Prenoćište, domaća tradicionalna jela, različiti sadržaji i prodaja vina, rakije, sireva, džemova, sušenog mesa, meda i slično sa kućnog praga, osnova su seoskog turizma. Ali, kada turista krene kući i poželi da kupi nešto od svog domaćina, tu nastaje problem. Naš zakon ovakvu prodaju ne prepoznaje i ona je, ako se realizuje, u sivoj zoni. Najavljeni su novi pravilnici koji će izmeniti ovakvu situaciju.
Registrovana mala poljoprivredna gazdinstva mogu biti rentabilnija i ekonomičnija, ali im je potrebna pomoć države. Plasman vina, rakije, sira, čvaraka, kobasica i drugih tradicionalnih proizvoda direktno sa imanja donosi više novca. Ali, sadašnji zakoni im to ne dozvoljavaju. Pronalaženje načina da se roba proizvedena u ovakvom domaćinstvu proda nije jednostavno i često vodi u sivu zonu.
Rešavanje ovog problema, koji je prisutan jako dugo na našim prostorima, širom bi otvorio vrata domaćim i stranim turistima da kupuju domaću hrane. Mnogi domaćini bi odlučili da svoje prihode dopune tako što bi svoje proizvode biljnog i životinjskog porekla prodavali na lokalnom tržištu.
"Ministarstvo je pripremilo dva pravilnika koja se bave ovom problematikom. Želimo da omogućimo našim poljoprivrednicima da na svom gazdinstvu plasiraju te proizvode. Potrebno je, naravno, poštovanje minimuma higijensko-tehničkih uslova. To je apsolutno u cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti našeg stanovništva", kaže Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Domaća kobasica
Praksa ekonomski razvijenih zemalja je da se održivost malih poljoprivrednih gazdinstava obezbeđuje dopunskim delatnostima. Jedna od njih je i plasman proizvoda više faze prerade. Prerađevine mogu da reše i aktuelne probleme sa kojima se poljoprivrednici trenutno susreću.
Pomenuti pravilnici su pripremljeni, ali još uvek nije poznato kada će prodaja tradicionalnih proizvoda "sa kućnog praga" legalno i da počne. Razlog je taj što su pravilnici direktno vezani za donošenje Zakona o bezbednosti hrane. Radošević kaže da se vrlo brzo nakon donošenja novog Zakona o bezbednosti hrane, koji je sada u fazi prikupljanja neophodnih mišljenja, biti usvojena i ova dva pravilnika.
Željko Radošević: pravilnici u najavi
"Teško je proceniti kada će se to desiti. Očekuje se da Zakon o bezbednosti hrane uđe u proceduru, ali se u ovom momentu ne zna kada će to zaista biti. Mi, kao ministarstvo, ne možemo da utičemo na dinamiku rada parlamenta. Ono što je do nas, mi smo uradili. Imali smo u tome i podršku drugih insitucija koje su važne za donošenje ovog značajnog pravnog akta. Očekujemo da se taj zakon donese što pre u skupštini i da onda usvojimo i ova dva pravilnika koji će nam zaista mnogo pomoći", dodaje Radošević.
Foto: Jasna Bajšanski
Tagovi
Autorka