Miloš Ponoš iz Erdevika i Milorad Živković iz Kuzmina, u poslednjih desetak godina su se specijalizovali za proizvodnju kulena na tradicionalan način. Smatraju da će im usvojeni Pravilnik o prodaji poljoprivrednih proizvoda sa kućnog praga pomoći da lakše dođu do kupaca, a samim tim i do profita.
Poljoprivrednika Miloša Ponoša iz Erdevika, gubitak posla naterao je da počne masovnije da proizvodi kulen na način kao što su radili njegov deda i otac. Ostanak na selu, koje se ubrzano prazni, po njegovom mišljenju uslovljen je sigurnim plasmanom proizvoda, čija se autentičnost ne dovodi u pitanje. Kako prenosi RTV, Ponoš ističe da je najteže probiti se do kupaca jer kad imate sigurnog kupca znate šta radite i možete da nastavite proizvodnju.
Do kupaca dolaze na razne načine, a najviše po preporuci zadovoljnih mušterija koje čuju, dođu, probaju kulen i druge suhomesnate delikatese i onda se vraćaju i preporučuju ih dalje. On napominje da za sada najviše kupaca dolazi iz Beograda, zato što ljudi iz prestonice znaju da tako kvalitetni i autentični proizvodi ne mogu da se kupe u marketima.
To potvrđuje i Milorad Živković iz Kuzmina, koji je sa komercijalnom proizvodnjom krenuo iz nužde, pre desetak godina, kada je cena tovljenika bila izuzetno niska. Mada je dosta novca uložio u objekat i opremu, Živković kulen proizvodi na tradicionalan način koji podrazumeva kvalitetnu sirovinu, svinju preko 200 kilograma, preradu u visokohigijenskim uslovima i dimljenje i sušenje "po starinski".
Milorad naglašava da sama proizvodnja traje dosta dugo, što se u industriji skraćuje upotrebom hemije, aditiva i komora. Međutim, kako tvrdi Živković, kvalitet industrijskog i domaćeg kulena su neuporedivi.
Prodajna cena sa kućnog praga za ovu vrstu mesnog delikatesa, za koji ipak treba umeće i iskustvo, je 2.000 dinara po kilogramu. Ali ako se ispoštuju svi koraci proizvodnje, počevši od kvalitene sirovine, proizvođačka cena je 1.500 din/kg. I Ponoš i Živković su saglasni u vezi sa tim da je velika čast i zadovoljstvo proizvesti dobar kulen, tako da će zarada doći kasnije sa povećanjem proizvodnje.
Foto: Ivana Nađ
Povezana stočna vrsta
Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Izvori
Tagovi
Autor
Svetislav Damnjanovic
pre 7 godina
Gospodine Vulovicu, kulen se ne pravi od buta, pogotovo ne tog iz maloprodaje... To kako Vi razmisljate i kalkulisete je isto ono kada neko hoce da obracuna putne troskove za predjeni put npr Ns-Bg i kaze da to kosta 10l EuroDiesel-a. Pa ne moze se preci 80km tako sto ce se sesti na kantu od 10l goriva. Proizvodnja domaceg kulena, kobasice , sunke sa prirodnim dimljenjem je citava umetnost. Svako dobro.
Jovan Vulovic
pre 7 godina
Gospodio , ako je maloprodajna cena ( sa porezom ) buta bez kosti 420 dinara , cena gotovog kulena sa svim kamatama i kalom od 50 % ne moze preci 1000 dinara . Voleo bih da me neko demantuje .