Na svetu postoji više od 2.000 sorti urmi, donosimo karakteristike nekih od najpoznatijih.
Urma, poznata i kao datula, Phoenix dactylifera, voće je koje se već hiljadama godina ceni zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih koristi. Potiču sa područja Bliskog istoka i severne Afrike, gdje se tradicionalno uzgajaju u pustinjskim i polupustinjskim predelima. Najveći proizvođači urmi danas su:
Uspevaju u toplim klimatskim uslovima s puno sunca i minimalnom vlagom. Datule se najčešće uzgajaju na plantažama palmi koje mogu dostići visinu i do 30 metara, a svaka palma može dati nekoliko desetina kilograma ploda godišnje.
Na svetu postoji više od 2.000 sorti urmi, evo nekih najpoznatijih:
Ajwa je tamna, gotovo crna s mekom i slatkom teksturom. Posebno popularna u Saudijskoj Arabiji, smatra se blagoslovljenom i često se konzumira iz verskih razloga.
Medjool je poznata kao "kraljica urmi", velika je, sočna i izrazito slatka. Često se koristi kao zdrava zamena za slatkiše i prirodni izvor energije.
Deglet Noo je zlatnosmeđa urma s čvršćom teksturom i blagim, orašastim okusom. Često se koristi u kuvanju, pecivima i poslasticama.
Mazafati je iranska sorta koja se odlikuje tamnom bojom i izrazitom sočnošću. Idealna je za konzumaciju sveža.
Barhi su male, okrugle i svetložute urme koje se često jedu dok su još sveže, pre nego što potpuno sazre.
Zahidi je srednje slatka sorta s čvrstom teksturom i nižim sadržajem šećera, idealna za sušenje i preradu.
Imaju i brojne zdravstvene prednosti koje ih čine dobrim izborom tokom posta. Sadrže prirodne šećere (glukozu, fruktozu i saharozu) koji organizmu pružaju trenutni izvor energije.
Zbog bogatog sastava minerala poput kalijuma i magnezijuma, pomažu u vraćanju elektrolitske ravnoteže. Bogate su vlaknima koja doprinose zdravlju sistema za varenje i olakšavaju probavu. Sadrže vitamine A, K i B-kompleks, kao i antioksidanse koji jačaju imunitet.
Da bi zadržale svežinu i nutritivne vrednosti, važno je pravilno ih skladištiti. Sveže se čuvaju u frižideru, gde mogu trajati do nekoliko sedmica.
Suve urme čuvajte na suvom i tamnom mestu u hermetički zatvorenim posudama. Na ovaj način mogu trajati i do godinu dana. Mogu se zamrznuti, što produžava njihovu trajnost na nekoliko meseci bez gubitka kvaliteta.
Najjednostavniji način konzumiranja je onakve kakve jesu. U smutijima ih možete kombinovati s jogurtom, bananama i bademovim mlekom za hranljiv napitak nakon posta. Možete ih dodati salatama, rižotima ili slatkim jelima poput kompota i kolača. Punjene bademima, orasima ili lešnicima, postaju još hranljiviji obrok.
Vrhunski sportisti širom sveta konzumiraju ih kao prirodnu energetsku užinu pre ili posle treninga. Pružaju potrebnu energiju bez naglih oscilacija šećera u krvi, što je značajno za oporavak nakon napornih treninga.
Zašto Novak Đoković jede urme? Evo 15 zanimljivosti o voću iz antičkih vremena
Kalijum pomaže u smanjenju grčeva u mišićima i poboljšava oporavak mišićnog tkiva. Takođe, pomažu u održavanju hidratacije zahvaljujući sadržaju vode i elektrolita.
Bilo da postite, bavite se sportom ili jednostavno želite da unapredite svoju ishranu, urme su jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje svog organizma.
Tagovi
Autor