Pretraživanje tekstova
Grašak i pasulj preuzimaju sve veći udeo u stočnoj hrani Evropske unije. To znači da su mere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske koristi od mahunarki sve više rastu. Niska cena leguminoza, takođe, stvara veću konkurenciju žitaricama.
Kineski uvoz soje, u decembru je dostigao 9,12 Mt, zahvaljujući činjenici da je ona postala popularna kao deo stočne hrane. Soja, pasulj i grašak tako postaju omiljenije od žitarica i u Velikoj Britaniji, gde čine veliki deo u pripremi stočne hrane.
Uprkos nižim cenama, u odnosu na prošlu godinu, količina žitarica korišćenih u stočnoj hrani, u Velikoj Britaniji, je smanjena. Naime, podaci pokazuju da su žitarice, između jula i novembra 2015. godine, u proseku činile 41,6 % stočne hrane. Godinu ranije, kada su cene stočne hrane bile više, udeo žitarica je bio 42,1 % .
Istovremeno je uočeno i povećanje upotrebe mahunarki u pripremi stočne hrane. Količina graška i pasulja više je nego udvostručena, pa tako je preuzela udeo koji je u proizvodnji stočne hrane imala zob. To znači da su mere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske koristi od mahunarki sve više rastu. Relativno niska cena leguminoza, takođe, stvara veću konkurenciju žitaricama za udeo u stočnoj hrani.
Izvor podataka: hgca.com, Foto: Thatsaphon Saengnarongrat/bigstock.com
Tagovi
Mahunarke Stočna hrana Mere ozelenjavanja Žitarice Pasulj Grah
Autorka
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..