Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iza rešetaka
  • 25.08.2024. 18:00

Zatvorenici prave visoko kvalitetne mlečne proizvode bez aditiva

Mlekara Gerzovitsu, smeštena u zatvorskom kompleksu u Bugarskoj, poseduje oko 130 ovaca, 40 krava i 35 koza, a oslanjaju se isključivo na mleko dobijeno na farmi

Zatvorenici prave visoko kvalitetne mlečne proizvode bez aditiva
Foto: Shutterstock/Artem Oleshko
  • 132
  • 22
  • 0

Mlekara Gerzovitsa u Bugarskoj pravi je primer kako zatvorenici mogu da budu uključeni u proizvodni proces koji ima ekonomski i socijalni značaj.

Smeštena u zatvorskom kompleksu u blizini grada Smoljana, ovaj objekat posluje u sklopu projekta koji je pokrenut kako bi zatvorenicima omogućilo sticanje veština i prilika za rad tokom izdržavanja kazne, a sve u cilju njihove resocijalizacije i smanjenja recidivizma, piše Agri.Bg

15 godina mlekare

Osnovana 2009. godine pod vođstvom Hrista Solakova, bivšeg direktora, u početku je farma imala samo 18 krava i 100 ovaca, a proizvodilo se samo sirovo mleko. 

"Nakon konsultacija sa drugim mlekarama i stručnjacima, odlučili smo da proširimo delatnost na preradu u mlečne proizvode. Ispostavilo se kako je naše područje zaista dobro i da imamo sve preduslove za proizvodnju kvalitetnih proizvoda - čist vazduh, čistu vodu i lepe pašnjake", ističe Solakov.

Trenutno, mlekara poseduje oko 130 ovaca, 40 krava i 35 koza, a mleko koje se prerađuje na licu mesta prolazi sve potrebne testove pre nego što se pretvori u proizvode poput jogurta i raznih vrsta sireva.

Kao svoju posebnost ističu visok kvalitet prirodnih proizvoda, bez aditiva koji se inače koriste u modernoj mlečnoj industriji. Oslanjaju se isključivo na mleko dobijeno na farmi, a stručni tehnolog Stanko Gadjev, sa više od 20 godina iskustva, nadgleda čitav proces kako bi osigurao da se zadrži visok standard kvaliteta.  

Proizvodi uključuju kravlje, ovčje i kozje kiselo mleko, ajran i različite vrste belih sireva u salamuri.

"Imamo veliko iskustvo i znanje, a ono što nam daje dodatnu hrabrost jeste shvatanje da je svrha kažnjavanja na kraju ispravljanje i prevaspitavanje zatvorenika. Rad im omogućava sticanje veština koje im mogu koristiti nakon što izađu iz zatvora, što im pomaže u reintegraciji u društvo, kako nam se ne bi vratili", govori Gadjev. 

Postoji i jedan problem

Zatvorenici koji rade prolaze strogu selekciju, a rad u mlekari smatra se prestižnim. Mesečna plaća je 75-80 evra i imaju mogućnost ranijeg puštanja na slobodu ako dobro obavljaju svoje zadatke. Dva radna dana se "broje" kao tri dana izdržane kazne.

Uključeni su u ceo proces - od hranjenja životinja, ispaše, čišćenja i svih poslova u vezi sa proizvodnjom mlečnih proizvoda. 

"Najveći problem predstavlja fluktacija zatvorenika. Sa svakim novim učenikom moramo krenuti ispočetka. I puno je suptilnosti u preradi mleka. Posebno treba biti oprezan u danima sa visokim temperaturama", dodaje Gadjev. 

Uspeh ovog projekta ukazuje na to da ovakav model poslovanja može biti koristan ne samo za zatvorenike, već i za lokalnu zajednicu i ekonomiju u celini.


Tagovi

Bugarska Zatvor Resocijalizacija Preodgoj Svrha kažnjavanja Bez aditiva Mlekara Zatvorska mlekara Mesečna plata


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.