Pretraživanje tekstova
Proizvodnja nije ograničena samo na sir i med, nego je teritorija opštine Žabalj bogata i drugim brojnim delikatesima.
Konferencija "Perspektive razvoja pčelarstva u Srbiji - sinergija pčelarstva i turizma" održana je u Čurugu, u organizaciji Udruženja "Bačka pčela" iz Čuruga i Turističke organizacije opštine Žabalj, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, prenosi Dnevnik.
Predsednik Udruženja "Bačka pčela" Slobodan Pinjo profesionalno se bavi pčelarstvom više od 15 godina, ima oko 250 košnica i kaže da je uloga pčelara da čuvaju prirodu.
"Jedna od glavnih tema je sve veća potreba za pčelinjim proizvodima, turista je sve više u našoj opštini, a mi imamo ozbiljan potencijal da to još više unapredimo", kaže Pinjo.
Udruženje, čiji je on predsednik, okuplja pčelare iz cele opštine Žabalj, oko 70 njih. Osnovano je u Čurugu, jer se tu nalazi najveći broj košnica, a u celoj opštini ih ima više od 2.000. Od sledeće godine će započeti neke nove projekte, kao što je pošumljavanje, ali u planu su i drugi ozbiljni poduhvati.
Proizvodnja sira na teritoriji opštine Žabalj ima dugu tradiciju i predstavlja nešto što je domaće, sigurno, kvalitetno i što svakog od nas podseća na zdravu hranu, stoji na sajtu Turističke organizacije opštine Žabalj. Danas je ta opština poznata po različitim vrstama mlečnih prerađevina i sireva, proizvedenih na tradicionalan način - sitni, mladi, rolovani, dimljeni, sa raznim dodacima, kao i tvrdi trajni sirevi.
Sirevi se proizvode od kravljeg i kozijeg mleka, tako da sve zajedno čini široku lepezu ukusa, koja zadovoljava i najveće gurmane.
Još jedna stvar kojom se diče meštani opštine Žabalj su posebni klimatsko-geografski uslovi sa bogatom florom korisnom za pčele, od livada, ratarskih kultura do voća. Baš zbog toga, proizvodnja nije ograničena samo na sir i med, nego je teritorija bogata i drugim brojnim delikatesima.
Tagovi
Bačka pčela Turistička organizacija Žabalj Api-turizam Api-destinacija Slobodan Pinjo Med Sirevi
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika, botanička štampa, osvojila je nagradu za najinovativniju i najeksperimentalniju kolekciju na modnom takmičenju Mittelmoda u Milanu 2017. Uskoro više...