Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paradajza
  • 28.08.2023. 18:00

U kakvom stanju je paradajz za preradu?

Ova godina nije bila blagonaklona prema uzgajivačima paradajza. Kakvo je trenutno stanje useva u najvećim zemljama proizvođačima ovog povrća?

U kakvom stanju je paradajz za preradu?
Foto: Depositphotos/alessandrozocc
  • 114
  • 13
  • 0

Svetsko veće za preradu paradajza u svom je poslednjem saopštenju dalo uvid u trenutno stanje useva za zemlje AMITOM (organizacije prerađivača paradajza u mediteranskoj regiji, op.a.), a koje je pokazalo da je sezona dosegla vrhunac. Pogoni za preradu u Španiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Izraelu, Tunisu i Turskoj te sedam pridruženih članica (Egipat, Mađarska, Iran, Malta, Rusija, Ukrajina i Sirija), rade punim kapacitetom. 

Kasni berba u Italiji

Zemlje koje se bave preradom unutar EU navodno su do sada imale dobar kvalitet ubranog useva. 

U severnim regijama Italije fabrike za preradu rade punim potencijalom, a dosadašnja količina ovogodišnje berbe bila je zadovoljavajuća. Ističu da se kvalitet vratio u normalu nakon što su pojedina polja bila pogođena gradom. Slično je i na jugu zemlje, a uprkos tome što su rane sorte dale slabiji prinos, ukupne su količine odgovarajuće. 

Berba kasni za prošlogodišnjim rokom za jednu nedelju. Očekivana ukupna proizvodnja za Italiju ostaje na predviđenih 5,6 miliona tona.

Upitne kasne sorte u Španiji

U Španiji je više od 40 odsto površine u Extremaduri, najvećoj regiji za preradu ovog povrća već pobrano. Vruće vreme i dalje ubrzava sazrevanje plodova, ali postoji zabrinutost zbog potencijalnog lošijeg kvaliteta i problema kod razvoja kasnih sorti. Predviđena proizvodnja je 2,6 miliona tona.

Uprkos nedavnim visokim temperaturama, berba u Portugalu dobro napreduje i nije bilo promena u prognoziranim količinama od 1,5 miliona tona. 

U Grčkoj je berba završena na oko 45 odsto površina, kvalitet plodova je dobra, a procenjena proizvodnja 430.000 tona. U Francuskoj je oko 40.000 tona već isporučeno prerađivačima, što čini oko 25 odsto predviđene ukupne proizvodnje od 150.000 tona.


Tagovi

AMITOM Vrhunac sezone Berba paradajza Stanje useva Paradajz za preradu Proizvodnja paradajza EU paradajz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.