Pretraživanje tekstova
Koliko puta ste kupili divne, crvene, naizgled sočne jagode koje su bile bljutave i vodenaste?
Sigurno ste barem jednom, kupivši jagode u prodavnici zaključili kako nemaju ni ukusa ni mirisa, a onda krenuli sa pričom o tome kako je bilo kada ste vi bili dete. I kada pokušamo sa "domaćim" jagodama, često se dogodi kako im i dalje nešto nedostaje.
Više faktora utiče na ukus i miris, a zavisi o sorti, navodnjavanju, da li su uzgajane u plastenicima ili na otvorenom polju.
No, tim američkih naučnika je objavio kako do ovakve pojave može da dovede korišćenje uobičajenih pesticida koji utiču na strukturu ćelije ovoga voća zbog čega je bezukusno, bljutavo, vodenasto, ali i niže nutritivne vrednosti, navodi se u naučnom časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" koji pokriva istraživanja iz područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije.
Reč je o dva fungicida koji se koriste na ovom voću, a to su boskalid i difenokonazol.
Istraživači su uzgajali tri grupe jagoda u identičnim uslovima. Na jednima su primenili boskalid, na drugima difenokonazol, a na trećima nije korišćen pesticid. Kada su dozrele, ispitali su ih i pronašli niz hemijskih promena do kojih su doveli fungicidi.
Obe su supstance smanjile količinu topivog šećera i hranljivih materija kao što su saharoza i C vitamin. Kiselost im je povećana jer se šećer pretvorio u kiseline. Promenila se količina isparljivih jedinjenja zbog čega su njihov ukus i miris bili slabiji.
Zaključili su da je delovanje boskalida bilo jače.
Tagovi
Bezukusne jagode Pesticidi na jagodama Fungicidi za jagode Boskalid Difenokonazol Ukus jagoda
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!