Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizer
  • 15.11.2017. 15:45

Svatovac deseti put među Novosađanima

Novi Sad po 10. put dočekuje vinsku novu godinu! Nazdravite uz besplatan portugizer - mlado vino, koje mnogi nazivaju i svatovac.

Foto: Đorđe Simović
  • 207
  • 8
  • 0

Novi Sad će, jubilarni 10. put, biti domaćin vinske nove godine, dana kada se i u svetu nizom manifestacija i svečanosti obeležava otvaranje prvih buradi i boca sa mladim vinom.

"Po tradiciji, praznik mladog vina proslavlja se trećeg četvrtka u novembru, te će i ove godine na početku Zmaj Jovine ulice, 16. novembra, u četvrtak, od 17 sati, svi građani i gosti Novog Sada moći da uživaju, kako u besplatnoj degustaciji novog portugizera, tako i u muzici tamburaša, čitanju poezije, proglašenju novog viteza portugizera i nastupu tango plesača", ističe izvršna direktorka vinarije "Mačkov podrum" Đurđica Jojić Novaković.

Sećanje na zaboravljene sorte

A za privilegiju da uživaju u mladom vinu Novosađani mogu zahvaliti pokretaču manifestacije i osnivaču vinarije "Mačkov podrum", Savi Jojiću.

"Nekad nije dovoljno ni sto godina, a nekad je dovoljno deset godina, da ostavite trag. Mi se nadamo da smo ostavili trag i da ćemo nastaviti i dalje da širimo vinsku kulturu i vraćamo sećanje na naše zaboravljene sorte grožđa i fuškogorsku tradiciju. U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, a mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu", kaže Jojić.

Sava Jojić, Avakum Kvas, Milorad Radojević i Đurđica Jojić Novaković

Nema života bez uživanja

Na Danu mladog vina, se po tradiciji, proglašava i najbolja pesma o vinu. Član Opštinskog veća Iriga za kulturu i obrazovanje Avakum Kvas kaže da je ove godine godine Komisija za izbor najbolje pesme o vinu imala izuzetno težak posao. Izbor najlepše pesme organizovan je u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga:

"Mi u opštini Irig imamo sada već dosta vinarija, ali 'Mačkov podrum' je poseban zato što prepoznaje značaj kulture, oni razumeju da nema života bez uživanja i da nema uživanja bez kulture i umetnosti. Što se tiče konkursa, ove godine je bio dosta težak izbor, jer je bio prilično ujednačen kvalitet pesama, ali smo na kraju uspeli da jednoglasno odaberemo pobednike, koje ćemo objaviti u četvrtak na samoj manifestaciji".

Nazdravite povodom slave Novog Sada

I čelnici Novog Sada prepoznali su značaj manifestacije. Najavljujući je, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, rekao je da je ovogodišnji Dan mladog portugizera posebno značajan, ne samo zbog toga što se održava već 10. put nego zato što je tog dana i slava Grada Novog Sada, Đurđic, te će se i na taj način potvrditi identitet Novog Sada kao destinacije koja neguje kulturu i tradiciju te i po ovom osnovu privlači veliki broj turista.

Besplatna degustacija mladog vina svatovca u centru grada

Dakle, na početku Zmaj Jovine ulice, od 17 do 19 časova, će se u četvrtak 16.11, sve vreme biti besplatna degustacija portugizera. A da su Novosađani zahvalna publika potvrđuje i Sava Jojić, koji kaže da onoliko vina koliko na manifestaciji besplatno popiju građani Novog Sada toliko kupe. I svi zadovoljni.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Svatovac Mlado vino Portugizer Novi Sad Đurđic Sava Jojić Avakum Kvas Milorad Radojević Đurđica Jojić Novaković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.