Zbog velike potražnje tokom letnjih meseci, ali i zbog činjenice da brzo donosi novac proizvođači se odlučuju za proizvodnju šećerca
Kukuruz šećerac, za mnoge omiljena letnja poslastica, uveliko je u prodaji na pijacama i u marketima. Proizvođači su svakodnevno na svojim parcelama, beru i pripremaju klipove za prodaju, a potražnja je, kako tvrde, odlična.
A kako i ne bi bila kada šećerac, kuvan ili pečen, vole odrasli, ali i deca, te ga mnogi rado kupuju i pripremaju. Upravo zbog velike potražnje tokom letnjih meseci, ali i zbog činjenice da brzo donosi novac, proizvođači se odlučuju za proizvodnju. Može da se gaji iz rasada, ali se još uvek mnogi odlučuju za direktnu setvu.
Porodica Željke Dević iz Kaća ovih dana uveliko bere šećerac. Nije im potrebna dodatna radna snaga s obzirom na to da cela porodica učestvuje u berbi što znatno smanjuje troškove proizvodnje. Ona kaže da su ga ove godine prvi put sejali, a iako nemaju iskustvo sve su dobro odradili, te se mogu pohvaliti dobrim rodom i kvalitetom.
"Zahvaljujući redovnom zalivanju dobro je rodio, kvalitet je odličan, na svakoj stabljici su dva klipa. Prve smo već obrali, a drugi ćemo kasnije. Cena je solidna, potražnja dobra", kaže naša sagovornica.
Sve što uberu prodaju kod kuće po ceni od 50 dinara po klipu. Čak, šećerac po porudžbini šalju i brzom poštom.
"Dnevno uberemo i prodamo 400 komada, a da ima više i to bismo prodali", kaže Željka dodajući da će zbog toga naredne godine povećati površine pod ovom kulturom.
Zoran Pavlović iz Šajkaša posejao je šećerac na nepuna dva hektara. Kaže da ima dobar rod najviše zahvaljujući redovnom zalivanju.
"Bez vode nema proizvodnje, zalivali smo neprestano tri nedelje, ujutru i uveče. Svaka stabljika ima dva do tri klipa. Najbolji su prvi klipovi koje na veliko prodajemo po 35 dinara", kaže nam ovaj proizvođač.
Dnevno uberu oko 3.000 komada.
"Ne idemo na pijace, prodavci dođu kod nas."
Pavlović kaže da je zadovoljan, nije imao većih ulaganja, a prihod je došao za skoro dva meseca od setve. Treće klipove koji će biti manji kupiće nakupci, a zelenu masu nakon berbe prodaće nekom stočaru za pripremu silaže.
Nije težak za gajenje i donosi dobar rod sve dok proizvođači primenjuju sve agroteničke mere. Setva počinje kad je temperatura zemlje oko 13°C. Seje se u više navrata, od druge polovine aprila do jula, zavisno od klime.
Dubina setve je tri do pet centimetara. Redovi su 45 do 60 cm udaljeni, a između biljaka 20 do 30 cm. Kukuruz šećerac traži mnogo vode kada je u periodu intenzivnog vegetativnog rasta, neposredno pre cvetanja, u toku oplodnje i u početku nalivanja zrna.
Kako bi mlade biljke koje su razvile tri do pet listova dobro napredovale bitna je međuredna kultivacija koja smanjuje mogućnost pojave pokorice. Osim toga, uklanjaju se korovi i umanjuje se gubitak vode iz zemljišta.
Veoma je važno da se klipovi oberu pravovremeno u mlečnoj zrelosti. Klip koji još nije stasao za berbu poznaje se po nedovoljno poraslim zrnima i vodnjikavom sadržaju u njima.
U mlečnoj zrelosti zrna su jedra, puna mlečnog soka i šećera koji je najveći izjutra do 10 sati kada treba obaviti i berbu. Tehnološka zrelost šećerca nastupa između 15 i 24 dana nakon oplodnje, tada su zrna potpuno formirana, među redovima nema nikakvog međuprostora. Ljuštika je čvrsto pripijena uz klip, a na pritisak prstima iz zrna izlazi "mleko".
Tagovi
Autorka