Pretraživanje baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Common setaria | Latinski naziv: Setaria italica (L.) P. Beauv. var. maxima Alef.
Italijanski proso ima klasoliku metlicu i sitnije seme i seje se pliće od semena običnog prosa. Samooplodna je biljka i sazreva ravnomernije od običnog prosa. Masa 1 000 zrna iznosi 2 – 4 grama.
Za proizvodnju zrna, italijanski proso se seje na međuredni razmak od 45 cm, uz potrošnju od 4 – 6 kg semena/ha. Setva u uske redove koristi se u slučaju da je usev namenjen za seno ili silažu. Tada je potrošnja semena veća i iznosi 10 – 15 kg/ha. Za seno ili silažu italijanski proso se kosi na visinu od 8 – 10 cm i ne kasnije od početka metličenja.
Koristi se uglavnom za ishranu ptica. U ishrani stoke može se koristiti i kao zelena masa, silaža i seno. U intezivnoj agrotehnici može se dobiti od 2,5 – 7 t sena, 20 – 35 t zelene mase, a slame i pljeve od 8 – 10 t/ha. Da bi se sačutalasa kompaktna metlica sa semenom, žetva se obavlja dvofazno, a suše se i spremaju cele metlice.
Izvor:
ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1
ŽUTOZRNA HARKOVSKA
Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta. Na prva tri mesta nalazi se varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne d...
ZATRAVLJIVANJE ZEMLJIŠTA U VOĆNJAKU. Zasejana trava se kosi četri do osam puta u toku godine i to kad naraste od 10 do 15 cm. Trava se ostavi na licu mesta. Prednost ovakvog načina održavanja zemljišta je u tome jer se omogućava nesmetan rad u voćnjacima, berba je olakšana, sprečava se pojava erozij...
ORGANSKA POLJOPRIVREDA U STOČARSTVU Merilo 1. Samoodrživost organskih gazdinstava Osnovni cilj organskog gazdinstva je samoodrživost, što se ostvaruje raznovrsnom proizvodnjom. Od posebnog je značaja da se uravnoteži odnos biljne i stočarske proizvodnje. To znači, da se iz organske proizvodnje obezb...
ŠTA JE BITNO U BERBI I PAKOVANJU BRESAKA. Vreme berbe breskve utvrđuje se na osnovu promene boje ploda, odavanja karakterističnog mirisa i lakšeg otkidanja ploda. Čim zelena boja pokožice iščezne i pređe u žutu ili crvenu, odnosno u belu kod sorti sa belim mesom, a plodovi počnu odavati karakteristi...
REZIDBA VINOVE LOZE. Glavni principi rezidbe: 1. Kod vinove loze rodne su one mladice koje su se razvile iz zimskih pupoljaka jednogodišnje loze, a ova je smeštena na dvogodišnjoj lozi. 2. Rodnost pupoljaka na jednogodišnjoj lozi nije jednolična: Pupoljci na osnovi i vrhu loze slabije su razvijeni i...
R e z i d b a v i n o v e l o z e. Glavni principi rezidbe: 1. Kod vinove loze rodne su one mladice koje su se razvile iz zimskih pupoljaka jednogodišnje loze, a ova je smeštena na dvogodišnjoj lozi. 2. Rodnost pupoljaka na jednogodišnjoj lozi nije jednolična: Pupoljci na osnovi i vrhu loze slabije...
Najslavniji italijanski sir na svetu parmiđano ređano proslavio je 90. rođendan. Parmiđano ređano se proizvodi u Parmi, Ređo Emiliji, Modeni i delom u Mantovi i Bolonji. Na čak 4.000 farmi krave se namiruju hranom proizvedenom isključivo na tom području. ”Parmiđano ređano je, posle armanija, klasifi...