Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište pšenice
  • 20.03.2017. 13:30

Tržište pšenice raste, a rekordni prinosi iznenađuju

Evropska unija je globalni lider u proizvodnji pšenice. Svetski rekord u proizvodnji pšenice drži Еnglez Rod Smit, sa prinosom od nezamislivih 16,52 tone po hektaru. Proizvodnja u Srbiji kreće se oko 3 miliona tona na 600.000 hektara.

  • 2.128
  • 66
  • 0

Pšenica je kultura koju možemo naći na svim kontinentima. Ona je i najznačajnija biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na listi ukupne globalne proizvodnje žitarica - odmah iza kukuruza.

S aspekta produkcije, prema podacima USDA, u poslednjih 60 godina proizvodnja raste, a ove godine se očekuje svetski prinos od gotovo 750 miliona tona suvog zrna na ukupno 222 miliona hektara zemljišta, širom kugle zemaljske.

EU28 najveći proizvođač pšenice

Evropska unija (EU28) najveći je globalni proizvođač pšenice sa 144 miliоna tona godišnje proizvodnje (19%), dok је drugoplasirana Kina sa 128 miliona tona (17%). Treća na ovoj listi je Indija sa 87 miliona tona (11%), a četvrto mesto drži Rusija sa 72 miliona tona (9,5%). Među najvećim proizvođačima pšenice svoje mesto našle su i SAD sa 62 miliona tona godišnje proizvodnje (8%).

Ova kultura ima dugu tradiciji na našim prostorima. Proizvodnja u Srbiji kreće se oko 3 miliona tona na 600.000 hektara. U Hrvatskoj se zaseje oko 150.000 do 200.000 hektara, a rezultat je prinos do 1 milion tona zrna. Pšenica se u Bosni i Hercegovini zaseje na oko 60.000 hektara s godišnjim prinosom od oko 200.000 tona, govore podaci USDA.

Pšenica - 2015. godina rušenja rekorda

Svetski rekordi u proizvodnji pšenice 2015. godine srušeni su više puta. Prvo je englez Tim Lamiman (Tim Lamyman) u avgustu 2015. godine ostvario prinos od gotovo nezamislivih 16.5 tona po hektaru na istoku Engleske - grofovija Linkolnšir (Lincolnshire). On je srušio dotadašnji, pet godina star, novozelandski rekord u prinosu pšenice po hektaru za više od 5%.

Lamiman je zasejao ozimu pšenicu sorte Reflection (Syngenta), 14. septembra, mase semena 110-120kg/ha. Gustoća sklopa pred žetvu iznosila je 900+ biljaka po metru kvadratnom.

Samo desetak dana kasnije, novi svetski rekord postavio je njegov sunarodnik Rod Smit (Rod Smith) u severoistočnoj engleskoj regiji Nortamberland (Northumberland) od 16.52t/ha. Očigledno odlična godina za žitarice tako je donela dva rekorda u samo dve nedelje Poređenja radi, prosečni prinos te godine na nivou cele Evropske unije (EU28) iznosio je 5,3 t/ha.

Pobednička formula uspeha Roda Smita izgledala je ukratko ovako:

Zasejana je sorta Dickens (Agrii) na tablu na kojoj je stočni grašak bio predkultura, a datum setve 22. septembar 2014. godine. Gustoća setve je bila 330 zrna po metru kvadratnom, odnosno 185 kilograma po hektaru. Detalje o zaštiti i đubrivu/prihrani ovog rekorda pogledajte u ovom videu, a podatke o globalnom tržištu pšenice putem infografike ispod:

Infografika - pšenica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]