Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada paprike
  • 06.03.2018. 14:15

Začinska paprika nije za male proizvođače

Iako je "crveno zlato" izvozni brend Srbije, individualni proizvođači ne mogu da opstanu, pa se površine pod začinskom paprikom smanjuju.

Začinska paprika nije za male proizvođače
  • 548
  • 66
  • 0

Začinska paprika je, zbog svog kvaliteta, postala pravi izvozni brend Srbije. Proizvodi se na 2.400 do 2.600 hektara, a polovina proizvodnje se obavlja u Vojvodini. Cenjena je zbog visokog sadržaja bojenih materija.

"Sadržaj boje u začinskoj paprici proizvedenoj na našem području kreće se od 180 do 250 AST-a što garantuje ekstra kvalitet svim izvoznicima, ali i kupcima u inostranstvu, jer je koriste za popravljanje njihove paprika neuporedivo lošijeg kvaliteta", prenosi Dnevnik reči profesora Žarka Ilina

Naši prerađivači ostvaruju značajan profit, jer se izveze od 60% do 70%  proizvedene i prerađene količine. Ilin objašnjava da je on veći od profita koji se ostvaruje u klasičnoj proizvodnji svežeg plod - iznosi iznad 15.000 evra po hektaru.

Navodnjavanje je obavezno

Srbija ima sjajan sortiment industrijske paprike, smatra profesor i dodaje da nam ne treba tuđi. Pomenuo je sve domaće sorte horgoške paprike, ali i novopriznatu sortu katarina, koja daje izuzetne rezultate i tolerantna je na bakterioze. Međutim, tajna je u navodnjavanju.

"Klimatske promene su na sceni, jer svedoci smo kakva je bila prošla godina, takođe 2015. i 2012. Nemoguće je proizvodnju začinske paprike organizovati bez dodatnog navodnjavanja. To jeste skupa mera, ali je najdelotvornija, pošto povećava prinos tri do četiri puta po jedinici površine. U ekstremno najsušnijoj godini prinos ne može biti ispod 15 tona po hektaru, a bez navodnjavanja prinosi su oko tri tone, što ne može da pokrije troškove uložene u jednoj sezoni", objasnio je Ilin.

Mnogi odustaju od proizvodnje

Centri paprikarstva na severu Vojvodine su Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac. U Martonošu se nalazi šest fabrika za preradu začinske paprike - najveći kapaciteti u Srbiji. Zemljoradnička zadruga Paprika u ovom mestu na sopstvenim površinama uzgaja papriku na 25 do 50, ponekad i 80 hektara. Prinosi se kreću oko 15 tona po hektaru, a ulaganja su oko 1.500 evra po hektaru za zasnivanje proizvodnje, uz dodatne troškove berbe i transporta.

Međutim, individualna gazdinstva, koja pre svega nemaju uslove za navodnjavanje, odustaju od ove proizvodnje. Tako je i Radovan Čukurov smanjio površine sa 15 na sedam jutara.

"Otkupna cena sirove paprike u vreme berbe nije se dugo menjala, čak je jedne godine bila i smanjena. Ove godine je obećana cena povećana za deset odsto, ali se površine ne povećavaju, jer repromaterijal poskupljuje, kao i nadnice za berače. Ako još bude usvojen zakon da se plate neke takse i doprinosi za sezonsku radnu snagu u poljoprivredi, to će nam otežati, pa će se proizvodnja dalje smanjivati", smatra Čukurov.

Foto: Devanath / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Žarko Ilin Radovan Čukurov Paprika Izvoz Navodnjavanje Začinska paprika


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.