Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rimini
  • 20.09.2025. 18:00
  • Rimini, Italija

Macfrut 2026: Najveći evropski sajam voća i povrća spaja poslovanje, umrežavanje i znanje

Organizatori najavljuju da će izložbeni prostor biti proširen za dva dodatna paviljona, a celokupan sajam dobiće novi raspored podeljen u tri tematske celine: Tehnologije i rešenja pre berbe, Prerada, pakovanje, logistika i Inovativni i zdravi prehrambeni proizvodi

Macfrut 2026: Najveći evropski sajam voća i povrća spaja poslovanje, umrežavanje i znanje
Foto: Macfrut 2026/Michela Di Pasquale
90
7
0

Najavljen je Macfrut 2026, međunarodni sajam posvećen voću i povrću, koji će iduće godine doživeti svoje 43. izdanje. Održaće se od 21. do 23. aprila 2026. u Rimini Expo Centru, uz niz noviteta koji ga čine jednim od najvažnijih događaja u sektoru.

Organizatori najavljuju da će izložbeni prostor biti proširen za dva dodatna paviljona, a celokupan sajam dobiće novi raspored podeljen u tri tematske celine: Pre-Harvest (tehnologije i rešenja pre berbe), Post-Harvest (prerada, pakovanje, logistika) i Healthy Food Area (inovativni i zdravi prehrambeni proizvodi). Time Macfrut potvrđuje status jedinstvenog sajma koji povezuje sve karike lanca snabdevanja.

Avokado i mango u centru pažnje

Glavne zvezde sajma biće avokado i mango, čija potrošnja u Evropi, a posebno u Italiji, beleži snažan rast. U poslednjih deset godina konzumacija avokada u Italiji povećana je čak četiri puta, dok mango takođe doživljava sve veću popularnost. Na sajmu će se održati posebni B2B događaji, Avokado dan i Mango dan, koji će okupiti proizvođače, trgovce i kupce iz celog sveta.

Macfrut 2026 stavlja akcenat i na Karibe, region poznat po idealnim uslovima za uzgoj tropskog voća i povrća. Zemlje poput Dominikanske Republike, Kube, Kostarike i Meksika predstaviće svoje proizvode i učestvovati u poslovnim susretima i prezentacijama.

Sicilija će, pak, imati počasnu ulogu partnerskog regiona. Zahvaljujući bogatstvu mikroklimatskih uslova i vrhunskom kvalitetu proizvoda, ostrvo je prepoznato kao primer italijanske poljoprivredne izvrsnosti. Posetiocima će biti predstavljeni poznati sertifikovani proizvodi poput narandže iz Ribiere, limuna iz Sirakuze, pistaća iz Brontea i paradajza Pachino.

Sajam koji spaja posao, znanje i umrežavanje

Predsednik Macfruta Renco Piraćini (Renzo Piraccini) naglasio je da je posebnost sajma upravo u njegovom inovativnom formatu: "Macfrut spaja poslovanje, umrežavanje i znanje. Novi datum u aprilu omogućava dodatni rast sajma, a uz nove paviljone biće još atraktivniji za izlagače i posetioce".

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida poručio je kako je reč o "velikoj svetskoj sceni na kojoj Italija predstavlja kvalitet i inovacije svog voćarsko-povrtarskog sektora". Dodao je da partnerstvo sa Sicilijom potvrđuje važnost ostrva za italijansku poljoprivredu te da sajmovi poput Macfruta imaju ključnu ulogu u promociji održivosti i konkurentnosti.

Sajam Macfrut 2025. očekuje rekordan broj izlagača

Uz naglasak na tropsko voće i regionalne specijalitete, Macfrut 2026 donosi i novi izložbeni koncept. Posetioci će moći da istraže teme poput bioloških rešenja za zaštitu bilja, navodnjavanja, robotike, veštačke inteligencije, pakovanja i distribucije. Poseban prostor biće posvećen zdravim i funkcionalnim namirnicama, začinima i lekovitom bilju, a predviđene su i brojne degustacije i susreti s renomiranim šefovima kuhinje i stručnjacima.

Macfrut tako i u 2026. godini potvrđuje svoj status jednog od vodećih evropskih sajmova voća i povrća, mesta gdje se susreću inovacije, poslovne prilike i poljoprivredna izvrsnost iz celog sveta.


Tagovi

Sajam Macfrut 2026 Rimini Voće i povrće Renzo Piraccini


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.