Otkad je Džek Ojugi pokrenuo ovaj model na periferiji NaJrobija, koncept privlači svetsku pažnju. Šta je neobično u njegovom uzgoju tilapije - saznali smo na licu mesta.
 
        Jeste li ikad čuli da se riba može uzgajti na više etaža? Poznajemo tradicionalne akvakulturne modele s horizontalnim ribnjacima, kavezima ili bazenima smeštenim jedan pored drugoga.
Ali, donedavno, nikome nije palo na pamet da postavi bazene jedne iznad drugih. Ideja je bila uštedeti prostor i energiju, ali i zaposliti lokalno stanovništvo.
Da je i u Africi moguća održiva akvakultura dokazao je mladi inovator Džek Ojugi (Jack Oyugi), koji je na periferiji glavnog grada Kenije, pokrenuo kružni sistem vertikalne akvakulture.
Njegova ideja sadrži nekoliko tehnoloških i ekoloških rešenja za proizvodnju organske tilapije, slatkovodne ribe poreklom iz Afrike, koja se rasprostranila i u drugim krajevima sveta. Na afričkom kontinentu je cenjena kao srdela, zbog visokog udela belančevina, niske masnoće i pristupačne cene.
Ojugijev pogon nazvan Vertical Lake (eng. vertikalno jezero) proizvodi slatkovodnu ribu, koju potom filetiraju i prodaju, a od otpada prave organsko đubrivo za poljoprivredu, ali i kolagen za medicinsku industriju.
Ideja se čini kao izvrsno rešenje za kružnu ekonomiju u ovom siromašnom kutku sveta. Prošli nedelje obišli smo njegov pogon, u okviru Svetskog kongresa agrarnih novinara, s hrvatskim stručnjakom za akvakulturu.
 
 Kompanija Vertical Lake iz Kenije danas se u međunarodnim stručnim izvorima često navodi kao "prvi svetski vertikalni akvakulturni sistem" za uzgoj ribe. Ovaj inovativni sistem smatra se prvim te vrste u svetu, budući da koristi slojevito složene bazene za uzgoj slatkovodne ribe, unutar potpuno zatvorenog i automatizovanog okruženja.
Džek Ojugi ispričao nam je kako je došlo do ideje i proveo nas kroz čitav postupak i proizvodni ciklus koji ovde traje šest meseci.
Projekat se zasniva na ideji proizvodnje čiste organske hrane bilo gde u Africi, jer je pogodan za instalaciju i u slamovima, gde postoji velika potreba za hranom.
"Mi ovde na malom prostoru proizvodimo ribu koju filetiramo i prodajemo, a od nusproizvoda pravimo đubrivo za poljoprivredu i kolagen za industriju. Ovo je projekat koji je moguće uspostaviti u urbanim i ruralnim područjima, čak i u slamovima, a proizvodimo čist organski proizvod”, ističe osnivač Džek Ojugi.
Proces započinje kupovinom riblje mlađi od 1 grama, koju u mrestilištima hrane do 100 grama, pa ih potom sele u vertikalne bazene. Tamo na vrlo maloj površini uzgoje puno veću količinu ribe u odnosu na klasične ribnjake.
Takav sistem omogućava im uzgoj do 20 puta više ribe na istom zemljištu, pri čemu je moguće uzgajati do 20.000 jedinki tilapije u svega nekoliko kvadratnih metara. Sistem podseća na hidroponski uzgoj, ali za ribu.
Ovaj pogon koristi pametne senzore za regulaciju temperature, kvaliteta vode, hranjenja i nivoa kiseonika, a recirkulacija vode je zasnovana na kombinaciji mehaničkih i biofiltera.
Rezultat proizvodnje su riblji fileti i nusprozvodi, jer se riblji otpad prerađuje u organska đubriva i kolagen, odnosno proteinske derivate za farmaceutsku i kozmetičku industriju.
 
 Ovo rešenje vertikalne akvakulture trenutno je u postupku patentiranja, kaže nam Džek. Međunarodna javnost ga je već prepoznala, kao i Afrička akademija za inženjerstvo, koja je projekat podržala sa 50.000 britanskih funti.
Projekat je nominovan za globalnu nagradu Earthshot Prize za 2025. godinu, jedno od najprestižnijih svetskih priznanja za ekološke inovacije i održiva rešenja u sektoru hrane, vode i životne sredine.
Hrvatski stručnjak za akvakulturu, dr. sc. Ezio Pinzan, koji je s nama obišao ovaj pogon u predgrađu Nairobija, pohvaljuje afričku ambicioznost i inovativnost te smatra da najveća vrijednost ovog sustava leži upravo u proizvodnji iznimno vrednih nusproizvoda od otpada ovog uzgajalista, za njih vrednijih od same ribe.
"Prednost je ekološki uzgoj ribe s nizom kontrola, pa je dobivena riba kvalitetnija i sigurnija za prehranu u odnosu na uzgoj i izlov tilapije u nekontroliranim uvjetima u otvorenim vodama. Verovatno je ovo za lokalno stanovnistvo najkvalitetniji izvor proteina. Druga velika vrednost je što ovde na vrlo inovativan naćin koriste ostatke od prerade (filetiranja) ribe te mulj (izmet ribe i ostaci hrane iz mehaničkih filtera) te proizvode koncentrirano organsko gjubrivo, čime doprinose razvoju lokalne poljoprivrede i sigurnosti biljne proizvodnje hrane - koja je u ovom delu svijeta prijeko potrebna“, kazao je Ezio Pinzan, doktor veterinarske medicine i pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.
Mada se radi o inovativnom pristupu u akvakulturi, bazeni su opremljeni jednostavnim mehaničkim i biološkim filtrima kojima nedostaju kemijski filteri te sustav UV lampi koji bi omogućio sterilizaciju (ozonizaciju) vode te spriječio rast algi i zamućenje vode. Kvalitetniji sustav filtracije, sličan sustavima u slatkovodnim mrestilistima omogućio bi uzgoj ribe u bistroj vodi, kako bi se mogao pratiti svaki pokret ribe u bazenima, koje ovdje stalno nadziru kamere.
“Uprkos tehnološkim ograničenjima i skromnoj tržišnoj vrednosti uzgojene tilapije, ovaj projekt predstavlja važan korak prema inovativnom, održivom i kružnom sustavu proizvodnje hrane za afričke urbane i ruralne zajednice, pružajući mogućnost proizvodnje kvalitetnog izvora proteina te potičući lokalnu proizvodnju voća i povrća korištenjem organskog gnojiva dobivenog kao nusproizvod ovog inovativnog uzgoja ribe”, zaključio je Pinzan.
 
 Vertical Lake projekt pokazuje kako održivi model urbanog i ruralnog gajenja ribe može doprineti ne samo proizvodnji proteina već i razvoju lokalne privrede, zapošljavanju i obnovi resursa.
Uzimajući u obzir afrički kontekst i lokalne potrebe, Ojugijeva inicijativa bi mogla da postane uzor za razvoj sličnih projekata i u drugim delovima sveta gde su prostor, voda i hrana vrlo ograničeni resursi.
"Proizvodnja lokalne hrane, uz to i ekološke, kao i zapošljavanje lokalnih zajednica – ključne su prednosti našeg sistema", ponosno je zaključio Džek Ojugi.
Foto prilog
Tagovi
Autorka