Primarni uslov je da izgrađeni objekat omogući dovoljno potrebnog prostora po grlu, što zavisi od tipa i sistema držanja koji mogu biti podnog, kaveznog i slobodnog, istakao je savetodavac Dragoljub Krajnović iz PSSS
Da bi se obezbedila sigurna i visoka proizvodnja konzumnih kokošijih jaja, neophodno je da bude pavilno izgrađen i pripremljen objekat za smeštaj koka nosilja. Takav objekat mora biti projektovan i izgrađen da obezbedi kokoškama odgovarajuće uslove za život, rast, razvoj, ishranu i maksimalnu proizvodnu jaja - nosivost, uz ispunjavanje potrebnih zoohigijenskih i proizvodnih standarda, pojasnio je Dragoljub Krajnović, savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS).
"Primarni uslov je da izgrađeni objekat omogući dovoljno potrebnog prostora po grlu, što zavisi od tipa i sistema držanja koji mogu biti podnog, kaveznog i slobodnog", istakao je. Dodaje kako se pri projektovanju podnog sistema mora obavezno odrediti prostor koji zadovoljava držanje 7-9 koka po m². Kavezni sistem omogućava veći kapacitet grla u jednom segmentu ali se moraju striktno poštovati propisane dimenzije kaveza.
"Nevezano za sistem držanja, važno je da se obezbedi dobra ventilacija objekta što znači dovoljan dotok i izmena svežeg vazduha kao i uklanjanje štetnih gasova poput amonijaka", naglašava on.
Nastavlja kako pravilno izgrađen objekat podrazumeva obezbeđenje gnezda za nosilje kako bi se sprečilo nošenje jaja po podu i omogućila neophodna higijena, zatim prečke (priveze) koje služe za odmor kokošaka te dovoljno svetlosti, kao neophodan faktor za stimulaciju nosivosti (u periodu proizvodnje potrebno je 14-16 sati dnevno).
Mobilni kokošinjci su pravi hit u svetu, možete ih sami napraviti
Jedan od važnih faktora koje treba obezbediti u objektu takođe je i termička izolacija. Provereno, visoka ili niska temperatura negativno utiču na proizvodnju jaja, ali i na uslove držanja i zdravstveno stanje koka nosilja. Utvrđeno je da optimalna temperatura treba da bude od 18-24 °C. Kod podnog sistema primenjuje se prostirka na podu od piljevine ili slame što omogućava lagodniji smeštaj i održavanje higijene.
"Podrazumeva se da higijena uz biosigurnost predstavljaju primarni faktor, pa objekat mora biti lak za održavanje, čišćenje, izđubravane i dezinfekciju. U vezi s tim preporučuje se postavljanje dezo-barijera i kontrola ulaza u objekat da bi smanjio rizik od bolesti i zaraza u proizvodnom jatu", savetuje Krajnović.
Dobro projektovan i održavan objekat omogućava kokama nosiljama normalan, zdrav i produktivan životni ciklus, što se direktno odražava na kvalitet i količinu proizvedenih jaja, zaključuje on.
Izvori
Tagovi
Autorka