portal foodfacts.
Kada je reč o hrani i zdravlju, uvek se provuče teza da je šargarepa namirnica koja oštri, a paradajz taj koja čuva naš vid. Istražili smo da li postoje naučni dokazi iza ovih tvrdnji ili su to samo mitovi koje prenosimo kroz generacije.
Obe su namirnice bogate hranljivim materijama i često se povezuju sa "zdravljem očiju". Šargarepa se tradicionalno povezuje sa dobrim vidom zbog visokog sadržaja beta-karotena, dok je paradajz bogat likopenom i drugim antioksidansima.
Portal foodfactsnews o ovoj je temi razgovarao sa Almom Milak, magistarkom prehrambene tehnologije i nutricionistkinjom.
"Vid u velikoj meri zavisi od zdravlja sitnih krvnih sudova koji snabdevaju oči kiseonikom i hranljivim materijama - na sličan način na koji se srce oslanja na velike arterije", upoređuje.
Ona savetuje da je najbolji način za unos hranljivih materija jesti ishranu bogatu raznim voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama, kao što su one koje se nalaze u lososu, tunjevini i sardinama.
Paradajz ima mnogo toga da ponudi kada je u pitanju zdravlje očiju. "A to je zahvaljujući njegovom bogatom antioksidativnom sastavu. Likopen, lutein i zeaksantin. Sva su to jedinjenja koja se nalaze u ovom povrću, a koja igraju važnu ulogu u očuvanju vida, posebno kako starimo", ističe Milakova.
Kako objašnjava, antioksidanti u paradajzu pomažu u zaštiti očiju od oštećenja izazvanih svetlošću i mogu smanjiti rizik od stanja poput makularne degeneracije i katarakte, degenerativnog stanja koje može ozbiljno narušiti kvalitet vida i svakodnevno funkcionisanje.
"U tom smislu, ima snažnu preventivnu ulogu u dugoročnom zdravlju očiju, dok je šargarepa više usmerena na direktno podržavanje vizuelne funkcije, i upravo je to ključna razlika između šargarepe i paradajza u njihovoj ulozi u poboljšanju vida", istakla je ona.
Stručnjakinja Alma Milak navodi koji to vitamini doprinose dobrom vidu:
"Ako već imamo probleme sa očima, više će se postići eliminisanjem štetne hrane i slatkiša, rafinisanih šećera, koji lišavaju telo mikronutrijenata i tako čiste telo od toksina, što će omogućiti telu da sprovodi svoje redovne biohemijske i druge procese i regeneriše delove tela, uključujući i oko", napominje ona.
O istoj su temi razgovarali i sa Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ. mag. pharm.
"Svakodnevna konzumacija šargarepe i paradajza može biti koristan doprinos zdravlju očiju, ali efekat neće biti optimalan ako celokupna ishrana nije raznovrsna i uravnotežena. Našim očima je "potrebno" mnogo više hranljivih materija nego karotenoida iz šargarepe i paradajza", objašnjava sagovornica.
Milak, međutim, upozorava da prekomerna konzumacija šargarepe može prouzrokovati da koža izgleda žuto ili žuto-narandžasto zbog nakupljanja većeg nivoa karotena u krvi i savetuje da sve treba raditi umereno.
Takođe, Matković Melki naglašava da je jednako važan i celokupan životni stil, jer ishrana i dobar nutritivni status čine samo mali deo onoga što utiče na zdravlje očiju. "Na vid značajno utiču i čimbenici poput pušenja, telesne aktivnosti, izloženosti UV zračenju i ekranima, kao i proces starenja", istaknula je.
Ona takođe navodi da je raznovrsno tamnozeleno povrće, kao i kukuruz i mahunarke, integralne žitarice i jaja, neophodno za održavanje zdravlja očiju. "Važno je konzumirati hranu koja sadrži antioksidante, pre svega sveže voće, posebno citrusno voće, bobičasto voće i žuto-narandžasto povrće".
Omega-3 masne kiseline iz masne ribe i algi su takođe neophodne, dodaje on, jer sprečavaju isušivanje sluzokože oka. "Na kraju, ne smemo zaboraviti orašaste plodove i semenke, koji su izvor cinka i omega-3 masnih kiselina“, naglašava.
Ona kaže da bioraspoloživost hranljivih materija u paradajzu i šargarepi u velikoj meri zavisi od načina pripreme. "Kod paradajza, kuvanje, dinstanje ili pečenje značajno povećava dostupnost likopena, posebno kada se kombinuje sa mastima kao što je maslinovo ulje, iako smanjuje količinu vitamina C“.
Isto, kaže ona, važi i za šargarepu. Termička ili mehanička obrada oslobađa beta-karoten i poboljšava apsorpciju luteina i zeaksantina, posebno uz dodatak masti, dok se vitamin C gubi tokom kuvanja. Kao primere jela koja povećavaju iskorišćenje ovih supstanci navodi paradajz sos ili salatu od rendane šargarepe i paradajza sa maslinovim uljem.
Tvrdnja da šargarepa i paradajz poboljšavaju naš vid delimično je tačna. Naime, oni sadrže vredne supstance poput beta-karotena, luteina, zeaksantina i likopena, koje mogu doprineti dugoročnom zdravlju očiju. Međutim, oni sami po sebi nisu čudotvorna rešenja za bolji vid, već se optimalna zaštita vida postiže uravnoteženom ishranom koja uključuje raznovrsno povrće, voće, zdrave masti i druge hranljive materije važne za zdravlje očiju, uz druge životne navike poput fizičke aktivnosti, izlaganja UV zračenju i ekranima.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
FoodFacts
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/