Pretraživanje tekstova
U Nemačkoj je ove godine posejano preko 160.000 hektara ovsa, odnosno, skoro 30 odsto više nego prošle godine. Najviše proizvode pokrajine Šlezving-Holštajn i Donja Saksonija.
"Poljoprivrednici prepoznaju višestruku korist od ovsa. Ona nudi brojne agronomske prednosti i omogućava rotaciju useva. Pored toga, marketinške mogućnosti su ogromne, a u mlinovima je sve veća potreba za kvalitetnom sirovinom", objašnjava za topagrar Ulrih Šumaher, portparol Udruženja žitarica, mlinova i skroba (VGMS). U Nemačkoj se do sada prerađivalo oko 500.000 tona ovsa za ishranu.
Površina pod ovsom u Nemačkoj ove godine procenjena je na tačno 161.700 hektara, što je skoro 30 odsto više nego prošle godine, dok je u odnosu na 2010. godinu zabeleženo tek 15 odsto više zasejanih površina jer je tada zabeležen veliki pad proizvodnje ove žitarice.
Prosečni troškovi proizvodnje žitarica u EU su 635 evra po hektaru
Iznad proseka od 27,6 odsto povećane proizvodnje u odnosu na prošlu godinu beleže Donja Saksonija, Sarland, Saksonija-Anhalt i Šlezving-Holštajn. Rajna-Palatinat je jedina savezna država u kojoj su te površine smanjene.
Najveće, dvostruko povećanje se dogodilo u pokrajinama Šlezving-Holštajn, a u Donjoj Saksoniji je posejano 66 odsto više nego godinu dana ranije. Nemački uzgajivači i korisnici prepoznali su prednost i svestranost ove kulture, pa su spremni da preispitaju strukturu setve i rado isprobaju nove, snažnije sorte.
Ovas može da se gaji bilo gde u Nemačkoj zbog klimatskih uslova i zemljišta, uključujući dobru integraciju u rotaciju useva i povećanje iskorišćavanja kapaciteta postrojenja za preradu.
U poslednje vreme, ovas je sve traženiji na tržištu, a nemačka prehrambena industrija plaća i dobru cenu za dobar kvalitet s obzirom na to da je potrošnja ovsene hrane, posebno mleka, u porastu u celoj Evropi. Na osnovu svih činjenica, Nemci očekuju dalji rast zasejanih površina tokom narednih godina.
Tagovi
Nemačka Ovas Proizvodnja ovsa Povećana proizvodnja Ovas u ishrani
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!