Ova koka ne, nosi sve vreme, možda manje, možda mora da joj se malo pojača hrana, ali nosi, kaže Miloš Bošković iz Rakovice. U daljem tekstu, saznajte na koje rase misli.
Okolina Beograda je itekako stočarski kraj. Tačnije u Rakovici postoji živinar koji uzgaja oko 400 kokica u ispustu. Miloš Bošković je dugi niz godina u ovom poslu, a ocenio bi ga kao zanimljiv i lep, a istovremeno težak. Proizvodnja jaja je kontinuirana tokom cele godine.
"Na ispustu su amrok, australorp, graorka i crna koka, koja se odlično pokazala u zimskim uslovima. Uz adekvatan kokošinjac, koji je nizak - male kvadrature da mogu zimi da ga zagreju, one i tada ne prekidaju nošenje, već i tada daju pristojna jaja", kaže Bošković.
Jaja su blede ljuske, što je i odlika domaće živine. Rakovački uzgajivač je pokušao uzgoj na ispustu i sa hibridnim rasama, ali je uočio da čim se kokama zimi pokvase noge, one staju sa nošenjem.
"Ova koka ne, nosi sve vreme, možda manje, možda mora da joj se malo pojača hrana, ali nosi."
Ističe da je velika prednost što je ona stalno izložena suncu. U njivi pored ekonomskog dvorišta posejan je ječam, kojim one mogu same da se "posluže".
"One same ulaze, kljuckaju taj ječam, a ja onaj višak skinem, ostavim i sačuvam im za zimu", kaže domišljat Bošković.
Detaljnije o ovoj proizvodnji možete pogledati u videu:
Foto prilog
Tagovi
Autorka