Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatko blago
  • 04.03.2025. 07:30

Zašto su urme nezaobilazne tokom posta?

Na svetu postoji više od 2.000 sorti urmi, donosimo karakteristike nekih od najpoznatijih.

Zašto su urme nezaobilazne tokom posta?
Foto: Shutterstock/SelimBT
  • 158
  • 14
  • 0

Urma, poznata i kao datula, Phoenix dactylifera, voće je koje se već hiljadama godina ceni zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih koristi. Potiču sa područja Bliskog istoka i severne Afrike, gdje se tradicionalno uzgajaju u pustinjskim i polupustinjskim predelima. Najveći proizvođači urmi danas su:

  • Saudijska Arabija: Dom jedne od najkvalitetnijih sorti - Ajwa.
  • Egipat: Najveći svetski proizvođač urmi, s bogatom raznolikošću sorti.
  • Iran: Poznat po sortama poput Mazafati i Piarom.
  • Irak: Ima dugu tradiciju uzgoja urmi, posebno sorti Zahidi i Deglet Noor.
  • Ujedinjeni Arapski Emirati: Poznati po modernim plantažama i izvozu urmi širom sveta.
  • Tunis, Alžir i Maroko: Regija Magreba poznata je po sorti Deglet Noor, koja se često naziva "kraljicom svih urmi".
muska ruka bere datulu sa stabla
Najčešće se uzgajaju na plantažama palmi (Foto: Shutterstock/Victor Jiang)

Uspevaju u toplim klimatskim uslovima s puno sunca i minimalnom vlagom. Datule se najčešće uzgajaju na plantažama palmi koje mogu dostići visinu i do 30 metara, a svaka palma može dati nekoliko desetina kilograma ploda godišnje.

Najpoznatije sorte

Na svetu postoji više od 2.000 sorti urmi, evo nekih najpoznatijih:

Ajwa je tamna, gotovo crna s mekom i slatkom teksturom. Posebno popularna u Saudijskoj Arabiji, smatra se blagoslovljenom i često se konzumira iz verskih razloga.

Medjool je poznata kao "kraljica urmi", velika je, sočna i izrazito slatka. Često se koristi kao zdrava zamena za slatkiše i prirodni izvor energije.

Deglet Noo je zlatnosmeđa urma s čvršćom teksturom i blagim, orašastim okusom. Često se koristi u kuvanju, pecivima i poslasticama.

Mazafati je iranska sorta koja se odlikuje tamnom bojom i izrazitom sočnošću. Idealna je za konzumaciju sveža.

Barhi su male, okrugle i svetložute urme koje se često jedu dok su još sveže, pre nego što potpuno sazre.

Zahidi je srednje slatka sorta s čvrstom teksturom i nižim sadržajem šećera, idealna za sušenje i preradu.

Primena urmi tokom posta

Imaju i brojne zdravstvene prednosti koje ih čine dobrim izborom tokom posta. Sadrže prirodne šećere (glukozu, fruktozu i saharozu) koji organizmu pružaju trenutni izvor energije.

Zbog bogatog sastava minerala poput kalijuma i magnezijuma, pomažu u vraćanju elektrolitske ravnoteže. Bogate su vlaknima koja doprinose zdravlju sistema za varenje i olakšavaju probavu. Sadrže vitamine A, K i B-kompleks, kao i antioksidanse koji jačaju imunitet.

Skladištenje i konzumacija

Da bi zadržale svežinu i nutritivne vrednosti, važno je pravilno ih skladištiti. Sveže se čuvaju u frižideru, gde mogu trajati do nekoliko sedmica.

Suve urme čuvajte na suvom i tamnom mestu u hermetički zatvorenim posudama. Na ovaj način mogu trajati i do godinu dana. Mogu se zamrznuti, što produžava njihovu trajnost na nekoliko meseci bez gubitka kvaliteta.

Najjednostavniji način konzumiranja je onakve kakve jesu. U smutijima ih možete kombinovati s jogurtom, bananama i bademovim mlekom za hranljiv napitak nakon posta. Možete ih dodati salatama, rižotima ili slatkim jelima poput kompota i kolača. Punjene bademima, orasima ili lešnicima, postaju još hranljiviji obrok.

Koriste ih i vrhunski sportisti

Vrhunski sportisti širom sveta konzumiraju ih kao prirodnu energetsku užinu pre ili posle treninga. Pružaju potrebnu energiju bez naglih oscilacija šećera u krvi, što je značajno za oporavak nakon napornih treninga.

Zašto Novak Đoković jede urme? Evo 15 zanimljivosti o voću iz antičkih vremena

Kalijum pomaže u smanjenju grčeva u mišićima i poboljšava oporavak mišićnog tkiva. Takođe, pomažu u održavanju hidratacije zahvaljujući sadržaju vode i elektrolita.

Bilo da postite, bavite se sportom ili jednostavno želite da unapredite svoju ishranu, urme su jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje svog organizma.


Tagovi

Datule Phoenix dactylifera Urme Post Konzumacija urmi Skladištenje urmi


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.